DA LI ĆE IZBOR DIREKTORA JKP „ŠUMADIJA“ BITI PONIŠTEN?

Društvo Grad
Viši sud u Kragujevcu usvojio je u celosti tužbu bivšeg direktota „Čistoće“ Dejana Raonića protiv Skupštine grada. Reč je o tužbi koju je Raonić podneo zbog, kako je naveo, „nezakonitog izbora direktora JKP „Čistoća“, sada JKP „Šumadija“, jer izabrani kandidat nije imao tri godine radnog iskustva u poslovima koji su predmet delatnosti preduzeća (skupljanje otpada koji nije opasan), što je zakonski uslov. Na ovu presudu tuženi – grad Kragujevac, ima  pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

Da podsetimo, 28. juna 2017. godine Skupštine grada izabrala je diplomiranog ekonomsitu Nemanju Dimitrijevića za direktora JKP Čistoća (sada JKP Šumadija). Oglas o javnom konkursu objavljen je u roku, Dimitrijević je dobio najvišu ocenu komisije i izabran je za direktora, s mandatom od četiri godine.

Raonić, koji je bio jedan od petorice kandidata, tužio je Skupštinu grada pozivajući se na kršenje Zakona o javnim preduzećima gde nije ispunjen uslov da direktor mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću firme (u ovom slučaju sakupljanje otpada koji nije opasan).

Viši sud utvrdio je da izabrani kandidat ne ispunjava taj uslov jer je kao dokaz priložio radno iskustvo u Viner štediša osiguranju od 9. aprila 2011. do 5. maja 2017. godine, a u toj osiguravajućoj kući nije se bavio poslovima vezanim za delatnost firme.

Kako Glas Šumadije saznaje, gotovo identičan postupak vodi se i u slučaju izbora dirketorke Javnog stambenog preduzeća.

Pitanje koje se sada otvara jesu odluke koje su direktori tih preduzeća donosili i potpisivali.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.