Apel društva Koraci građanima da u danima iskazivanja pošte preminulom patrijarhu poštuju epidemiološke mere

Doba korone Društvo
Društvo za održivu budućnost – Koraci i Građanski savet za vanredne i krizne situacije uputili su apel javnosti, koji u celosti prenosimo:

Uz najveće poštovanje verskih osećaja građana i građanki Srbije pravoslavne veroispovesti i potrebe da se oproste od patrijarha Irineja, pozivamo ih da uvaže činjenice epidemiološke realnosti u zemlji: hiljade zaraženih i desetine umrlih dnevno, bolnice u kojima nema dovoljno mesta za zbrinjavanje velikog broja obolelih, višemesečnu iscrpljenost lekara, medicinskog i pomoćnog osoblja u kovid bolnicama i ambulantama. 

Društvo za održivu budućnost – Koraci i naš Građanski savet za vanredne i krizne situacije izražavaju zabrinutost zbog nepoštovanja propisanih epidemioloških mera koje se odnose na obavezu nošenja zaštitnih maski, držanje fizičke distance i restrikcije javnih okupljanja, koje od jutros zapažamo u hramu Svetog Save i drugim mestima okupljanja na kojima se iskazuje pošta preminulom patrijarhu Irineju.

Pozivamo ih da danas i narednih dana izaberu bezbedan način da odaju počast preminulom patrijarhu: paljenjem sveća na otvorenim prostorima predviđenim za to i molitvom u svojim domovima, a ne masovnim okupljanjima u crkvama i celivanjem posmrtnih ostataka patrijarha u hramu Svetog Save u Beogradu.

To je jedini način da ne ugrozimo ličnu bezbednost ali i bezbednost bližnjih i svih građana Srbije.

U isto vreme, na ovaj način pravoslavni vernici bi iskazali solidarnost sa onim sugrađanima koji nisu bili u prilici da sahrane svoje najbliže u skladu sa običajima.

Pozivamo predstavnike javnih vlasti, Srpske pravoslavne crkve i javne ličnosti da se u ovoj situaciji, tokom dana žalosti i sami ponašaju odgovorno ali i da pozovu građane da se na epidemiološki primeren način oproste od patrijarha  štiteći ljudske živote.

Na kraju, pozivamo sve medije, a posebno javni medijski servis, da hitno kreiraju i emituju sadržaje kojima pozivaju vernike na odgovorno ponašanje i poštovanje mera zaštite tokom odavanja pošte patrijarhu Irineju.

Za Građanski savet za vanredne i krizne situacije Društva “Koraci”: Marko Oljača – predsednik; prof. dr Zoran Radovanović; prof. dr Aleksandar Baucal; prof. dr Svetlana Stanarević; prof. dr Jelena Simić; prof. dr Smiljka Tomanović; dr Dragoslav Popović; Aida Ćorović; Marija Srdić; Dijana Milošević; Dejan Atanacković; Jelka Jovanović; Zorana Šuvaković; Teodora Skrobonja

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.