BIVŠI RADNICI ZASTAVE KAMIONA: POSLE 21. JUNA NEMAMO ČEMU DA SE NADAMO

Društvo Ekonomija

Čekaćemo do kraja meseca, da nam iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako nam je još 12. Maja obećano, stigne zvaničan odgovor o načinu na koji će bivšim radnicima Zastave kamiona da budu isplaćene zaostale zarade. Ukoliko  obećani odgovor do tada ne stigne do kraja maja, 1. juna krećemo u proteste punom parom i u Kragujevcu i u Beogradu, jer nam je potpuno jasno da posle 21. juna, odnosno posle parlamentarnih i lokalnih izbora, nećemo imati čemu da se nadamo,  rekao je danas listu DANAS i Glasu Šumadije predsednik organizacionog odbora protesta nekadašnjih Zastavinih „kamiondžija“ Milojko Popović.

 Pojašnjava da je sa još dvojicom pobunjenih „kamiondžija“ hteo nedavno, zbog gotovo dvogodišnjeg nerešavanja zahteva radnika  Kamiona, da se pridruži u štrajku gladju lideru Dveri Bošku Obradoviću i  šefu poslaničkog kluba  Srpske napredne stranke  Aleksandru Martinoviću, ali da im skupštinsko obezbedjenje nije dozvolilo  da gladuju ispred  Narodne skupštine. Uspeli su,medjutim, kaže naš sagovornik, da se izbore da ih prime u Vučićevom kabinetu, gde su predali kompletnu dokumantaciju o neisplaćenim zaradama nekadašnjim radnicima kragujevačke fabrike kamiona, kao i Protokol iz 2008., koji  je, uoči dolaska Fijata u Kraagujevac, Vlada Srbije potpisala sa svim reprezentativnim sindikatima Grupe Zastava vozila.

 Tim dokumentom koji je dopunjavan u nekoliko navrata, i koji je, 2013., verifikovao i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predvidjeno je, pored ostalog, da je država obavezna da zbrine  sve radnike fabrika Grupe Zastava vozila  (time i Kamiona) do konačnog rešenja njihovogh statusa. U Zastava kamionima stečajni postupak pokrenut je u septembru 2018. čime su, tvrde nekadašnji radnici te fabrike, odavno stvoreni uslovi za primenu Protokola iz 2008. godine.

  • Predstavnik Vučićevog kabineta obećao mi je 12. maja, da će o našim zahtevima odmah da obavesti predsednika Vučića, i da će za tri do četiri dana da me obavesti da li je i šta tim povodom odlučeno. Odgovora iz Vučićevog kabineta, medjutim,  nema ni  deset dana posle moje posete Predsedništvu Srbije. Odlučili smo da čekamo još sedam – osam dana, preciznije do kraja meseca, i posle toga krećemo u radikalne proteste. U Beogradu ćemo, gotovo izvesno, da se stacioniramo ispred zgrade Predsedništva, pošto je Aleksandar Vučić adresa na kojoj se  odlučuje o svemu u ovoj zemlji, ističe Popović.

U organizacionom odboru protesta bivših kamiondžija, koji se duže od godinu i po dana, okupljaju  na kragujevačkim ulicama i trgovima zahtevajući isplatu zaostalih zarada od 2012. do 2016., u iznosu od oko 207 miliona dinara, te povezivanje radnog staža od 2010. do avgusta 2018., podsećaju da je Vlada Srbija, prema oficijenoj najavi iz Ministarstva privrede, njihov problem trebalo da reši još početkom februara. Vlada Srbije je, naime, do 5. februara, kako je „kamiondžijama“ rečeno u Minisarstvu privrede, trebalo da zvanično odluči da li će nekadašnjim radnicima Kamiona zaostale zarade da budu  isplaćene na osnovu Pr otokola iz 2008, iki iz stečajne mase preduzeća. Uprkos najavama i obećanjima, Vlada Srbije  tim povodom, od početka februara do sada, nije donela nikakvu odluku.

Bivši radnici Kamiona insistiraju da im se zaostale zarade isplati država prema Protokolu iz 2008., zato što ne veruju da će svoja potraživanja moći da naplate iz stečajne mase svoje nekadašnje fabrike. Ta stečajna masa je, od poretanja stečaja u Kamionima, u septembru 2018., do kraja prošle godine, prema rečima diplomiranog ekonomiste Milića Micića, koji je i član odbora poverilaca fabrike kamiona, volšebno umanjena za svih deset puta.

  • Ministarstvo privrede je 19. septembra 2018., kad je pokrenut stečajni postupak  u Kamionima, zvanično obavestilo nadležni Privredni sud u Kragujevcu da je imovima te fabrike procenjana na oko 3,3 milijarde dinara. Krajem prošle godine, kao član odbora pover ilaca Zastave kamiona u stečaju, obavešten sam da se vrednot imovine te fabrike procenjuje na oko 330 miliona dinara, dakle deset puta manje nego pre samo 15-tak meseci, navodi Micić.                                                        
Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.