TURSKA KOMPANIJA PLANIRA DA UDVOSTRUČI BROJ ZAPOSLENIH U KRAGUJEVCU

Ekonomija Grad

Turska kompanija Berteks, koja u svom pogonu za proizvodnju ženske garderobe u Kragujevcu trenutno zapošljava 160 radnika, najavljuje skorašnje otvaranje još toliko radnih mesta.

U Berteksu, naime, planiraju uspostavljanje poslovne saradnje sa nemačkim Đino Benotijem i zajedničko osvajanje novih evropskih tržišta, što, tvrde u toj fabrici, otvara mogućnost da se broj zaposlenih udvostruči.

Garderoba marke „Berteks“ koja se proizvodi u centru Šumadije izvozi se u zemlje Evropske unije, ali i isporučuje poznatim evropskim brendovima, među kojima su i Zara, C&V, Stradivarius… Turska firma, inače, planira da u svojoj fabrici u Kragujevcu, u dogledno vreme, ima ukupno oko 600 zaposlenih.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu smatraju, međutim, da će fabrika imati problema sa obezbeđenjem novih radnika, ponajviše zbog niskih zarada. U kragujevačkom pogonu „Berteksa“ mesečna plata, prema nezvaničnim, ali ne i nepouzdanim informacijama, iznosi tek nešto iznad „minimalca“ u Srbiji, što je neodgovarajuće čak za domaće (ne)prilike, s obzirom na uslove i dinamiku rada u tekstilnoj industriji. U prilog ovome i podatak da je veći broj radnica u kragujevačkoj fabrici slovenačke Fori Grupe svojevremeno odustao od prelaska u tursku kompaniju, upravo zbog niskih zarada.

Berteks u Kragujevcu posluje od aprila prošle godine, i ovde proizvodi ženske odevne predmete od pamuka, viskoze, pana, pliša i ostalih materijala.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.