VUK JEREMIĆ: SRBIJA SE DANAS DOŽIVLJAVA KAO ORIJENTALNA DIKTATURA

Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će opozicija bojkotom izbora stvoriti okolnosti po kojima bi do suštinskih promena u Srbiji moglo doći i za mnogo kraće od četiri godine.

  • Opozicija bojkotom dovodi u pitanje legitimitet ovog kriminalizovanog i na svako nedelo spremnog režima. Brani bazično dostojanstvo građana koji su već godinama žrtve ucena, ponižavanja i vređanja inteligencije. Dokazuje neistinitost optužbi da smo baš svi isti i da nam je samo stalo do toga da se nakačimo na državnu kasu, rekao je Jeremić u intervjuu listu „Blic“.

Jeremić je istakao i da će bojkot uspostaviti puno političko jedinstvo istinskih protivnika režima, i isterati na čistac one koji su spremni na dilove i kompromise. Predsednik Narodne stranke je, povodom pitanja „šta dan posle izbora“, koje postavljaju oni koji dovode u pitanje odluku o bojkotu, rekao da je „za nas koji smo prelomili da ne prihvatimo da se zarad mrvica sa Vučićevog stola ponizimo učestvujući u njegovom kvazi-izbornom rijalitiju“ odgovor jednostavan – isto što i dan pre, a to je „bespoštedna borba da se ovaj nakaradni sistem pošalje u istoriju“.

Jeremić je upitao šta će se dogoditi dan posle izbora za one koji pod međunarodnim pritiskom – ili drugačije namamljeni – pristanu da budu deo igre koja će, sasvim sigurno kao i nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, ostati zapamćena po marifetlucima, prinudi, bitangama u džipovima bez tablica, slikanim listićima, bugarskim vozovima, višesatnim direktnim prenosima psihodeličnih priredbi, autobuskim konvojima, sendvičima, Sarapi i Šrederu.

  • Oni će biti nagrađeni prelaskom cenzusa i smešteni u poslaničke klupe ’opozicije’, negde između Miše Vacića i Čedomira Jovanovića. Dobiće novac iz budžeta i sahraniti svoje dostojanstvo, zajedno sa kapacitetom da u budućnosti doprinesu promenama, istakao je Jeremić.

Na pitanje da li je dobro rešenje „negovanje dobrih odnosa i sa Zapadom i sa Rusijom“, koje praktikuje vlast u Srbiji, Jeremić je odgovorio da nije po sredi negovanje dobrih odnosa, nego bespogovorna servilnost u odnosu prema strancima.

  • Kada se tome doda i humoreskno ponašanje diplomatskog vrha, koje je često na ivici prostakluka, ne treba da čudi da smo izgubili poštovanje koje smo nekada imali u svetu, istakao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN.
Jeremić je naveo da se Srbija danas uglavnom doživljava kao orijentalna diktatura sa interesantnim kuriozitetima poput „makete gej premijerke“, i kao kJasaba u koju „možete doći da se jeftino zabavite i u kojoj će vam ukoliko pohvalite aktuelnu vlast sve biti dopušteno – u poslovnom i u svakom drugom smislu, ma koliko to bilo u suprotnosti sa javnim interesom“.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.