Ako idete u Grčku vodite računa: Velike kazne za pušače koji voze decu

Društvo

Grčko Ministarsvo zdravlja objavilo je novi Zakon protiv pušenja u javnosti kojim su predviđene visoke kazne za vozače i putnike koji konzumiraju cigarete.

Kako prenose grčki mediji, taksisti, vozači autobusa i dugog javnog prevoza koji krše zakon o pušenju biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mesec dana.

Međutim, ako se u vozilu nalazi dete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosi 3.000 evra.

Ali to nije sve dok vozite ne bi smeli ni da jedete ni da pijete.

Vozače koje saobraćajna policija uhvati da, dok voze, jedu, piju, puše, šminkaju se mogu dobiti kaznu od 3.000 dinara.

Predsednik prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović kaže da, prema propisima, svaka radnja koja ometa koncentraciju tokom vožnje predstavlja prekršaj, piše Informer.

Ako pritom i izazovu sudar, kazna se povećava na 15.000 dinara, a ako se ovim aktivnostima bave na autoputu, mogu platiti kazna od čak 150.000 dinara.

ZOBS, član 28, stav 2

Vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

Sudija Milan Marinović kaže da ove kazne, iako možda deluju banalno, upozoravaju vozače da moraju biti maksimalno koncentrisani dok su za volanom.

„Član zakona je široko definisan, pa tu spadaju gotove sve radnje koje mogu da skrenu pažnju vozača. Recimo, prekršaj je i ako neko vozi i istovremeneno pretura po torbi koju drži u krilu ili na suvozačevom sedištu.“

Posebno je opasna situacija kada neko pored vožnje obavlja još neku radnju dok se nalazi na autoputu.

„Zamislite nekoga ko juri 120 kilometara na sat, jednom rukom jede sendvič ili pije vodu, a drugom vozi. To je prema zakonu ravno nasilničkoj vožnji i sankcija za ovakav prekršaj ide i do 150.000 dinara. Možda to nekome zvuči smešno, ali pri toj brzini dovoljan je sekund nepažnje da se izazove tragedija“, izjavio je Marinović.

Izvor> B92, MONDO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.