DA BI SE UJEDINIO SA FIJATOM, RENO PREGOVARA O SAVEZU SA NISANOM

Društvo Ekonomija

Nisan i Reno pregovaraju o „remontu“ svoje istorijske alijanse da bi eventualno ponovo otvorili vrata za pregovore sa italijanskim proizvođačem automobila Fiat, objavio je u petak „Volstrit džornal“.

Po tom američkom poslovnom dnevniku koji se oslanja na izvore bliske dvema kompanijama, Nisan bi da Reno koji poseduje 43 odsto japanske grupacije, smanji svoj udeo. S druge strane, Nisan ima samo 15 odsto Renoa i nema glasačka prava. Izmena odnosa dve kompanije mogla bi pomoći smanjenju tenzija medju njima i tako ublažiti Nisanovu nevoljnost za spajanje s Fiat-Krajslerom.

U nedostatku eksplicitne podrške kompanije Nissan, početkom juna su propali pregovori o „venčanju“ radi formiranja svetske industrije automobila „Broj tri“. Ako uspeju pregovori o promeni udela Renoa i Nisana, dogovor bi mogli postići u septembru, piše „Volstrit džornal“.

Medjutim, bilo koji razvoj događaja zahteva odobrenje francuske države koja ima 15 odsto kapitala Renoa. Ali, takvo odobrenje nije izvesno: putujući za Tokio krajem juna, predsednik Emanuel Makron je odbio da razmotri promenu strukture vlasništva kapitala. Pošto je francusko-japansko partnerstvo oslabljeno smenjivanjem njegovog graditelja Karlosa Gouna, šef kompanije Nisan Hiroto Saikava nekoliko dana ranije otvorio je vrata oporavku tog 20-godišnjeg saveza.

Povodom objavljivanja rezultata Renoa krajem jula, njegov izvršni direktor Tijeri Bolor uveravao je da planirano spajanje s Fiat-Krajslerom (FCA) više nije relevantno, rekavši: „Mi ne razgovaramo s FCA“. Šef FCA Majk Menli ocenio je u sredu da bi „brak“ s Renoom predstavljao „sjajnu priliku“ zahvaljujući „veoma važnoj saradnji“ koja bi time nastala. Mada je tvrdio da Fiat može da preživi i sam, naglasio je da je FCA i dalje otvorena za tu mogućnost.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.