BOŠKO OBRADOVIĆ: NAŠA VLAST NIJE NORMALNA – MOŽE DIJALOG SA TAČIJEM U PARIZU A NE MOŽE SA OPOZICIJOM U SRBIJI?

Politika
  • Kao odgovor na političku krizu opozicija predlaže dijalog – vlast ga odbija. Vlast je protiv razgovara i sa liderima opozicije, i sa bilo kojom drugom političkom delegacijom opozicije, kao i sa nezavisnim stručnjacima koji su nestranačke ličnosti. Normalnog dijaloga odavno nema ni u Narodnoj skupštini ni u medijima. Da li je onda naša vlast normalna? I kako se na drugi način uopšte može rešiti politička kriza, zaključuje lider Dveri Boško Obradović.

Obradović dodaje da se „vlast nada da ćemo prestati sa protestima, da ćemo se umoriti i odustati od naših opravdanih zahteva za slobodu medija i fer i poštene izbore“:

  •  Građani su pokazali da nema odustajanja jer protestuju već pet meseci u više od 100 gradova i opština u Srbiji. Jasno je da ovo nije trka na 100 metara već politički maraton i da samo treba izdržati. Ako vlast ne želi dijalog – onda je sama izabrala ulicu za nastavak naših razgovora i dogovora. I već u subotu, 4. maja nastavlja se veliki beogradski protest koji se ovoga puta završava formiranjem Slobodne zone ispred jedne državne institucije, i tu ćemo imati svakodnevne aktivnosti. To znači prelazak u novu fazu protesta. I to znači građansku neposlušnost, jer pobunjeni građani Srbije nemaju drugog načina kako da se izbore da se konačno oslobode mediji. A bez slobodnih medija nema pokretanja niti jedne važne teme u našem društvu.

Obradović smatra da je „posebno pitanje“ kako Aleksandar Vučić i Ana Brnabić mogu da razgovaraju u Berlinu sa Hšimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a ne mogu sa predstavnicima opozicije u Srbiji?

  • To znači da vlast državu uvodi u veoma opasnu društvenu sukobljenost i podele koje se mogu prevazići samo dijalogom. Predstavnici opozicije su još prošle godine otvorili dijalog između sebe i pokazali visok stepen saglasnosti oko zajedničkih zahteva za fer i poštene izbore, koji su kasnije pretočeni u Sporazum sa narodom i konkretne zahteve za sređivanje stanja u RTS i REM sa protesta 13. aprila. Time je opozicija pokazala jedinstvo, razum, odlučnost i odgovornost, dok vlast sve vreme pokazuje samo bahatost i nedemokratičnost. Ako je tako – onda je vreme za Slobodnu zonu i da zajednički osvojimo deo po deo uzurpirane slobode.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.