ALEKSANDAR RUDNIK MILANOVIĆ: NE GASITE DIREKCIJU ZA URBANIZAM

Društvo Komentar

JAVNO OBRAĆANJE APEL

Gradonačelniku grada Kragujevca, Zamenicima gradonačelnika, Predsedniku Skupštine grada Kragujevca, Gradskim Većnicima,

šefovima odborničkih grupa,  samostalnim odbornicima i svim sadašnjim i bivšim odbornicima

u  Skupštini grada Kragujevca

povodom namere da JP Urbanizam

PRESTANE SA POSTOJANjEM i bude pripojeno JKP ČISTOĆA KRAGUJEVAC

 

U periodu od 1998. – 2014. bila mi je čast da budem jedan od zaposlenih inženjera u tada  JP “Direkcija za urbanizam” Kragujevac. U periodu kada je grad Kragujevac, bio u velikim finansijskim problemima, na predlog većine zaposlenih u kolektivu JP “Direkcije za urbanizam”, Skupština grada Kragujevca na čelu sa tada gradonačelnikom Kragujevca  Verkom Stevanovićem, me je izabrala da obavljam taj u tom trenutku veoma zahtevan posao. Voditi kolektiv do njegovog konačnog oporavka,  i dati predloge za dalje poslovanje,  bila je misija kojoj sam neprekidno bio posvećen u periodu 2014 -2017.

Ugovori koje je preduzeće na početku mojeg mandata potpisalo sa gradom Kragujevcom,  za vreme gradonačelnika Verka Stevanovića,  a posebno Ugovori koji su potpisani sa gradonačelnikom Nikolićem, bili su garant oporavka preduzeća u periodu dok sam ja obavljao funkciju direktora. Pitanje naplate Ugovora  jeste bio veliki problem,  ali se kompletna situacija sa uspostavljanjem redovnih zarada ipak desila u januaru 2017 što je bio i jedan od mojih primarnih ciljeva kao menadžera u tom preduzeću.

Moja ostavka na mesto direktora nije bio ishitren potez, već posledica velikog fizičkog i mentalnog premora, usled obaveza koje sam obavljao te tri godine ali i usled nerealizovane misije vezane za osnivanje Regionalnog preduzeća.  Obrazloženje ostavke koju sam dao, skinuto je zajedno sa celim tekstom sednice iz aprila 2017. sa sajta grada,  iako je to obaveza vezana za informisanje javnosti svake lokalne samouprave. Verovatno da je problem bio u tekstu Obrazloženja,  u kojem stoje koraci koje je potrebno preduzeti, kako bi grad efikasnije i produktivnije i kako bi što pre krenuo u susret svog oporavka, sa koracima koji su zahtevali konkretne poteze, koji su se odnosili na potrebu za promenom tima koje predvodi gradonačelnik Nikolić, (koja se naravno nije desila), jer sam predlog dao kao menadžer, a ne kao neko ko je stranački angažovan .

U tom obrazloženju posebno je data napomena da dajem ostavku,  usled neprihvatranja Gradskog Veća da pristupi formiranju Regionalnog preduzeća  Urbanizam Kragujevac. Da je Gradsko Većče prihvatilo moj Izveštaj i pristupilo osnivanju preduzeća sa 12 opština suosnivača koji je predat u januaru mesecu 2017. , JP Urbanizam Kragujevac,  bi danas bio veliki sistem, koji ne bi morao da otpušta radnike, i koji bi omogućio vrednost zarada  koje su dostojne inženjerskog poziva,  i koji bi takođe bio održiv  sa obavljanjem poslova u 12 opština suosnivača koje nemaju tako osposobljene inženjerske timove, i kojima javni pozivi samo usporavaju brzinu procesa efikasnog , održivog i kvalitetnog odrađenog posla za potrebe urbanističkog planiranja  .

Formiranjem takvog preduzeća uticaj Kragujevca kao regionalnog centr,a bio bi tako i strateški uspostavljen,  jer urbanizam nije veliki broj besmislenih linija na papiru,  već papir na kojem se crtaju strategije gradova i opština, i od kojeg konačno zavisi  stvaranje uslova za izgradnju ulica i celokupne gradske infrastrukture, ali i mogućnost za privlačenje investitora, kroz izradu dokumentacije, koja unapređuje prepoznatljivost i koja povećava stepen njegove investicione privlačnosti kao grada u kojem treba ulagati novac radi ostvarivanja profita kompanije koja upravo zahvaljujući kvalitetnoj dokumentaciji kreće ka tom gradu.

Poštovani gradonačelniče Nikoliću, gospodo šefovi odborničkih grupa, samostalni odbornici i odbornici,  ovom prilikom Vam upućujem  JAVNI APEL,  da ne izglasate Inicijativu za pripajanje JP Urbanizma JKP Čistoći,  na sednici 23.02.2018. na kojoj je ta tačka na dnevnom redu.

Takođe  upućujem APEL  da Gradsko Veće grada Kragujevca, a nakon toga i Skupština grada Kragujevca , hitno stave na usvajanje  Inicijativu za formiranje Regionalnog preduzeća Urbanizam Kragujevac,  tako što bi se  glasalo o osnivanju Regionalnog preduzeća Urbanizam Kragujevac, pre svega jer  postoji dokumentacija o  12 Odluka opštinskih Veća,  koje su se pismeno izjasnile da žele da učestvuju u formiranju takvog preduzeća .

U tom slučaju grad Kragujevac ,bi  imao priliku da sebe promoviše kao Regionalni centar, koji ima javno regionalno preduzeće, koje se bavi njegovim celokupnim strateškim razvojem, pre svega jer Urbanizam  nije disciplnina koja se može staviti u isti nivo rada sa košenjem trave, uređivanjem tezgi , farbanjem parking mesta i uređivanjem  gradskih grobalja, već se od strane odgovorne i mudre politike mora posmatrati kao  strateško preduzeće, u kojem se kreira proces njegovog razvoja, koji se  mora obavljati nezavisno, upravo zbog složenosti procesa stvaranja i izrade takve dokumentacije.

Prestajanjem postojanja ovog preduzeća kako stoji u Dopuni materijala za sednicu Skupštine grada Kragujevca zakazanu za 23.02.2018. i pripajanjem ovog preduzeča JKP ČISTOĆA , prestaje tradicija urbanističkog planiranja duža od 50 godina , kojom se trajno narušava sistem razvoja grada Kragujevca, i koji ni u jednom većem gradu u Srbiji poput Novog Sada, Beograda i Niša,  nije posmatrana  kao deo komunalnih delatnosti, već kao strateško javno preduzeće, od čije efikasnosti  zavisi održost grada,  a ne samo održivost njegove delatnosti. Da je upravo tako i na internacionalnom planu, pokazuju primeri  gradova u Kini i Rusiji, gde  takva preduzeća imaju posebnu pažnju celokupne Izvršne vlasti , koja se permanentno brine o održavanju njihove efikasnosti i produktivnosti, pre svega znajući da im od kvaliteta njihovog rada , zavisi njihova sopstvena budućnost  !!!

 

Srdačno

dr Aleksandar Rudnik Milanović

direktor

JP Direkcije za urbanizam u periodu 2014-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged

3 komentara

 1. Veliko hvala kolegi koji jedini ima smelosti da javno iskaže apel i vapaj u zaštitu struke i preduzeća i u ime nas koji smo 30 godina želeli i trudili se da naš grad bude deo sveta a ne palanka i kasaba.

 2. Molim te konkurisi za direktora. Briga te sta radnici misle o tome. Nadam se da ce ovo pametno pismo zagolicati u Skupstini odbornike koji vole svoj grad i njegovo ustolicenje kao regionalnog centra.
  Dace Bog da ce njihov razum biti na tvojoj strani .
  Radnici nisu bili pitani da direktor bude Duncic, to je dovoljan razlog da te nije briga da li su oni za tebe ili nisu.
  Verujem u tvoju pobedu i imas moju punu podrsku.

  Pozdrav Sova

 3. Neka Glas Šumadije proveri informaciju da li je grad odustao od pripajanja Direkcije Čistoći , i ako je to tačno , gradonačelnik ovog čoveka treba da zamoli da se vrati na mesto direktora i sprovede formiranje Regionalnog preduzeća za urbanizam, jer grad zasliužuje da bude prvi u regionu !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *