BOJAN STOJADINOVIĆ: JKP „ŠUMADIJA“ JE PRIPREMA DA KOMUNALNE POSLOVE PREUZMU PRIVATNICI

Ekonomija Grad

Najvažnija tačka jučerašnjeg zasedanja Skupštine grada Kragujevca, koja će svakako obeležiti funkcionisanje komunalnog sektora u nekom budućem vremenu, je program poslovanja JKP Šumadija za 2019. Ne bih se u svom izlaganju preterano bavio time koliko će novo preduzeće biti funcionalno, niti kako će se na funkcionisanje uticati tužbe neraspoređenih radnika koje će verovatno dobiti na sudu, već ću se baviti ekonomskim aspektima ovog programa.
Naime, sve firme koje ulaze u sastav JKP Šumadija donose u miraz oko 1,2 miliona evra kreditnih obaveza i oko 415.000 evra odloženih poreskih obaveza, što no vo preduzeće planira da pokrije jednim revolving kreditom od dva miliona evra. Pored ovog, JKP Šumadija planira da se u narednoj godini zaduži još 13 milona evra, to jest 1.550.000.000 dinara i taj novac utroši za rekonstrukciju centralne pijace, izgradnju podzemne garaže ispod nje, izgradnju nadzemne garaže u ulici Kneza Miloša, za izgradnju autobuskih stajališta, za kupovinu asfaltne i betonske baze, te kupovinu čistilice, dva smećara, dva kamiona kipera, čistilice, dva valjka, bagera guseničara, finišera, jednog „pauk“ vozila….


I sve ovo u predizbornoj godini, potkrepljeno sa 25 hiljada tona asfalta, za dobar izborni rezultat aktuelne vlasti.
I šta dolazi posle trijumfa na izborima izborenog takvim ulaganjem u infrastrukturu, bez obzira što se prethodne tri godine nisu ni rupe krpile, kada prođe „grejs“ period i ovaj kredit počne da se otplaćuje? Plašim se da JKP Šumadija sa svojim prihodima i svim rashodima neće moći da servisira ovaj kredit, da grad neće moći da pomogne jer je i sam u ekstremno velikim kreditnim obavezama, te da će se ovo preduzeće gurnuti u stečaj a da će poslovi biti povereni privatnicima koji po zakonu mogu da obavljaju sve poslove iz delatnosti JKP Šumadije sem sahranjivanja. Samo što će privatnici koji budu te poslove obavljali imati nove asfaltne i betonske baze, nove kamione i građevinske mašine, nove garaže i rekonstruisane tržnice.
I to sve od novca građana Kragujevca. Ovakve zaključke sam izvukao čitajući ovaj program na osnovu svog desetogodišnjeg odborničkog iskustva, ali spreman sam da čujem i od gradonačelnika i od direktora argumente da možda nisam u pravu.

Tagovi:

2 komentara

  1. Cena usluga je kljucno pitanje. Grad Beograd primio na posao u komunalnom sektoru skoro dve hiljade ljudi, zadnjih godinu dana. Zabrana zaposavljanja haha. Sta reci samo 120.kilometara od Kragujevca.

  2. Svaka cast Bojanu Stojadinovicu,priprema za potpunu privatizaciju ,novac koji besumucno kradu ulozice u preduzeca,ali iskreno se nadam da ce doci vreme kada ce im sve biti oduzeto I dati narodu I odgovornim ljudima tj.normalnoj drzavi na koriscenje,doci cr taj dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.