Ambasador Izraela u poseti MIND parku (VIDEO)

Grad

U okviru posete Kragujevcu, ambasador Izraela Jahel Vilan, postio je MIND park. Jedan od najsavremenijih i najvećih industrijskih parkova u ovom delu Evrope, koji se prostire se na 160 hektara.

MIND park, Vlada Srbije prepoznala je kao projekat od nacionalnog značaja 2018. godine, kada je i počela njegova gradnja.

  • Domaće kompanije su snaga svake zemlje i zbog toga je pružena ozbiljna podrška države, ali i grada Kragujevca prilikom realizacije ovog projekta. MIND park jeste nešto što obogaćuje ponudu grada Kragujevca. To je definitivno naša komparativna prednost u odnosu na druge gradove. Industrija je ono što Kragujevac čini onim što jeste, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Jedan od vidova podrške je i izgradnja nove železničke pruge Sobovica – Lužnice – Krak Batočina u Kragujevcu.

Ovaj kapitalni projekat pokrenula je Vlada Srbije uz podršku Kabineta predsednika Republike, u koordinaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a uz podršku grada Kragujevca. Železnička veza sa svetom u dužini od blizu 14 km, predstavljaće značajan koridor za realizaciju i razvoj novih radnih zona, a ne samo MIND parka.

  • Pored teretnog na toj trasi odvijaće se i putnički saobraćaj, a kada se stvore okolnosti uključićemo i transport zaposlenih, istakao je Dašić.
  • Zaista mi je drago što sam ovde. Impresioniran sam. Sada sam se uverio zašto MIND park zovu industrijsko čudo u srcu Šumadije. Danas smo ovde videli tešku industriju koja je osnova industrije Izraela. Ali, takođe i druga industrija po snazi i veličini u Izraelu jeste IT industrija i smatramo da ćemo u okviru toga imati prostora za saradnju i zajednički interes. IT sektor jedan je od generatora razvoja i biće ključni sektor za saradnju Izraela i Srbije, kazao je ambasador Izraela, Jahel Vilan.

Izvršni direktor MIND grupe, Darko Đorić, kazao je da je bila čast pokazati šta je sve urađeno u prethodne tri godine.

  • Naš cilj jeste da ovaj projekat koji je počeo 2017. godine, do 2025. bude završen, popunjen modernim logističkim terminalom, proizvodnjom kompletnih vozila kada je u pitanju šinska industrija, ali i razvoj u oblasti edukacije mladih mladih ljudi. U MIND parku zajedno sa Simensom, Autoliftom i ostalim partnerima trenutno radi više od 1.500 ljudi. U zavisnosti od toga ko će u perspektivi biti partneri MIND parka, taj broj može da bude daleko veći, kazao je Darko Đorić.

Na 160 hektara trenutno je izgrađeno 55.000 kvadratnih metara, što proizvodnog, što poslovnog prostora. Pored kompanija MIND grupe, u MIND parku posluju nemačka kompanija Simens gde se radi montaža kompletnih vagona za evropsko tržište – gradove Nirnberg, Minhen i Bremen. Tu je i austrijski Autolift koji radi specijalnu opremu za podizanje u šinskoj industriji, zatim španski KAF koji je takođe proizvođač vozova ovde prisutan sa svojim remontnim centrom.

foto/video: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.