PODRŠKA DOSTOJANSTVENIM STAMBENIM REŠENJIMA

Društvo Grad

Gradsko veće Kragujevca dalo je saglasnost za potpisivanje dva Memoranduma o razumevanju između grada i Danskog saveta za izbeglice.

Cilj projekta “Podrška dostojanstvenim stambenim rešenjima i održivom načinu života raseljenih i povratnika u Srbiji“ je poboljšanje uslova stanovanja interno raseljenih lica i povratnika iz procesa readmisije u Srbiji, kroz stambeno zbrinjavanje i pomoć za ekonomsko osnaživanje.

Projektom je predviđena kupovina šest seoskih domaćinstava, uz obezbeđenje građevinskog materijala za renoviranje ili nameštaja, izgradnja četiri montažna objekta, uz obezbeđenje osnovnog nameštaja i bele tehnike, dodela paketa građevinskog materijala za 11 individualnih kuća i dodela sedam ekonomskih paketa obuke za poslovno planiranje i stručno usavršavanje.

Izbor korisnika vršice Zajednička komisija, a rok za realizaciju je 28. februar 2020. godine. Odabrani korisnici ostvariće pravo na nepokretnost i moći će da se upišu kao vlasnici u katastru nepokretnosti.

Cilj drugog projekta pod nazivom “Održivi povratak – podrška i osnaživanje“ je da podrži održivi povratak interno raseljenih lica koja žele da se vrate na Kosovo.

Povratnička pomoć podrazumeva prevoz do mesta povratka, povratnički paket, obuku za poslovno planiranje i stručno usavršavanje, kao i granciju za dohodovne aktivnosti.

Projekte finansira Evropska unija, posredstvom njene delegacije u Srbiji, a realizuje ih Danski savet za izbeglice u Srbiji, u saradnji sa aplikantima.

Izvor: Danas

Tagovi:

1 komentar

  1. Gde se aplicira za ovo. Evo ja sam sa svojom porodicom odlukom vlasti Srbije došao iz BiH kao oficir vojske i u Srbiji završio radni vek. Status izbeglice nisam imao, niti raseljenog lica, ali defakto sam raseljen odlukom srpskih vlasti o predislociranju cele jedinice u Srbiju. Rodom sam iz Čačka, živim u Novom Sadu u penziji sam i nisam stambeno obezbeđen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.