„Blazin Quartet” u Kontakt galeriji SKC-a, Gutijeresova poezija u „kvArtu”

Kultura

Večeras, u sredu, 3. novembra u 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a održaće se koncert „Blazin Quarteta”. Ulaz je slobodan.

Kombinujući orijentalnu muzičku filozofiju sa avanturizmom džeza, „Blazin Quartet” je stvorio jedinstven zvuk, u rasponu od melodičnog do ritmičkog, konkretnog do apstraktnog i akustičnog do elektronskog. Iznenađujući publiku i kritiku od svog prvog pojavljivanja, osvojili su nekoliko nagrada (Dutch Jazz Competition) i od tada su gostovali u Evropi, Aziji i Americi.

Poreklom iz Amsterdama, a sada sa sedištem u Parizu, ovaj bend ne uzima u obzir muzičke granice.

Mešaju sve šta vole i što prija kako bi poveli slušaoca na put oko njihovog sveta. Njihova raznovrsna evropska pozadina meša se sa jezikom džeza oslanjajući se na melodiju i ritam, ostavljajući dovoljno prostora za elektronske elemente.

Za vreme postojanja oni su nagrađeni od strane „Holland Casino Jazz & Pop”, nastupali su u Kini, Tajlandu i Brazilu, zatim na festivalima kao što su North Sea Jazz Festival i u brojnim klubovima i prostorima u Evropi.

Njihov debi album „Finding A Way” (2009 Challenge) je izvanredno primljen od strane medija javnosti i stavio je bend na mapu sveta. Godine 2012. izdali su drugi album „Jalkan Bazz”(Challenge/Metropolis) koji je producirao kultni umetnik – Rambo Amadeus.

Bend je početkom 2021. objavio album „Sleeping Beauty” za MoonJune Records & Le Coolabel koji ovom turnejom promovišu.

„Blazin Quartet” su:

Andreas Polyzogopoulos – truba

Manu Codjia – gitara

Mihail Ivanov – kontrabas

Srđan Ivanović – bubnjevi

Takođe, večeras, u sredu, 3. novembra u 21 sat u standardnom terminu z format „kvArt” SKC-a na RTK biće prikazana emisija o urugvajskom pesniku i revolucionaru Iberu Gutjeresu.

Ibero Gutjeres je bio glas pobunjene generacije Urugvaja. Talentovani pesnik, govornik, dramski stvaralac probuđenih stvaralačkih impulsa okončao je svoj život tragično u talasu političkog terora koji je ranih sedamdesetih zahvatio južnoamerički kontinent.

Posle perioda vojne hunte, za čije vreme se o pesniku nije smelo govoriti, dolazi do novog otkrivanja njegovog dela i Ibero Gutjeres korak po korak dolazi na mesto koje zaslužuje u matičnoj književnosti.

Knjiga koju je objavio SKC Kragujevac krajem 2020. godine je prvo izdanje ovog pesnika van španskog govornog područja. O Iberu govori Mirjana Andrić Bošković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.