SLOBODAN TEŠIĆ NE ODGOVARA NA POZIVE

Društvo Ekonomija

List DANAS i Glas Šumadije  pokušali su danas da o svemu što o njemu u poslednje vreme govore narodna poslanica Marinika Tepić, uzbunjivač  iz Krušika Aleksandar Obradović, istraživački novinari i pojedini sindikalci iz domaćih vojnih fabrika, čuje mišljenje i stav  trgovca oružjem Slobodana Tešić, koji se u javnosti povezuje sa firmama Partizan Tech i Tehnoglobal Systems  u Beogradu, te Granit Limited  i Charso Limited (sa Kipra). Tešić, međutim, tokom dana nije odgovarao na naše telefonske pozive. Nije odgovorio ni na ponudu da mu se pitanja dostave mejlom.

Prema dostupnim  informacijama, Tešić, navodno, ne kadruje samo u srpskom vojnim fabrikama, kako to tvrde upućeni u  domaći oružarski biznis, već od 2016., posredstvom svog bliskog saradnika Dragana Kapetine, koji je te godine imenovan za prvog čoveka Republičke direkcije za promet naoružanja I vojne opreme Republike Srpske, ima uticaja i na vojnu industriju RS.

Slobodan Tešić kojije rodom iz Kiseljaka u Bosni i Herceogovini, dovodi se u vezu  i sa sumnjivima isporukama ružja iz Bosne  Hercegovine, u koju se bio vratio 2009., nakon što mu je srpska BIA, osujetila poslovanje iz  Srbije.  U  Istočnom Sarajevu je te 2013. osnovao firmu Bosniaspecexposrt. Špekuliše se da su službenici carinarnice u Rijeci, 2013.  zaplenili kontejnere sa rastavljenim raketama ruske proizvodnje, namenjenim isplaljivanju iz sačastih lansera za rakete. Destinacija raketa, koje su u hrvatskoj javnosti dovedene u vezu sa Tešićem,  bila je Abu Dabi….

Od 2013. do 2014. Tešić je, prema našim saznanjima, u Libiju izvezao 3.000 tona beloruske municije, kao i određeni broj mitraljeza i drugog oružja u Libiju. Prethodno su mu, nakon lobiranja srpskih vlasti, ukinute sankcije Ujedinjenih nacija, pod kojima je bio od 2003. godine. Sumnjiče ga i da je inicijator nekih od novijih protesta kragujevačkih oružara.

 Pre nekoliko  godina , u Srbiji je, prema dostupnim informacija, bio uhapšen  Đorđe Tešić, stric Slobodana Tešića, koji je sa sedmoricom saradnika bio osumnjičen da su sistem za kontrolu minobacačke vatre, koji su sami napravili, pokušali da prodaju Južnom Sudanu, koji je bio pod međunarodnim embargom.

Slobodan Tešić je bio i finansijer Fondacije Dragica Nikolić, a 2014. od tadašnjeg minustra spoljnih poslova Ivana Mrkića dobio je diplomatski pasoš, što je, u novembru 2016., u izjavi medijima potvrdio i generalni sekretar MIP  Veljko Odalović… Krajem 2017., američka administracija zabranila mu je ulazak u SAD.

Pokušavaćemo i narednih dana  da stupi u kontak sa Slobodanom  Tešićem, kako bi se čulo i njegovo mišljenje o aferama koji u poslednje vreme potresaju ne samo domaću vojnu industriju, nego i sam vrh srpske vlasti.

 Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.