OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA KRAGUJEVCA U PRVOM SVETSKOM RATU

Društvo Grad

Svečanom akademijom u organizaciji Udruženja „Biram Kragujevac“ u zdanju Stare skupštine obeležena je 101 godina od oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu.

Četvrtu godinu uzastopno istrajavamo u nastojanju da revitalizujemo istorijsko sećanje na značaj i značenje Prvog svetskog rata i na ulogu i stradanje Kragujevca u njemu, kazao je predsednik Udruženja „Biram Kragujevac“ Aleksandar Milojević. U svom obraćanju Milojević je podsetio na podatak, saopšten na mirovnoj konferenciji u Versaju – kada bismo održali minut tišine za svakog građanina Srbije koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, muk bi trajao 866 dana.

Upravo zbog toga, organizacijom ovakvih akademija, želimo da podsećamo na dug prema precima koji su podneli i na svojim plećima izneli te četiri godine, ne bismo li tako u kalendaru obeležavanja najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada, izborili dostojno mesto za obeležavanje Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

  • Obeležavanjem značajnih događaja iz istorije, borimo se protiv zaborava i još jednom se divimo i zahvaljujemo svima koji su dali svoje živote za Srbiju i naš grad, poručio je prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje. Kragujevac je u tom ratu podneo velike ljudske žrtve i pretrpeo materijalna razaranja. Izgubio je oko 15 posto stanovništva, a samo na bojnom polju palo je 426 oficira, podoficira i vojnika iz Kragujevca čija su imena uklesana na Spomen ploči u Sabornoj crkvi. Grad Kragujevac, istakao je Manojlović, na različite načine kroz projekte od javnog značaja podržava ovakve manifestacije čiji je cilj očuvanje naše istorije, tradicije i kulture.

Inače, u umetničkom delu programa nastupili su glumci Pozorišta mladih Abrašević, Srpski ansambl Smilje i dečiji hor Liceum.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.