RETROSPEKTIVA ARHITEKTONSKO URBANISTIČKIH KONKURSA

Kultura

Izložba Kardiogram – Retrospektiva arhitektonsko urbanističkih konkursa u Kragujevcu, koja je deo projeta Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma ‘’ Urbanium’’, biće otvorena u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u četvrtak  (3. maj) u 19 časova.

U najavi izlpžbe kaže se da, „ako apstrahujemo matematičku strukturu grafikona i isti shvatimo kao zapis o pulsiranju grada u izabranom vremenskom periodu , spoznaćemo vrlo tačno i precizno, kako grupa kragujevačkih arhitekata mlađe generacije, reaguje i ocenjuje uslovno rečeno izmene u vizurama grada, bilo da se one tiču novih objekata, spomenika, arhitektonskih ili urbanističkih celina“.

Autori se mahom drže konkursnih rešenja i ova instalacija je na neki način i njihov osvrt na instituciju konkursa, koji se raspisuju ili ne, u ovoj oblasti. Mnogo se toga može videti iz prezentovanog, pa i čitati između redova, da bi se shvatila poruka, odnosno šta se htelo reći jednom virtuelnom šetnjom kroz istoriju grada, sa stanovišta struke. Belina za kraj, kao metafora za neispunjena očekivanja ili prazan prostor namenjen za dopisivanje onoga što će tek uslediti? Višeznačnost i brojne mogućnosti različitih čitanja, sa navođenjem primera o tome šta se u pojedinim prilikama tražilo a šta smo dobili, postavci daju obeležja dokumentarnosti i angažovanosti istovremeno, na originalan i vizuelno dopadljiv način.

Izložba je otvorena do 19. maja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.