BOŠKO OBRADOVIĆ: KAO DEO RATNE VLADE VUČIĆ JE BRANIO KOSOVO, A SADA GA PREDAJE

Politika

Na tribini u Kragujevcu, Boško Obradović, Dragana Trifković, Slobodan Samardžić, Dragan Todorović i Marko Pušica podržali su poslanika Slavišu Ristića kojem, kako su rekli, „vlast crta metu“.
Složili su se da država mora aktivnim merama zaštititi srpsku imovinu i pomogne održivi povratak Srba na KiM što, kako smatraju, nije moguće „kroz aktivnosti samo jedne vladine kancelarije“. Od mera koje bi trebalo preduzeti, učesnici tribine naveli su da bi pregovore trebalo vratitiSB UN i prekinuti u Briselu, da je potrebno poštovanje Ustava i Rezolucije 12 44, kao i proglašenje KiM „teritorijom pod okupacijom kako bi akti koje ilegalna vlast donosi bili međunarodno pravno ništavni“, a čuli su se i predlozi o pozivu ruskoj vojnoj misiji u Srbiju.

Boško Obradović je pitao zašto je pismo Slaviše Ristića Putinu toliko zabolelo vlast. „

  • Zato što direktno informiše Ruse o drugačijoj slici od one koju dobijaju od naše vlasti, zato što su to pitanje uputili baš Srbi koji žive na KiM i zato što raskrinkava sve laži a ključna je da je ovo patriotska vlast koja čuva KiM?Kako to da je Vučić kao deo ratne vlade u puno gorim okolnostima branio Kosovo, a sada ga predaje u puno boljim međunarodnim okolnostima? – zapitao se Obradović i dodao da to jasno govori da je sad to nekom obećao.

Marko Pušica je rekao da se Srbija povlačila sa KiM dugi niz godina i sada je taj proces doživeo kulminaciju.

  • Srbi su uvek osvajali borbe na bojištu, na zelenom tepihu i srozavali ih u evropskim salama na zelenoj čoji. Sa ZSO Srbija priznaje da su Srbi na 15% njene teritorije nacionalna manjina, što je nonsens – rekao je Pušica.

Dragana Trifković je, komentarišući Vučićevu izjavu o izjašnjavanju naroda o KiM pitala:

  • „Da li je pitao narod kad je postavio granicu na Jarinju, kada je ugasio srpske institucije, kada je zaposlio srpske policajce da služe Tačiju, ucenio Srbe da izađu na kosovske izbore, dodelio međunarodni broj, predao imovinu, sastavio Srpsku listu koja učestvuje u vladi sa Haradinajem itd.

Kako je rekla, SNS nikad nije izneo platformu za KiM niti pitala građane šta o tome misle. Istakla je i da su svi koji su protiv ove politike na meti što jasno pokazuje i hajka na poslanika Slavišu Ristića zbog pisma Putinu u kom je ogoljena politika Vučića prema KiM i Rusiji.

Prof. dr Slobodan Samardžić je govorio o protivrečnostima koje Vučić iznosi u svojim izjavama pa tako u jednoj kaže da mora pitati narod, a u drugoj, kada istraživanja kažu da je narod za zamrznuti konflikt, kaže da mora doneti odluku sam.

  • Mi ne znamo kad je on obećao da će završiti sa Kosovom, ali imamo dokument koji to potvrđuje – Pregovarački okvir za pristupanje Srbije EU, koji predviđa potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma – kaže Samardžić i dodaje da se na nedavnom sastanku Vučića sa Tačijem razgovaralo samo o sporazumu iako je to u Srbiji predstavljeno drugačije.

Samardžić je istakao važnu ulogu Crkve, kao da je poruka sa Sabora jasna, da se „ne može sotuđiti Kosovo“ i podsetio na Vidovdansku inicijativu intelektualaca potpisanu u manastiru Slanci.

Dragan Todorović kaže da je ovaj sunovrat počeo sa Tadićem koji je izmestio ovo pitanje u EU. i podsetio da je „Vučić  bio jedan od glavnih organizatora mitinga Kosovo je srce Srbije, a sad to srce čupa.“

Inače, tribina u Kragujevcu predstavljena je kao nastavak aktivnosti Radne grupe za KiM koju čine Dveri, Zdrava Srbija, Državotvorni pokret, Istočna alternativa, pokret Srba sa KiM Otadžbina i Narodni pokret.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.