Budžet KG nasmejao tviteraše: “Ko ovo pročita, medalja”

Društvo

Čelnici grada Kragujevca u svojim istupima u javnosti često ističu da je trošenje budžetskih para transparentno i pozivaju građane da na zvaničnom sajtu uprave pogledaju gde odlazi njihov novac.

To je uradio jedan korisnik tvitera, ali je umesto informacija, naišao na tabelu sa nerazumljivim simbolima koju je podelio sa tviter zajednicom. Njegovo “otkriće”, izazvalo je brojne komentare u kojima tviteraši aludiraju da je zapravo sve “transparentno” i da je “građanima lepo objašnjeno” gde je utrošeno 10 milijardi iz budžeta.

Foto:uprava grada kragujevca

U Vodiču za građane kroz budžet grada Kragujevca za 2020. godinu, koji je na zvaničnom sajtu Grada objavljen u aprilu ove godine, tabela sa strukturom budžeta po programima je “šifrovana”, pa je, po svemu sudeći, običnim građanima potrebno veliko znanje iz oblasti enkripcije podataka, kako bi mogli da odgonetnu gde je otišlo 10 milijardi gradskih para.

Od svega što je navedeno u tabeli, jedino je prepoznatljivo da je iznos od 9.927.000.000 raspoređen na 17 programa u 2020.godini, dok je sve ostalo “napisano” nerazumljivim jezikom.

Prokrastinator™@JohnnyJanx90Službenici gradske uprave očigledno neguju sećanje na staroslovenske rune i simbole ovog ekonomskog napredka, toliko su napredni da niko od njih ne razume šta je napisano. A sada će neki Aseco da predstavi Unicode i načine upotrebe istog službenicima koji su ostali u prošlosti. https://twitter.com/PetarRakovic1/

“Šta nije jasno?”, “Sve jasno i transparentno”, “Sve lepo piše, ne znam što se bunite”, “Bogu hvala, konačno neko pismen u Gradskoj upravi”, “Kao i sve u Kragujevcu… Mutno” neki su od komentara koje su napisali tviteraši, aludirajući na nestručnost i netransparentno trošenje novca svih građana Kragujevca.

Kao i uvek kada komentarišu apsurdne pojave u društvu, Tviteraši su i ovoga puta pokazali duhovitost.

“Ovaj iđaiđaji 7, deluje kao namešten tender”, “Ko vam je kriv što niste dualno obrazovani pa ne možete da pročitate”, “Marko Đurić popunjavao na njegovom hebrejskom pre nego što je otišao”, “Dobro su uloženi novci za digitalizaciju. Vidi se napredak.”, “Da nije možda ovo neki pokušaj Vranjanaca da budžet predstave na mađarskom”, “Već vidim javnu nabavku od dva miliona evra za usluge prevodioca”, samo su neki od tvitova.

Gradska uprava: Tehnička greška

U Gradskoj upravi za Nova.rs objašnjavaju da je u pitanju “nenamerna i tehnička greška” do koje je došlo prilikom objavljivanja izvornog dokumenta na gradski sajt.

U Upravi nam je potvrđeno, da će odmah angažovati svoju IT službu da ispravi dokument, koji će građanima biti dostupan sa ispravljenom greškom.

Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Tagovi:

4 komentara

  1. Vrhunac opozicionog delovanja Djilasovih/Zdravkovicevih clanova SSP-a (Čitaj G17) je da Obrad Turkovic, zamenik gradonacelnika Radomira Nikolica ismeje tehnicku gresku na sajtu grada koja je ispravljena za 2 minuta. Wow jeee!

  2. Odakle tolika zla namera? Svi koji iole rade znaju da kad uploudujes dokument napisan cirilicom, postoji mogucnost da sajt ili mejl prikazu „hijeroglife“ koje je potrebno koncertovati. Desava se. A vi ste preterali

  3. Ljudski je grešiti samo što se od nečijih grešaka pravi senzacija,ovo je moglo bilo kome da se desi. Cak i mašina kada radi posao dešava se da pogreši,a kamoli čovek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.