Borislav Novaković o najavi privatizacije Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“

Komentar Politika

Povodom najave da kompanija Milenijum tim izražava nameru da privatizuje Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, želim javnosti da ukažem na izuzetnu osetljivost ovog postupka za javni interes grada Novog Sada. 

 Prvo, potpuno je jasno da se predstojećom privatizacijom narušava i ugrožava mogućnost da kao država imamo stručnu instituciju, koja će odluke donositi nezavisno i objektivno, bez političkih i poslovnih pritisaka.

 Drugo, stavljanje Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, pod kontrolu Milenijum tima, očito ima samo jedan razlog: stvotiti prohodnost za davanje „vodnih uslova“, „mišljenja i saglasnosti“, na sve projekte koje osmišljava vlast od „Beograda na vodi“, izgradnje mertoa, pa do vodoizvorišta Makiš.

Treće, za Novi Sad je ovakav razvoj događaja poražavajući, jer trenutno „Jaroslav Černi“ za potrebe grada Novog Sada radi „Dopunu hidrološke analize“, koja će potvrditi ili osporiti nameru gradskih vlasti da grade „Novi Sad na vodi“ u koritu reke Dunav.

Naš strah i oprez dodatno pojačava činjenica da je „Jaroslav Černi“ u slučaju vodoizvorišta Makiš, već dobrano popustio pred pritiskom politike dozvoljavajući stanogradnju na Makiškom vodoizvorištu na 700 hektara zemljišta.

U planovima svih prethodnih gradskih uprava, obala Dunava, na potezu Ribarsko ostrvo, Mornarica, Brodogradilište, Kamenička ada i Šodroš imala je jasnu namenu: sport, rekreacija i turizam.

Aktuelna gradska vlast je prva koja ima plan da na tom delu priobalja omogući stanogradnju, protivno javnom interesu, međunarodnom, bezbednosnom i ekološkom problemu koji izaziva. Protom, uopšte ne skrivaju korumptivni karakter namere, jer na parceli privilegovane kompanije Galens, predvideli su mogućnost gradnje bloka zgrada od dvadeset spratova.

Zato upozoravamo da ćemo se aktivno suprotstaviti svakom „stručnom“ mišljenju, koje ugrožava javni interes građana Novog Sada. Obalu Dunava branićemo fizički. Spremni smo na borbu do kraja. Projekat „Novi Sad na vodi“ ne sme i neće proći!

Autor je potpredsednik Narodne stranke
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.