Aleksić: Zakon o ispitivanju porekla imovine predizborni marketing i legalizacija krađe

Politika

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je predloženi Zakon o ispitivanju porekla imovine „predizborni marketing vlasti i legalizacija krađe i korupcije“ koje su u prethodnih osam godina počinili ljudi na vlasti.

„Narodna stranka će, kada dođe na vlast, doneti zakon o oduzimanju imovine i naći ćemo način da odgovaraju svi koji su odgovorni za pljačku u prethodnih osam godina“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.  

„Zakonom koji danas na dnevnom redu parlamenta nije predviđeno niti kažnjavanje niti oduzimanje imovine nego da svako ko je nezakonito stekao imovinu može da plati porez. Da jeste, prvi bi na udaru bili ministri, direktori i funkcioneri vlasti koji bi morali da dokazuju kako su stekli imovinu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je vlast odlučila da sada usvoji taj zakon kako bi u predizbornoj kampanji prikazala da „nešto radi u borbi protiv korupcije“.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2012. godine došao na vlast na krilima obećanja da će se boriti protiv korupcije, ali je korupcija u poslednjih osam godina dostigla najveće razmere u protekle dve decenije“, rekao je Aleksić.

Aleksić je podsetio da je i po važećim zakonima moguće ispitivanje porekla imovine unakrsnom proverom i zaplenom nelegalno stečene imovine i bez predloženog zakona.

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da imovina porodice Aleksandra Vučića, prema imovinskoj karti koju je objavio „Krik“ u okviru baze imovine političara, iznosi ukupno 1,28 miliona evra i da ima površinu od 832 kvadratna metra.

„Neko mora da objasni kako se do tolike imovine dođe sa platom od hiljadu i nešto evra. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji prima platu od oko 150.000 dinara ima vilu od 242 kvadratna metra, vrednu 320.000 evra. Kako je moguće? To bi trebalo da ispitaju državne institucije“, rekao je Aleksić.

Aleksić je podsetio i tetku žene ministra odbrane Aleksandra Vulina, koja je ministru navodno poklonila 205.000 evra za stan, a potom je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu koju je tužilaštvo odbacilo. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.