SAVEZ ZA SRBIJU: ŠIRI SE ZAJEDNIČKI FRONT

Politika

Savezu za Srbiju pristupilo je sedam političkih organizacija što, kako navode u Savezu, potvrđuje širenje zajedničkog opozicionog fronta, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsedavajući Saveza za Srbiju i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i zvanično je danas u ime SzS poželeo dobrodošlicu Udruženju „Čuvari Starog grada“, Zelenoj ekološkoj partiji „Zeleni“, Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, Vojvođanskom klubu socijalista, Srpskoj monarhističkoj stranci „Srpska sloga“, Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Samostalnom sindikatu poštanskih radnika.

Izrazivši zadovoljstvo zbog širenja zajedničkog fronta, Jeremić je zaključio da to širenje dolazi na talasu građanskih protesta i nezadovoljstva aktuelnom vlašću koje se svakim danom iskazuje u sve više gradova u Srbiji.

  • Zima našeg nezadovoljstva ulazi u novu fazu u kojoj je sve širi front onih koji su nezadovoljni i očekujem da će se u narednom periodu ovaj front još više širit“, ocenio je Jeremić.

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka istakao je da je Savez za Srbiju prepoznat kao autentičan i jak opozicioni front, krovna organizacija koja okuplja opoziciju.

  • Ukoliko želimo da pobedimo režim, naše političke razlike moramo da ostavimo postrani, nađemo ono što nam je zajedničko i udružimo se u jednu kolonu, rekao je Čonka i dodao da je program SzS od 30 tačaka “zdrava polazna osnova za opoziciono delovanje, ali i za period posle smene režima”.

Upitan da li će Savez za Srbiju preuzeti organizaciju protesta širom Srbije, Jeremić je rekao da je taj blok na neki način inicirao protestna okupljanja u Kruševcu posle pokušaja ubistva Borka Stefanovića, kao i da će nastaviti da ih snažno podržava. On je dodao i da je stav Saveza za Srbiju da u Srbiji trenutno “nema uslova” za održavanje slobodnih i fer izbora, jer su, kako je rekao, institucije zarobljene a mediji nisu slobodni.

  • Narodna stranka se zalaže i za bojkot parlamenta jer u fingiranju rada državnih institucija ne treba učestvovati. Važno je da u vezi sa tom odlukom budemo jedinstveni, nećemo dozvoliti podele iako će režim pokušati da ih izazove, kazao je lider Narodne stranke i dodao da jedna od temeljnih tačaka narednih protesta treba da bude stav opozicije da neće više učestvovati u “predstavama koje režim organizuje, poput izbora”.

Komentarišući stav o bojkotu izbora, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da bojkot sam po sebi nije cilj, već da su cilj slobodni i pošteni izbori, a da do bojkota treba da dođe ako nije moguće izboriti se za poštene izborne uslove.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.