CENTAR ZA STRNA ŽITA OBNAVLJA SVOJU DELATNOST

Grad

Na parceli koja se nalazi u neposrednoj blizini upravne zgrade Centra za strna žita završena je žetva semenske pšenice, a za 20 – tak dana predstoji i žetva jarih kultura – ovsa i ječma. Posle višegodišnjih finansijskih problema, zahvaljujući podršci grada Kragujevca, najstarija naučno – istraživačka ustanova na Balkanu, osnovana 1898. godine, polako obnavlja svoju delatnost. Grad je, naime, u aprilu 2016. godine preuzeo od Republike Srbije osnivačka prava, ali i obaveze Centra koje su u tom trenutku iznosile 1,5 miliona evra. Najpre su izmirena potraživanja radnika, koji pre preuzimanja ustanove od strane grada, čak dve i po godine nisu primali platu.

Kombajn koji je kao i sva ostala mehanizacija prodat 2015. godine kako bi se nakon sudskih presuda namirila potraživanja zaposlenih, prema rečima vd direktora Blagoja Kovačevića, pozajmili su od Instituta za krmno bilje Kruševac koji kupio mehanizaciju Centra na licitaciji. Za predstojeću žetvu ječma računaju na pomoć poljoprivrednih proizvođača koji su izrazili spremnost da pomognu u mehanizaciji.

 

 

 

 

 

Sorte pšenice, ječma i tritikalea – kategorije super elita pojaviće se u prodaji tek za četiri godine, jer sada u Centru predstoji posao analize klijavosti i kvaliteta semena, dorada, zaprašivanje i deklaracija. Računaju pre svega na tržište Vojvodine kao i centralne Srbije.

Sejali smo i prošle godine, ali na mnogo manjoj površini. Zahvaljujući finansijskoj podršci grada Kragujevca, planiramo da iz godine u godinu uvećavamo proizvodnju komercijalnog semena naših priznatih i licenciranih sorti žitarica. Zaposleni u Centru za strna žita veruju da će već za godinu ili dve moći da funkcionišu samostalno bez ičije pomoći. Najveći problem je nedostatak mehanizacije, ali prema rečima Blagoja Kovačevića, potrudiće se da već na jesen započnu sa nabavkom osnovne opreme.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.