foto: Vojska Srbije

Sindikat protiv dece na paradi, roditelji podeljeni, nadležni ćute

Društvo Grad

Školska uprava Kragujevca juče je prosledila dopis svim osnovnim i srednjim školama u kojem stoji da je potrebno da sve škole povedu učenike na vojnu paradu.

Nakon što je Glas Šumadije objavio ovaj mejl, reagovale su broje opozicione stranke, ali i predstavnici prosvete.

obaveštenje Školske uprave Kragujevac

Tako je Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevac, ovaj čin ocenila kao „sramnom zloupotrebom dece u zakonom zabranjene svrhe“.

U svom saopštenju, Unija je navela da su nastavnici, najblaže rečeno, neprijatno iznenađeni.

  • Zbog situacije sa pandemijom, podele odeljenja na grupe do 15 učenika, nastave na daljinu, bolesti bližnjih. Ova školska godina je bila dovoljno stresna, najpre za učenike, a onda i za prosvetne radnike, tako da mobilizaciju ovakve vrste ne samo da smatramo nepotrebnom, već sramnom zloupotrebom dece u zakonom zabranjene svrhe. Ne ulazeći u pitanje značaja planirane manifestacije, prosvetni radnici ne pristaju na obavezu da dolaze na tu, ili slične vrste parada, a naročito ne na to da „pripremamo učenike i njihove roditelje za praćenje parade“. Na edukacijama koje ste nam obezbedili, nismo stekli takve kompetencije, navodi se u saopštenju.

S druge strane, rukovodilac Školske uprave Kragujevac, izjavio je za list Danas, da nema dozvolu da daje izjave, i uputio na dalju komunikaciju preko PR službe Ministarstva prosvete. 

  • Školske uprave Ministarstva prosvete na zahtev jedinica lokalne samouprave obaveštavaju škole o značajnim događajima koji se organizuju na teritoriji te lokalne samouprave ili regiona. Budući da je reč o manifestaciji koja se odnosi na Vojsku RS, upućen je poziv školama, ali nema obaveznosti, s obzirom na to da su deca 28. juna na raspustu, navode iz Ministarstva.

Glas Šumadije upitao je i roditelje šta oni misle o celom slučaju? Odnosno, da li su obavešteni o održavanju, zapravo taktičko-tehničkom zboru, na koji se pozivaju njihova deca? Kao i da li su škole tražile pisanu dozvolu od njih?

Mišljenja su podeljena, a ovo su samo neki od odgovora:

Nije traženo, zaista. Obavešteni smo da će se održati i ko je zainteresovan može da ide. U obaveštenju, nas roditelja, ni trunke pritiska. I mogu reći da su dečaci vrlo zainteresovani.

Obavešteni, ali bez traženja dozvole, ali za četvrtake. Za mlađe dete nas nisu pitali. 

Nama su rekli da deca do trećeg razreda idu u pratnji roditelja, ko hoće naravno. Moje dete će ići zato što želi da vidi.

Ovo je čista zloupotreba dece u svrhu nečije ( Vučićeve ) političke promocije. Deca ne treba da znaju ni ko je Vučić, niti da dolazi na vojnu paradu. Tog 28. juna je letnji raspust uveliko i zašto bi ja svoje dete slala bilo gde ako je školska godina zvanično završena?

Kamo sreće da svako dete ide i pogleda paradu naše vojske. To je doživljaj za svakoga. Tu se rađa onaj osećaj ponosa, tada deca dobiju želju da idu pravim putem, da vole i poštuju zemlju i himnu. Da odrastu u časne ljude.

Deca su na raspustu od danas, koliko ja znam. Svako može da ide na ovu feštu, ali sa roditeljima, starateljima ili direktorima škola, ako su voljni.

Masovno okupljanje dece posle ovakve školske godine. A korona, maske?

Samo su neki od odgovora, dok prema navodima roditelja, u pojedinim školama ni roditelji, ali ni deca nisu uopšte bili obavešteni o održavanju zbora. Stoga niko od njih i nije tražio da istoj prisustvuju.  

Ipak, profesor istorije u Politehničkoh školi i član sindikata, Milan Jevtić, rekao je da prosvetni radnici negoduju zbog ovog dopisa.

  • Znamo šta sledi, direktori ne žele da se zameraju vlsti i Školskoj upravi, pa će tražiti od zaposlenih na određeno vreme da vode đake. Ali sam siguran da će nastavnici sa integritetom to odbiti jer smisao obrazovanja nije da vodite decu na vojne parade i da im pokazujete oružje koje služi za ubijanje, kazao je Jevtić za Danas.

Unija sindikat poručila je nastavnicima da 28. juna đacima podele knjižice i svedočanstva, uruče nagrade za izuzetne rezultate i da im požele prijatan i srećan raspust.

  • Našim kolegama u nekim školama koji stidljivo prosleđuju obavezu prisustva vojnoj paradi svojim đacima u imejl porukama, poručujemo da se uzdrže. Ostavimo njihovim roditeljima da procene neophodnost ili značaj prisustva ovakvom skupu. Ukoliko bude imperativnih naređenja da nastavnici moraju da prisustvuju vojnoj paradi u Kragujevcu, ukoliko dođe do pretnji posledicama odbijanja, Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca će svakom kolegi obezbediti ne samo pravnu, već svaku drugu potrebnu zaštitu, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica sindikata, Ljiljana Miletić.

Za ponedeljak, 28. juna, kada je i zakazan taktičko-tehnički zbor u Kragujevcu, prognozira se prosečna temperatura od 32 stepana. Kada je 20. juna, na platou ispred Palate Srbija održana svečanost povodom Dana policije, temperatura je bila približno ista. A pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odrasli ljudi, padali su u nesvest.

vieo: Newsmax Adria
izvor: Glas Šumadije/Danas / foto: Vojska Srbije
Tagovi:

2 thoughts on “Sindikat protiv dece na paradi, roditelji podeljeni, nadležni ćute

  1. Tog 28.6 je Vidovdan, naš veliki praznik…Vodite decu u Crkvu tog dana i neka nauče nešto više o našoj istoriji, jer ce oni sutra mozda bolje da cene ono što su preci uradili za nas, nego sto to mi činimo danas…Nikako na političke skupove, izborne kampanje pod plaštom da su manifestacije… Iduće godine ce terati decu na gej paradu, kako su krenuli

  2. Pitanja za gdina Joksimovića :
    Da li mogu sa detetom da onine pratim paradu i gde možemo da se prijavimo ?
    Ako dolazimo kod stadiona da li planirate sendviče , bar one koje Vi jedete ?
    Da li će za decu kao za goste postaviti nadstrešnicu ili ćemo sa decom stajati na suncu na 33 stepena dva sata koliko je najavljeno u vreme parade dok su gosti u hladovini ?
    Mi ćemo biti u Crkvi u porti u Glavnoj jer je Vidovdan u molba je da zamolite organizatore da proteraju tenkove pored porte jer je u porti hladovina ?
    Da li igde u svetu prave Vojnu paradu organizuju u memorijalnim centrima jer Spomen Park obuhvata i ulicu Slobode ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.