ALEKSANDAR OBRADOVIĆ, UZBUNJIVAČ IZ KRUŠIKA, TALAC VUČIĆEVOG REŽIMA I ZABORAVLJENI JUNAK “GRAĐANSKE” SRBIJE

Društvo

Krivično-pravno-radni status uzbunjivača iz Krušika iz Valjeva Aleksandra Obradovića, koji je, podsetimo, tokom prethodne  jeseni i minule zime, konkretnim podacima o mahinacijama sa kupoprodajom oružja, pre  svega u valjevskoj vojnoj fabrici,  ustalasao najširu domaću,  delom i medjunrodnu javnost i zadao veliku glavobolju režimu Aleksandra Vučića, nepromenjen je i dan  danas, osam meseci  nakon hapšenja, 18. septembra,  i potonjeg puštanja iz pritvora u  Beogradskom centralnom zatvoru. Po puštanju iz  Beogradskog centralnog zatvora, u kojem je proveo više od 20 dana,  Obradović je bio u tromesečnom kućnom pritvoru, koji mu je, rešenjem beogradskog Višeg suda, ukinut 18. dembra prošle godine, ali na svoje radno mesto u Krušiku nije vraćen. Naprotiv, i dalje je, prema zvaničnoj informaciji, pod suspenzijom.

  • Krivična istraga koja se protiv Aleksandra Obradovića vodi od 20. septembra, i nakon koje tužilac treba da odluči da li će da podigne optužnicu, ili će da je odbaci,  i dalje traje i na neki način je zamrznuta zbog vanrednog stanja. Od sredine marta do  danas, ništa se u vezi sa tim postupkom nije dogadjalo. Ne verujem da će u tom smislu bilo kakve promene biti ni u vreme predizborne kampanje, jer bi vlast, najverovatnije, najviše želela da se čitav taj slučaj zaboravi, rekao je danas (četvrtak)  našem listu pravni zastupnik Aleksandra Obra dovića, poznati beogradski advokat Vladimir Gajić.

Dodao je da smatra da Obradović nije zaboravljen, ali je, kaže,  svom klijentu odavno  rekao da će mediji, već po ukidanju pritvora, da budu mnogo mnanje zainteresovani.

  • Evo, vi ste prvi  koji se interesuje za taj slučaj u poslednja tri meseca . Afera Krušik je, međutim, veliki problem ovog režima, i o njoj su, pored domaćih, pisali i mnogi veliki inostrani mediji, među kojima nemački Špigl i francuski Figaro. S druge strane, afera Krušik  nije samo ono što se već zna, biće tu još interesantnih stvari, samo je još rano da se o tome javno govori, kazao nam je Gajić, napominjući da smatra da Aleksandar Obradović “nije politički zloupotrebljen”, te da se opozicija u njegovom slučaju “uglavnom korektno ponašala”, izuzev “ne tako značajnih pokušaja da se akcije u korist Aleksandra Obradoviča iskoriste u druge svrhe, što više nije ni važno…”. 

 „Džulijan Asanž ili Edvard Snouden. Prema onome za šta ga vlasti optužuju, pre srpska verzija čuvenog osnivača Vikiliksa, koji je „provaljivao“ strogo čuvane tajne moćnih korporacija i vlada vodećih svetskih sila i zbog toga završio u dugodišnjem „kućnom pritvoru“ u Ambasadi Ekvadora u Londonu“.

 Ovako su domaći mediji, me dju njima i naš list, pfošle jeseni pisali  Aleksandru Obradoviću radniku i uzbunjivaču iz valjevskog „Krušika“, kojeg je BIA, 18. Septembra prošle godine, uhapsila pod sumnjom da je medijima odavao poslovne i vojne (!?) tajne valjevske fabrike, zbog čega je više od 20 dana proveo u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, iz kojeg je, pod pritiskom javnosti, početkom oktobra prebačen u kućni pritvor.

  • Ništa nisam slagao niti falsifikovao. Sve što sam rekao jesu činjenice – i to samo deo  činjenica o poslovanju „Krušika“. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije, rekao je Obradović nakon izlaska iz CZ-a, o čijem se tamnovanju u tom zatvoru  čulo tek tri nedelje nakon hapšenja. “.

Obradović je, inače, u obraćanju javnosti, jer nije imao kome drugom, na primeru Krušika, rekao ono što  bolji poznavaoci domaćeg i međunarodnog oružarskog biznisa, znaju većo davno, a to je da su kadrovsku i poslovnu politiku u ključnim fabrikama domaće vojne industrije, uz podršku šefa BIA Bratislaava Gašića, preuzeli moćni trgovci oružje. 

Pre svih, famozni Slobodan Tešić, koji je zbog sumnjivih poslova početkom 2000-tih bio na „crnoj listi“ Ujedinenih nacija, dok je od 2017. na istoj takvoj listi američke administracije. U međuvremenu je narasla i kompanija GIM, čiji je predstavnik otac ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Nebojše Stefanovića –Branko (Stefanović), za kojeg ne samo Aleksandar Obradović, no i predstavnici zaposlenih u Krušiku  tvrde da je mine, granate i ostale proizvode valjevske fabrike kupovao po povlašćenim, to jest po cenama koje su znatno niže i od onih po kojima su ti isti prozvodi prodavani državnom izvozniku – firmi  Jugoimport SDPR.

Takvim poslovanjem, koje je,prema navodimaObradovića, „patentirano“ nakon što je, 2014. za generalnog direktora „Krušika“ doveden naprednjački anonimus Mladen Petković, za posledicu je imalo finansijsko – proizvodni kolaps valjevske fabrike. Dugovi i gubici Krušika mere se desetinama miliona evra, fabrika radi sa drastočno,smanjenim kapacitetom, više od 2.000 radnika na odredjeno vreme, koji su se zaposlili po partijskoj (SNS) liniji,  starhuje od gubitka posla, plate se isplaćuju uz pomoć države… Mladen Petković je, inače i uzgred, krajem prošle godine prekomandovan U „Zastavu oružje“, čije je poslovanje  od tada teška nepoznanica ne samo za javnost  no i za predstavnike zaposlenih u toj fabrici.

Aleksandar Obradović je , na primeru „Krušika“, prvi koji je javno progovorio o razvlačenju i bukvanom uništavanju domaće vojne industrije, najstarije i najvitalnije industrijske delatnosti „u Srba“, koja je, od davne 1853., kad je u Kragujevcu osnovana Topolovnica, preživela i tadašnje i potonje okupatore, režime i vlasti, a da li će ovu „naprednu“ i njene poslovne partnere – ostaje da se vidi.                                                 

PREDSTAVA ZA RADNIČKE I NARODNE MASE

U Krušiku je juče održana sednica fabričkog Nadzornog odbora koja je počela pre podne i trajala da kasno uveče, i koja je, zbog i dalje nezavidne sitaucije u preduzeću, kako doznajemo, bila izuzetno burna. Toliko burna da se po Krušiku i Valjevu uveliko špekuliše  da će menadžment fabrike, na čelu sa generalnim direktorom Vladanom Lukićem, da buide smenjen do predstojećih izbora, zakazanih za 21. jun.

Pojedini predstavnici zaposlenih smatraju, međutim, da je i jučerašnja sednica NO, kao i skorašnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, takodje, oštro kritikovao fabrički menadžment  samo “ predstava za radnike i široke narodne mase”.

Piše: Zoran

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.