JEDNOMINUTNI TANGO GORANA DIMIĆA U SKC-U

Društvo Kultura

Izložba i promocija knjige crteža Jednominutni tango, autora Gorana Dimića biće održana u Galeriji SKC u četvrtak (11. oktobar) u 20 sati. O radovima i knjizi govoriće Vidosav Stevanović, književnik.

Istoričarka umetnosti Dragica Vuković o knjizi je rekla:

  • Jednominutni tango. … Ova intimna ispovest Gorana Dimića ostavlja utisak nasušne potrebe autora da sačuva aktere ljubavne drame od njih samih, da otvori mogućnost da izbegnu opasnosti, da umaknu životu i nestajanju. Splet linija koji samo nagoveštava oblike, prostire se kao mreža ili stvarni pokrivač za omamljene ljubavnike. Upravo ovo umeće da se dislocira, da se sagleda izvan sebe, ali da istovremeno bude u igri i van nje, autora uvodi u polje kreacije, a crteže upućuje ka posmatraču, otvarajući pitanja koja su opšta isto koliko su i lična. Na ovaj način su i poruka i likovno, crtačko umeće samo sredstva da se bude što istinitiji sa sobom i sa onim što se zove drugi. Unutrašnja ispitivanja su jedna od suštinskih tema umetnosti, ono bez čega ona gotovo da ne može, lična molitva sa nepredvidivim rezultatom. U svakom slučaju, uzbudljiva avantura!

Goran Dimić rođen 1963. godine u Kragujevcu u kome je završio osnovnu školu i Gimnaziju, posle koje je studirao grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu imao je 1980. godine, kada su u kragujevačkom Domu omladine izloženi njegovi crteži i karikature. Pre te izložbe, umetnički se oglašavao postavljajući radove u obliku plakata i ilustracija na ulicama i objavljujući ih u štampi. Osnivač je i član mix-medijalne grupe ToFrizure sa kojom, a pod patronatom Biljane Tomić, izlaže u beogradskom SKC-u od 1985. do 1988. godine. U to vreme, takođe se bavio grafičkim dizajnom omota za ploče i raznih novina i magazina. Zajedno sa Aleksandrom Denićem pod imenom Dimić&Denić 1991. godine otvorio je sada već antologijsku izložbu Iz života veverica u Srećnoj galeriji, koju je tada vodio Slavko Timotijević uz kuratorsku bravuru Darke Radosavljević.
Od 1992. godine živi u Budimpešti i pretežno se bavi reklamama, u kojima se trudi da ostvari vrhunski umetnički doživljaj. U toj oblasti je više puta nagrađivan. Izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Član je ULUPUDS-a i njegovog mađarskog ekvivalenta MAOE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.