BIVŠI RADNICI KAMIONA NASTAVLJAJU PROTESTE

Društvo Ekonomija

Bivši radnici Zastave kamiona nastavljaju pre godinu i po dana započete i pre mesec i po dana privremeno obustavljene proteste,  zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog radnog staža od 2010. do avgusta 2018., kad su  i poslednje “kamiondžije”, uz socijalni program, napustile fabriku, u kojoj je mesec  dana docnije, preciznije 19. septembra 2018., pokrenut stečajni postupak.

Nekadašni radnici Kamiona (njih 560), koji su novi protest zakazali za četvrtak, 23.januara, ispred zgrade kragujevačke gradske uprave, na ime  neisplaćenih  zarada potražuju ukupno 207 miliona dinara, dok iz stečajne mase fabrike, prema proceni Poreske uprave, za uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje “kamiondžija”  treba da se obezbedi oko 320 miliona dinara. 

Predsednik  Organizacionog odbora radnika u protestu Milojko Popović rekao je danas novinarima da su bivše “kamiondžije” prevarene, pošto su u Ministarsrvu privrede u više navrata dobijali obećanja da će Vlada Srbije ubrzo da odobri rešavanje njihovog zahteva vezanog za isplatu zaostalih zarada, ali da se to do sada nije desilo. Naprotiv, uprkos dogovoru sa nadležnima u Ministrstvu privrede da se zaostale zarade bivšim radnicima Kamiona isplate aktiviranjem Protokola iz 2008., koji su sindikati Grupe Zastave vozila, uoči dolaska Fijata u Kragujevac,potpisali sa Vladom Srbije,  i kojim je predvidjeno da država zbrine sve zaposlene  u Grupi Zastava i  Kamionima do konačnog rešavanja statusa tih fabrika, primena tog dokumenta još uvek čega “zeleno svetlo” kabineta Ane Brnabić.

  • Zastava kamioni je u stečaju od septembra 2018., i tada su se stekli uslovi za primenu Protokola iz 2008.,koji je više puta aneksiran, a poslednjiput je, 2013.  aneks tog dokumenta potpisao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Uprkos toj činjenici i nedavnom obećanju iz Ministarsva privrede da će Vlada ubrzo da odobri primenu Protokola, mi još uvek čekamo zaostale zarade, rekao je juče našem listu član Orfanizacionog odbora protesta bivših radnika Zastave kamiona Milić Micić.

Micić kaže da je “na čekanju” i krivična prijava protov šestorice rukovodilaca Grupe Zastava vozila i Zastave kamiona, koje bivši radnici Kamiona sumnjiče za malverzacije u raspolaganju imovinom te fabrike. Ta krivična prijava će, prema njegovim rečima, biti podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Država je krajem 2017. , podsetimo,  preuzela  deo fabrike „Zastava kamioni“, u kojem je, od tada, locirana vojna fabrika za proizvodnju neborbenih terenskih vozila – Zastava tervo, koja je nadavnom odlukom Vlade svrstana u grupaciju Odrambena industrija Srbije.                                                                                

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.