PSG: VLADA UVOĐENJEM CENZURE POSTAVLJA TEMELJ ZA PROGON SLOBODNIH NOVINARA

Politika

Pokret slobodnih građana oštro osuđuje zaključak Vlade Republike Srbije kojim se za obaveštavanje javnosti u vezi sa Korona virusom ovlašćuje isključivo Krizni štab, dok se za  pružanje informacija od strane drugih lica predviđa mogućnost krivičnog sankcionisanja.

  • Neophodno je stati na put lažnim vestima koje se svakodnevno pojavljuju u javnosti, pre svega u tabloidima, ali uvođenje cenzure ne predstavlja rešenje već produbljivanje problema na taj način što se dodatno otežava i ograničava pristup informacijama, kažu u PSG-u.
  • Odluka će posebno pogoditi građane koji ne žive u Beogradu i lokalne medije koji su do sada bili jedini izvor njihovog informisanja. Umesto toga, oni će od sada zavisiti isključivo od šturih statističkih informacija koje se saopšte na dnevnoj konferenciji za medije, a na kojoj se uglavnom samo pomenu mesta u kojima su registrovani novi slučajevi zaraze.

U Pokretu slobodnih građana ističu da „posebno zabrinjava“ odredba koja predviđa mogućnost krivičnog procesuiranja u slučaju informisanja javnosti od strane neovlašćenih lica, odnosno bilo koga van kruga nekoliko ljudi koji čine Krizni štab. Upozoravamo javnost da se iza ove odredbe krije mogućnost širokih zloupotreba i pravnog progona nepodobnih medija i novinara.

  • Pozivamo premijerku Anu Brnabić da najhitnije ukine ovu odluku koja može imati dalekosežno loše posledice, a koja je u suprotnosti sa svim važećim međunarodnim standardima i apelima koji dolaze iz institucija Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih nacija.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.