Ana, Ivan i Maja doneli Kragujevcu Park nauke

Društvo Grad

Ana Marković je profesorka fizike, Maja Marković, pedagoškinja, a Ivan Nedeljković, psiholog. Njih troje čine mali tim zahvaljujući kome je Prva kragujevačka gimnazija dobila Park nauke, jedini park takve vrste u Srbiji koji se nalazi u okviru škole.

– U nekoliko gradova u Srbiji postoje slični parkovi, ali su oni uglavnom u okviru posebnih centara. Naša ideja bila je da jedan neiskorićen prostor u okviru škole preuredimo i za naše, ali učenike ostalih škola u gradu, i napravimo svojevrsnu učionicu na otvorenom, mesto gde će deca moći na interesantan način da se upoznaju sa prirodnim i društvenima naukama, objašnjava Ana Marković.

Ideja troje zaposlenih u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji bila je među najboljim na prošlogodišnjem konkursu SBB fondacije „Živi svoju ideju”, ali njeno rađanje nije slučajnost.

Ana, Maja i Ivan deo su tima koji već šest godina organizuje Festival nauke u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Zato i nije čudo što su se našli među pobednicima konkursa pod nazivom „Živi svoju ideju” i osvojili milion dinara za realizaciju svoje zamisli.

– Veći deo novca uložen je u adapraciju prostora. Deo eksponata smo sami napravili, a deo dobili od Centra za promociju nauke. Namera nam je da najbolji eksponati sa festivala nauke, koji organizujemo, budu deo ovog parka, kaže Maja Marković.

Park je smešten u izdvojenom, pomalo izolovanom delu školskog dvorišta koji đaci gimnazije zovu kocka. U njemu se nalazi sedam eksponata, koji su posvećeni različitim prirodnim i društvenim naukama. Svaki esponat ima utisnut QR kod, pomoću koga đaci mogu svojim mobilnim telefonom da „pročitaju” šta predstavlja. Deo parka je predviđen za učionicu na otvorenom, a deo za relaksaciju.

– Park još uvek nije završen. On je praktično i zamišljen kao projekat koji se stalno razvija i unapređuje. Ideja nam je i da bude uvršten u turističku ponudu grada, kroz saradnju sa Gradskom turističkom organizacijom, objašnjava Ivan Nedeljković.

Pored Gradske turističke organizacije, realizaciju ideje troje kreativnih prosvetnih radnika savetima su pomogli i profesori Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Podrška grada, je osim one deklarativne, za sada izostala.

Ana, Maja i Ivan, međutim, guraju dalje. Ovih dana aktivno rade na pripremanju ovogodišnjeg Festivala nauke „Daj(t)e se na znanje”, koji će i ovoga puta imati međunarodni karakter.

Biće to prilika da Park nauke, otvoren pre nekoliko meseci, promovišu ostalim obrazovnim ustanovama u gradu, ali i gostima iz inostranstva.

Izvor: PRESEK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.