Borislav Novaković: Stvoren snažan pokret građanske neposlušnosti i otpora Novom Sadu na vodi

Politika

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da je u Novom Sadu stvoren pokret otpora i građanske neposlušnosti protiv projekta „Novi Sad na vodi“ i da je proširena socijalna baza otpora, što je „u Beogradu izostalo“ kada je najavljivana gradnja kompleksa „Beograda na vodi“.

  • Imaćemo u Novom Sadu snažne aktivnosti kako bismo onemogućili usvajanje Generalnog urbanističkog plana i Plana generalne regulacije i sprečićemo sve nezakonite aktivnosti, rekao je Novaković televiziji N1.

Novaković je podsetio da preduzeće Vode Vojvodine nije odobrilo nameru investitora „Novog Sada na vodi“ da nasip pomeri 500 metara u korito Dunava.

  • Vlast pokušava da preko gradnje pristupnih saobraćajnica ka novom mostu preko Dunava, čija se gradnja planira, prošvercuje ideju pomeranja nasipa 500 metara u korito reke, kako bi se dobio prostor za gradnju stanova, rekao je Novaković.
  • To nije neophodno, jer se jednim kružnim tokom kod Ulice 1.300 kaplara može rešiti pristup budućem mostu, ali vlast namerno predviđa pristupne saobraćajnice u koritu reke kako bi mogla da ima izgovor za pomeranje nasipa. Tako kroz opravdanu ideju gradnje novog mosta pokušavaju da sprovedu nameru da na potezu od 4,5 kilometra obale Dunava dobiju novu površinu za gradnju stanova koji će koštati između tri i četiri hiljade evra po kvadratnom metru, dodao je Novaković.

Upitan o najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će vanredni izbori biti održani u aprilu 2022. godine, Novaković je odgovorio da se Narodna stranka sprema za izbore, ali da na njih neće izaći bezuslovno i „neće srljati u izbore“.

  • Dogovor unutar opozicije je da svako radi na svojoj stranačkoj infrastrukturi kako bi se postigla dva glavna cilja – kontrola izbora i terenska kampanja. Mi, međutim, nećemo na izbore pošto-poto, nego želimo da otvorimo razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta o medijskim, pravnim i drugim okolnostima koji bi te izbore učinili legalnim i legitimnim, rekao je Novaković.
  • Želimo da primereno onome što Evropska komisija konstatuje kao manjkavosti političkog sistema u Srbiji u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na ljudske slobode i prava, definišemo okolnosti koje nam omogućavaju ravnopravan tretman, dodao je Novaković.

Ako EU bude garantovala da će se dogovoreno sprovesti u dijalogu o izbornim uslovima, onda se stvaraju okolnosti da Narodna stranka veoma ozbiljno razmisli o izlasku na izbore, zaključio je Novaković.      

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.