NARODNA STRANKA U KRAGUJEVCU: PODRŽAVAMO ZAHTEVE ZAPOSLENIH U „VODOVODU“ DA POTPIŠU KOLETIVNI UGOVOR

Politika

Problemi u funkcionisanju javno-komunalnog sektora u Kragujevcu nastavljaju da se dinamiziraju. Početak 2019. godine obeležen je isforsiranom centralizacijom javnog sektora u gradu, koja je rezultirala otpuštanjima jednog dela radnika i strepnjom preostalih zaposlenih od posledica dalje unifikacije javnog sektora u gradu. Poslednjih nekoliko dana Kragujevac potresa štrajk zaposlenih u JKP „Vodovod i kanalizacija“, kao posledica njihovog teškog materijalnog položaja, kaže se u saopštenju odbora Narodne stranke u Kragujevcu.

  • Naime, vlasti ignorišu zahteve zaposlenih da se usklađivanje zarada i obračuna zarada obavlja u skladu sa zakonom, kao i vraćanje umanjenja od 10 posto od zarada pre četiri godine. Težak materijalni položaj zaposlenih u JKP „Vodovod i Kanalizacija“ otežava i činjenica da je trenutna cena rada po satu u tom preduzeću ispod propisanog iznosa na republičkom nivou, koji iznosi 143 dinara po satu. Narodna stranka je još decembra 2018. godine ukazala javnosti na probleme zaposlenih u ovom preduzeću i njihov težak položaj. Narodna stranke u Kragujevcu upozorava na težak položaj
    zaposlenih u ovom preduzeću, kao i u drugim javno-komunalnim preduzećima, kao rezultat nestručnog upravljanja ovim složenim sistemima, kao i pokušajima da se mere fiskalne konsolidacije spovode preko „grbače“ zaposlenih radnika, kao u slučaju katastrofalne odluke o smanjenju plata za 10% iz 2014. godine.
    U Narodnoj stranci kažu da je „potreban sistemski pristup ovom rešenju, kroz ukidanje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada, a ne da se palijativnim merama koje primenjuje gradska vlast veštački rešavaju problemi u ovom preduzeću“:
  •  Zaista je neshvatljivo i za svaku osudu da pitanje minimalne cene rada, koja predstavlja zakonom zagrantovano pravo zaposlenih bude u toj meri ignorisano i kršeno u okviru jednog javnog preduzeća. Takođe, podržavamo zahteve zaposlenih u pogledu potpisivanja kolektivnog
    ugovora za komunalnu delatnost, obzirom da je potpisivanjem sporazuma između gradske vlasti i predstavnika sindikata JKP „Vodovod i  analizacija” u decembru 2018. godine odlučeno da lokalna samouprava otpočne pregovore za zaključivanje Kolektivnog ugovora za komunalna preduzeća i privredna društva čiji je osnivač Grad Kragujevac.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.