Aleksandru Arsenijeviću poništen jedan doktorat, sada ima dva

Društvo

Univerzitet u Kragujevcu je sproveo u delo presudu Upravnog suda koji je docentu Aleksandru Arsenijeviću vratio i akademsko zvanje i radni status na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.
Postupajući po presudi Upravnog suda, Univerzitet u Kragujevcu je poništio sve svoje ranije odluke i mladom kragujevačkom doktoru nauka Aleksandru Arsenijeviću vratio stečeno akademsko zvanje. Odlukom Senata kragujevačkog Univerziteta od 16. jula, Arsenijeviću je vraćen i radni status na Fakultetu medicinskih nauka, gde je od septembra 2017. bio zaposlen kao docent na predmetu onkologija.

Na ovaj način anulirana su sva sporna akta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je Arsenijeviću, u jednom trenutku, uskratilo pravo da se bavi naučnim radom. Ovaj ambiciozni istraživač bio je žrtva političke i medijske kampanje koja je 2018. godine vođena protiv njegovog oca, smenjenog rektora Nebojše Arsenijevića.

 • Drago mi je što sam posle dvogodišnje pravne borbe uspeo da povratim univerzitetsku čast i osvetlam obraz svojoj porodici koja je Srbiji podarila više od dvadeset uglednih doktora i lekara. Odlukom suda potvrđen je i moj mukotrpni petogodišnji rad na izradi doktorske disertacije čiji su dometi dokazani u svetskim okvirima. Koristim ovu priliku da zahvalim svom mentoru, profesorki Mariji Milovanović, kao i svim kolegama koji su bili uz mene u teškim trenucima, kada su pojedini ljudi iz vrha države, sa univerziteta i fakulteta, uz pomoć nekih medija, nasrnuli na mog oca i mene. Neću im to zaboraviti nikada, poručuje Arsenijević u razgovoru za „Politiku”.

Rešenje kojim je mladom Arsenijeviću poništen doktorat i oduzeto pravo na rad, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je jula 2018. godine, mesec dana nakon što je sa mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu smenjen njegov otac koji je bio optužen za nepotizam.

Za odbranu rada pod nazivom „Značaj ekspresije galektina 3 u patogenezi primarnog bilijarnog holongitisa kod miševa” Arsenijević je dobio najviše ocene, ali se onda najednom ispostavilo da je doktorske studije upisao pre nego što je položio sve ispite na osnovnim akademskim studijama.

Na sudu je, međutim, dokazano da je upis Arsenijevića na doktorske studije obavljen u skladu sa zakonom i svim univerzitetskim i fakultetskim propisima. Pravno neutemeljeno rešenje resornog ministarstva je oboreno, pa Senatu Univerziteta u Kragujevcu nije preostalo ništa drugo do da primi k znanju presudu i sprovede je u delo.

U međuvremenu, iako pod stalnim pritiscima i optužbama da se poneo nečasno, Aleksandar Arsenijević je doktorirao po drugi put. I za taj rad pod nazivom „Primarni bilijarni holangitis miševa izazvan bakterijom novosphingobium aromaticivorans; uloga galektina 3 u aktivizaciji inflamazoma”, dobio je najviše ocene.

‒ Gledam sa ponosom na oba svoja doktorata. Drugi sam, doduše, pripremao u uslovima lične i radne izolacije, kao nepravedno osuđen i izopšten iz zajednice kojoj pripadam po svakom osnovu. Zajedno sa kolegama trpeo sam udarce koji oduzimaju i vreme i snagu. Druga doktorska teza je, ipak, uspešno odbranjena, a objavljeni radovi iznikli iz pripreme omogućili su Univerzitetu u Kragujevcu da se svrsta na Šangajsku listu 300 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu u oblasti kliničke medicine. Takođe, dobijeno je i nekoliko međunarodnih projekata od kojih su korist imali i moj fakultet, i grad Kragujevac, i država. Međutim, nisam optimista kad je u pitanju budućnost, jer sredina u kojoj pokušavam da se bavim naukom drastično promenila, nastavljajući progresivno da propada, baš kao i oboleli od bolesti koje sam sa kolegama istraživao i o kojima smo pisali – kaže Arsenijević.

U presudi Upravnog suda je navedeno da ponavljanja postupka nema, ali je naznačeno i da docentu doktoru Aleksandru Arsenijeviću moraju biti isplaćene sve pripadajuće zarade, naknade, kao i druga primanja koja su zaposlenom bila uskraćena pune dve godine.

Piše: Brane Kartalović, Politika
Tagovi:

10 komentara

 1. E , ove izjave mladog Arsenijevica , su dokaz propalog Kragujevackog medicinskog fakulteta i klinickog centra. 20 lekara od kojih svi rade na medicinskom fakultetu i klinickom centru. A fakultete zavrsili za vreme tate i strika ili strika i tate sa sve snajkama i drugaricima, PRVIM ZENAMA, drugim zenama , prijateljicama , prijateljicinom decom…. A mali, kao striko i tata jedva zavrsio gimnaziju. Al progledao na faksu . Kod sekte Arsenijevic. I nisu oni bitni . Poltronski polu svet jos umisljen da su intelektualci i eksperti , vezan vazda za vlast. Koliko mladih i pametnih nisu zbog sekte ovog, mogli da se upisu na fakultet, na doktorske, zaposle u Klinickom centru. Koliko smo godina ucili dan noc na tom istom fakultetu a gledali decu sektase kako polazu po kabinetima. Danas lecimo Nemce. A ovakva i slicna doktorska deca , realno polu svet, uglavnom bezvredna ali sa ledjima. Lece Vas. I najzanimljivije je sto su jos zrtve. U svakoj normalnoj zemlji bili bi odavno prezreni od svih. Dodji mali i povedi bracu, zene, drugarice i kolege… u svet kod nas. Pusti da tuguju za Vasim znanje. Al neces ti nigde. Ni bilo ko od vas. Jer znas da ni negovateljica nebi mogo da budes u bolnici u Nemackoj sa svjom znanjem . Ni inekciju neznas da das. Pa niko ni u studensku organizaciju nije mogao da udje od vas. Sve Vam je bilo malo. Pozdrav od koleginice sa faksa , ciji su roditelji casni radnici iz predgradja , odskolovali i vaspitali lekarku iz Graca.

  1. Posle ovog komentara , svi ostali su bezncajani ! Sanja, svu srecu zelim Tebi i svima, koji su zbog ovakvih morali da odu sirom sveta!

 2. U mojoj ulici, ne prodaju se kifle
  Ne teče saobraćaj i dim
  U mojoj ulici, nema fukare
  Jer ja sam guzonjin sin
  Oko mene rastu čempresi i drot
  Večeras imam parti, a ujutru trim
  Lijepe žene dolaze kod mene
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin, hahaha
  Jede se kavijar, pije se džin
  Ima se para, ima se s’ čim
  Ponekad trava, nikad heroin
  Jer ja sam guzonjin sin
  U školu me vozi samo auto pravo
  Sa mnogim sam pjevačicama spav’o
  Sa sobom nosim svoj mali karabin
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Moja raja me baš ne vole
  Zavide mi na moje uspjehe
  A ja sam svima najbolji, ja sam sa svima fin
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Al’ kad me ona zovne
  „Hodi malo ‘vamo, “ ja odmah otrčim
  Jer maćehu ja volim više nego starog
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin, ooh
  Danas sam dobio svog novoga Poršea
  I malko ću se voziti s’ njim
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin, oh, oh
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Извор: Musixmatch
  Текстописци: N.karajlić

 3. Da li ste primetili da nema ozbiljnijeg svetskog univerziteta u čijim laboratorijama ne rade naša uspešna obrazovana deca, na čijim katedrama predaju profesori našeg porekla, e ovakvi su razlog što najkvalitetniji odlaze i tek će…

 4. Moze kod tate I 3 doktorata. Sto ne doktorira u Novom Sadu Bg ili nekom eu univerzitetu. Moze, ali smo kod tate. Bruka. Phd studije od 3 zavrsio za 2 godine. Misko talentovan za doktoriranje….

  1. Slazem se… Nas koji upisujeno PhD drze po 6 godina, ne daju nam da doktorirano da bi za male pare radili za njih i bili uslovljeni svacim, ali njihova deca, braca, sestre, supruznici zavrsavaju za par godina bez problema, uz mininalan boravak u laboratoriji. Pozdrav iz BG

 5. Sendvičari i botovi, sud presudio, džaba vam klevete i izmišljotine! Pozdrav čestitim Arsenijevićima!

 6. Цела ова ситуација само илустрије обим пропасти Медицинског факултета и Универзитета у Крагујевцу. Чињеница је да је А.А. докторирао за две године, за оне који су у академској заједници то значи да је јунииор положиоиспите, објавио рад нa SCI листи из теме доктората и прошао процедуре пријаве тезе и одабира комисије и извештавања који у поступку пријеве и предаје доктората трају до годину дана. Значи испити, ситраживање, писање, објављивање рада процедура за 2 године, може то али само на факултету Арсенијевић и син и на Универзитету у Крагујевцу. Међутим када се изврши детаљна анализа одбрањених доктората и види се да су докторирали и људи који су завршили Мегатренд и менаџмен у здравству, Дефектологију или Психологију и Педагогију (из корпуса друштвено хуманистичких наука) и да су сви докторирали на Мединснском факултету и да раде од Медицине Кг, Више у Ћуприји или Земуну, биће све јасно. Ако је потребно могу се наћи и имена, што није анрочито тежак подухват пошто су имена свих докторанада дата у извештају Универзитета.
  Хајдемо, фер питање, да ли би траљави ђак у Гимназији, полагач поправних испита у августи, игде синуо и докторирао и то два пута него на татковом факултету. Посебна је прича еј како су ти докторати настајали, а чињеница је да су ментори најблискије интересно повезани са татом. Према томе, било би пожељно да се истраживачко новинарство активира на теми ко је све и како докторирао на Медицини у Крагујевцу. Понављам ова два доктората А.А. су мера пропасти Медицинског факултета и Универзитета у Крагујевцу. Молба за новинаре Гласа истражите ко је све докторирао на Медицини у КГ, ако тебају подаци мој маил Вам је у прилогу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.