BORBA SA SPAS ZAVODA NASTAVLJA SE DO ODLUKE MINISTRA LONČARA

Društvo

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić prihvatio je danas, saznaje Glas Šumadije, zahtev sindikalnih organizacija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR-a) u Kragujvcu, koji je u postupku likvidacije, da se do okončanja  tog postupka, formira istovetni zavod koji bi delatnost nastavio samostalno, a  nikako u sastavu kragujevačkog Doma zdravlja, kako je to predlagano iz gradske uprave. Konačnu odluku o daljoj sudbini ZZZR-a doneće ministar zdravlja Zlatibor Lončar, do kada će, kako poručuju simndikaklci, biti nastavljena borba za spas Zavoda.

Do sastanka gradonačelnika Nikolića sa sindikatima ZZZR-a, danas posle podne došlo je nakon što su o sudbini Zavoda, tokom današnje prepodneva, u Ministarstvu zdravlja razgovarali direktor dr Antonio Dimitrovski, direktor Doma zdravlja dr Vasilije Antić, članica Gradskog veća za zdravstvo dr Gordana Damnjanović i predstavnici Ministarstva. Kako su medijima kazali pojedini  učesnici sastanka u Ministarstvu, do 27. jula, do kada traje likvidacioni proces trebalo bi da se nađe rešenje za Zavod – ili će se pripojiti Domu zdravlja ili će biti formiran Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, pošto ta ustanova trenutno ima status privrednog društva.

  • Stav Ministarstva zdravlja je da pacijenti neće ostati bez zdravstvene zaštite, niti će zaposleni u Zavodu ostati bez posla, rekao je Glasu Šumadije jedan od učesnika sastanka u Ministarstvu. Sastanci u Mnistarstvu i kragujevačkoj gradskoj upravi organizovani su posle burne reakcije javnosti na informaciju da je Agencija za privredne registere 29. maja pokrenula postupak likvidacije kragujevačkog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, jedne od najstarijih i najuglednijih zdravstvenih ustanova tog tipa u Srbiji i šire, u kojoj oko 180 zaposlenih vodi računa o zdravlju  35.000 šumadijskih trudbenika i penzionera. Kragujevački Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZZR) jedinstven je u Srbiji i po ome što je registrovan kao privredno društvo, koje se delom finansira posredstvom Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu

Agencija za privredne registre postupak za likvidaciju ZZZZR-a pokrenula je 29. maja, zato što, podsetimo,  bivše poslovodstvo Zavoda tri godine zaredom (od 2015. do 2017.) APR-u nije dostavljalo finansijske izveštaje o poslovanju ustanove na čijem su ćelu, dok je aktuelni direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski, zvani Toni, propustio naknadni rok od svih 90 dana da ispravi propust svojih prethodnika.

Rukodstvo grada Kragujevca koji je, krajem juna prošle godine, od države preuzeo Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, a koji je do 2015. bio pod ingerencijom Grupe Zastava vozila, nakon što se saznalo da ta ustanova ide u likvidaciju, ustvrdilo je da je taj postupak –“nezaustavljiv“. Ali, kako su poručili nadležni u gradskoj upravi, to praktično neće gotovo ništa da znači, jer će, prema njihovim rečima, Zavod, nakon likvidacije, sa sve imovinom (zgradom i opremom) i gotovo svim zaposlenima (ima ih oko 180), da postane deo kragujevačkog Doma zdravlja, u okviru kojeg će da nastavi višedecenijsku delatnost.

Sindikalne organizacije u Zavodu su, medjutim, uzvratile da rukovodstvu grada uopšte ne veruju. Tim pre što su gradski čelnici i prilikom gašenja Zavoda za stomatologiju u Kragujevcu tvrdili da će delatnost te ustanove da bude sačuvana, a da će stomatolozi i ostali zaposleni da budu angažovani u drugim zdravstvenim ustanovama, što se, tvrde sindikalci u ZZZR-u, nije dogodilo. Zato su krajem minule sedmice podneli krivične prijave protiv bivšeg i sadašnjeg poslovodstva Zavoda i istovremeno pokrenuli potpisivanje peticije za momentalno obustavljanje likvidacije te zdravstvene ustanove.

Akcijama  za spas Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika juče su se, pored sindikalnih organizacija u toj ustanovi, pridružili i Savez samostalnih sindikata Kragujevca, Sindikat zastave oružja, predstavnici zaposlenih u dr ugim kragujevačkim firmama, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, kao i nekolio hiljada Kragujevčana koji su potpisali peticiju kojom se od nadležnih zahteva povlačenje odluke o likvidaciji Zavoda.

Piše: Zoran Radovanović

.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *