Boško Obradović: Dosta više Dačićevog i Vučićevog licemerja

Politika

Iz najnovijih izjava Ivice Dačića i Aleksandra Vučića jasno je da oni planiraju dva dijaloga sa opozicijom, jedan sa opozicijom koja je bojkotovala izbore i drugi sa onima koji su izlazili na izbore i koji su pod njihovom kontrolom, a sve u cilјu obesmišlјavanja kompletnog dijaloga.

U današnjem intervjuu za „Politiku“, u kojoj niti jedan od lidera opozicionih političkih stranaka i pokreta koji su bojkotovali prošlogodišnje izbore na svim nivoima nije dobio intervju godinama unazad, Ivica Dačić je izneo niz neistina – navodi se u saopštenju Biška Obradovića koje vam prenosimo u celosti:

„Mandat predsednika Srbije i mandat skupštine grada Beograda ističu u različitim rokovima, tako da predsednički i beogradski izbori ni po kom osnovu ne moraju biti u istom terminu. Tek u istom terminu sa njima ne treba da budu vanredni republički parlamentarni izbori, koji zajedno sa vanrednim pokrajinskim izborima treba da budu raspisani ranije. Ne zaboravimo da su potrebni i vanredni lokalni izbori u čitavoj Srbiji, jer su i ti lokalni parlamenti bez opozicije besmisleni i neodrživi.

Ivica Dačić, koji je najpre izjavio da će vladajući režim prihvatiti svih 29 preporuka Kancelarije za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) pri OEBS-u, a onda to porekao, u intervjuu je slagao da u navedenim preporukama postoje samo dve tačke koje se tiču medija i namerno izostavio onu najvažniju koja se tiče rada REM-a: „Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba ojačati, a njegove obaveze tokom perioda kampanje treba da budu izričito definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima. REM bi trebalo da deluje samoinicijativno, uključujući preduzimanje blagovremenih aktivnosti zasnovanih na sistematskom praćenju izveštavanja o izborima i postupanja u skladu sa utvrđenim propisima“  (Izvestaj ODIHR o izborima 2020). Zato što ga neprestano podsećam na citate iz ovog izveštaja u kojima su sadržani svi zahtevi opozicije za slobodne i poštene izbore, koje je on javno prihvatio, to je bio razlog da me iznova kukavički vređa u novom intervjuu, jer dobro zna da na režimskim medijima neću dobiti priliku da mu odgovorim.

Iz najnovijih izjava Ivice Dačića i Aleksandra Vučića jasno je da oni planiraju tzv. „dijalog na dva koloseka“, odnosno dva dijaloga sa opozicijom, jedan sa opozicijom koja je bojkotovala izbore i drugi sa onima koji su izlazili na nedemokratske i protivustavne izbore, u cilјu obesmišlјavanja kompletnog dijaloga. Uloga Ivice Dačića je da se pravi dijalog između vlasti i opozicije stalno odlaže, a uskoro se može očekivati i uvođenje kontrolisane opozicije u budući dijalog kako bi se na taj način sve potpuno obesmislilo i sprečilo pobolјšanje izbornih uslova.

Na kraju, postavlјa se pitanje dokle će Ivica Dačić da kritikuje vlast pre 2012. godine u kojoj je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar policije? Dokle će Aleksandar Vučić da kritikuje bivši režim u kome je sedeo njegov sadašnji koalicioni partner Ivica Dačić i SPS iz četiri vlade u međuvremenu (2012, 2014, 2016, 2020), kao i niz njegovih najbližih sadašnjih saradnika poput Zorane Mihajlović, Gorana Kneževića, Rasima Ljajića, Siniše Malog, Jelene Trivan, Gorana Vesića…? Zašto se sadašnji režim konačno ne obračuna sa bivšim režimom tako što pohapsi sve odgovorne za plјačku, kriminal i korupciju? Da li zato što bi onda morao da počne od aktuelnog predsednika Narodne skupštine i ministara u sadašnjoj Vladi? Građanima Srbije je muka i od bivše i od sadašnje vlasti i žele da konačno izađu iz tog začaranog kruga i uđu u promenu kompletnog korumpiranog sistema koji ovde vlada već tri decenije.“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.