TRI ODLUKE, A JEDAN MIODRAG STOJKOVIĆ

Društvo

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu danas  je zavnično – uprkos postojanju konkretih dokaza koji nedvosmisleno svedoče da su tvrdnje te viskoškolske ustanove apsolutno netačne –  demantovao da je najpoznatiji domaći  i jedan od najznačajnijih svetskih genetičara prof. dr Miodrag Stojković nedavno smenjen sa mesta šefa katedre sa matične  na tom fakultetu.

  • Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu obaveštava javnost da genetičar, prof. dr Miodrag Stojković, nije razrešen funkcije šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama našeg fakulteta. Profesor  Stojković nije smenjen, kako su poslednjih dana pojedini mediji preneli. Takodje, profesor Stojković je i šef katedre za genetiku integrisanih akademskih studija medicine, navodi se u jučerašnjem saopštenju kragujevačkog  Fakulteta medicinskih nauka.

Ističe se, pritom, da je tačno da je, zbog ozbiljnih istraživanja koja prof. Stojković mora da obavi izvan naše zemlje, bilo reči da katedru za matične ćelije na doktotrskim studijama preuzme njegova bliska saradnica profesorka Biljana Ljujić, sa čim se “saglasio prof. dr Stojković”. Od te ideje se, ipak, dodaje se u saopštenju FMN-a , “odustalo, pa je dr Miodrag Stojković ostao šef katedre za matične ćelije Fakulteta medicinskih nauka”.

  • Tvrdnje pojedinaca da će doći do raspuštanja katedre za matične ćelije I da će biti doveden u pita je nastavak izgradnje  Centara izuzetnih vrednosti, netačne su I slobodno se može reći – zlonamerne, navodi se na kraju današnjeg saopštenja FMN-a.

Pre rečenog saopštenja,  oglasio se i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr  Vladimir Jakovljević, koji je, u izjavi za jučerašnji broj “Večernjih Novosti,” ukoliko je tačno prenet, takodje demantovao da je dr Miodrag  Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije kragujjevačkog fakulteta.

  • Profesor dr Miodrag Stojković nije smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, rekao je za “Novosti” dr Jakovljević, dodajući da se o smeni i ne razmišlja i tako će biti sve dok dr Stojković eventualno ne odluči drugačije.
  • Jedan naš razgovor i operativni dogovor, prema svemu sudeći, dobio je neke druge konotacije i. čini mi se, bespotrebno je ispolitizovan…To je jedina istina, sve ostalo su podmetanja. Posle svega što se čulo, pričalo i pisalo, odlučio sam da taj dogovor stopiram sve dok se ponovo ne vidim i popričam sa profesorom Stojkovićem, kazao je dekan Jakovljević.

Nevolja sa demantijem FMN-a i tvrdnjama dekana Jakovljevića leži, medjutim, u činjenici da postoji konkretan dokaz koji Glas Šumadije i list  DANAS, koji su prvi objavili informaciju o smeni dr Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične ćelije, poseduju, i iz koje  se, narodski rečeno – “crno na belo” – vidi da je dr Miodrag Stojković zaista smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije. Našem listu je, naime, dostavljeno rešenje, koje je 11. februara ove godine poptpisao upravo dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, dr Vladimir Jakovljevič, u kojem doslovce piše da je dr  Stojković –smenjen.

  • Na osnovu člana 58.  Statuta Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu donosim rešenje: prof. dr Miodrag  Stojković razrešava se dužnosti šefa katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na doktorskim akademskim studijama, zaključno sa 10. februarom 2019. Godine. U obrazloženju rešenja piše  da je „u skladu sa opotrebama organizacije nastavnog procesa na doktorskim s tudijama doneta odluka, kao u dispozitivu rešenja“. Kao pravna pouka navedeno je da „zaposleni imapravo d a pokrene spor pred nadležnim sudom u roku od 60 dana od dana dostavljanja“ (rešenja – prim. Z.R.). Citirano rešenje, obrazloženje i pravnu pouku potpisao je niko drugi do ,ponovimo,  dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević.

Neistina je, dakle, da prof. dr Miodrag Stojković nije smenjen sa mesta šefa katedre za matične čelije na  FMN-u. Nije, nadalje, tačno ni to da je on i dalje šef te katedre, bez obzira šta od juče pišena sajtu fakulteta.  On to ne može da bude pošto rešenje Stojkovićevoj smeni nije poništeno, i pošto se, kako je to predvidjeno pravnom poukom u rešenje u njegovoj smeni, on nije žalio na tu odluku  dekana Jakovljevića. Profesor Stojković nije se žalio i još uvek nije javno komentarisao osluku o sopstvenoj smeni sa  mesta šefa katedre za matične čelije zato što već  danima nije u zemlji, već je u inostranstvu, odakle se, kako doznajemo, vraća u četvrtak. Ima indicija da će, tokom današnjeg dana (sreda), ipak da se oglasi pogodom sve ovog galimatijasa.

Postoji i pismo svih devetoro članova katedre matičnih ćelija na  FMN-u,  koje je,uoči odlaska u inostrantvo, potpisao i sam dr Miodrag Stojković, a kojim se od dekana Jakovljevića zahteva da preispita odluku o smeni dr Stojkovića, kojeg je, opet odlukom dekana Jakovljevića, na funkciji šefa katedre za matične ćelije zamenila dr Biljana Ljujić.

O „verodstojnosti“ demantija dekana Jakovljevića i njegovih saradnika na FMN-u da dr Miodrag St ojković nije smenjen, svedoči i stav dr Biljane Ljujić  koja je, tokom minulog vikenda,  podnela ostavku na mesto šefa katedre za matične ćelije na  FMN-u o i o tome obavestila javnost. Ona je u saopštenju navela da je mesto šefa katedre za matične ćelije prihvatila nakon  pismene saglasnosti profesora Stojkovića.

  • Doktorirala sam iz oblasti matičnih ćelija pod mentorstvom profesora Stojkovića, bila na usavršavanju u  Engleskoj, u Njukastlu (Newcastle), napisala knjigu iz iste oblasti, u proceduri sam za dobijanje subspecijalizacije iz kliničke genetike. Da moje delo i ime ne bi bilo izvrnuto ruglu, podnerla sam ostavku, što se može proveriti na sajtu fakulteta,tvrdi dr Biljana Ljujić u svom saopštenju. U izjavi medjijima, dr Ljujić je  potvrdila da ju je dekan FMN-a obavestio da će obavljati funkciju šefa  katedre koju je obavljao dr Stojković.
  • Šta je razlog toga, ne znam. Tu funkciju niti sam tražila, niti sam je prihvatila bez profesorove saglasnosti. Dekan Vladimir Jakovljević je razgovarao sa profesorom dr Stojkovićem telefonom kada su se dogovorili oko svega. Dekan me je pozvao i prvo što mi je rekao jeste da je razgovarao sa Stojkovićem i ja sam rekla da ne želim to da potpišem dok ne pitam profesora. Profesor je dao pismenu saglasnost za to da ja budem šef katedre i ja sam na to pristala. Šta je razlog, ja ne bih u to ulazila. Ni u jednom momentu ne želim da ugrozim svoju saradnju sa profesorom, koji je kao čovek i kao naučnik prema meni dvanaest godina bio divan, rekla je Blicu profesoirka Ljujić.

  Naučni uspesi profesor Stojkovoića  “greh” su koji mnogi ne samo u šumadijskoj, veći u srpskoj akademskoj zajednici ne mogu da mu oproste. Otuda, ubedjeni su njegovi saradnici, uprkos referencama koje  svedoče da je najpoiznatiji i najpiznatiji domaći naučnik u svetu, nije mogao da prodje procedure za ulazak u SANU. Miodrag Stojković se zamerio i vladajućem režimu kako time što je član opozicione Demokrarske stranke, tako i ušešćem u aktuelnim protestima protiv vlasti Aleksandra Vučića.

ODLUKA

ODLUKA_1

ODLUKA_2

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.