DA LI JE SMENA ĐORĐA NESTOROVIĆA UVOD U PRIVATIZACIJU JEDINE DOMAĆE FABRIKE ORUŽJA?

Društvo Ekonomija

Đorđe Nestorović, izvršni direktor Zastave oružja za proizvodnju i tehnologiju, praktično  „drugi čovek“ kragujevačke fabrike, krajem prošle nedelje smenjen je sa te funkcije. Fabrički Nadzorni odbor Nestorovića je smenio, saznajemo, pod tačkom „razno“ na prošlonedeljnoj sednici tog organa pravljanja, a zaposleni u Zastavi i javnost o razlozima te smene nisu obavešteni. Smenjeni  Đorđe Nestorović Zastavin je kadar, koji je svojevremeno bio i generalni direktor Zastave oružja i  Zastavine fabrike kamiona.

U Zastavi oružju i ovome ćute i početkom ove sedmice, a ne oglašava se ni Nestorović koji danas nije odgovarao na pozive i poruke lista DANAS i Glasa Šumadije. Generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković navodno nije tražio smenu svog najbližeg saradnika zaduženog za proizvodnju i tehnologiju, već je  Nadzorni odbor, sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem na čelu, opet navodno,  samoinicijativno sklonio Đorđa Nestorovića iz menadžmenta jedine domaće fabrike pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu.

Kako je Zastava oružje fabrika od značaja za bezbednost zemlje, čiji je većinski vlasnik država, to iznenadna i neobrazložena smena izvršnog direktora Đorđa Nestorovića, prema mišljenju upućenih, nikako nije izraz samovolje pukovnika Ivice Marjanovića, već  je novi dokaz o planovima  predstavnika nadležnih državnih ustanova da proizvodnju i poslovanje  te kompanije, koja gotovo kompletnu proizvodnju oružja izvozi u više od 40 zemalja širom sveta, stave pod svoju apsolutnu  kontrolu i time utiču i na sve izgledniju promenu vlasničke strukture Zastavine fabrike oružja.

Zbog toga je, uostalom, krajem prošle godine, bez ikakvog obrazloženja,  smenjen tadašnji generalni direktor Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković, i na njegovo mesto, iz valjevskovg „Krušika“ doveden ekonomista Mladen Petković, sa kojim su u Kragujevac stigle i informacije Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da je viđenim trgovcima oružja (u tom kontekstu pominjan je i otac ministra policije Nebojše Stefanovića, Branko – prim. Z.R. ) „Krušikove“ mine i druge proizvode prodavao  znatno jeftinije od cene po kojoj ih je kupovala državna kompanija Jugoimport SDPR.

U prilog pretpostavci o “igrama moći” u Zastavi oružju svedoči i činjenica da je smena Đorđa Nestorovića, koji je na mesto izvršnog direktora fabrike postavljen početkom godine, pokušana i pre dva meseca, ali  taj pokušaj nije uspeo jer su Nestorovića, kako tvrde naši izvori u Zastavi, tada podržali šef BIA Bratislav  Gašić i poznati trgovac oružjem Slobodan Tešić. Dva meseca docnije,  Nestorovića je smenio Nadzorni odbor, koji stoji i iza prethodnog pokušaja, i koji je, svojevremeno, mimo znanja tadašnjeg ministra odbrane  Zorana Đorđevića, u Zastavi oružju postavio pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović,  koji je i porodično vezan za fabriku oružja u Kragujevcu. Zašto je, u medjuvremenu, ostao bez podrške Gašića i  Tešića, ne zna se.

Kako se Nestorović juče nije odazivao pozivima i porukama,  to je bez odgovora ostalo i naše pitanje – da li je sa mesta izvršnog direktora za proizvodnju i tehnologiju Zastave oružja  smenjen kako  bi bila otklonjena i eventualna smetnja za predviđeno masovnije uključivanje privatnih firmi u proizvodni proces te fabrike, što bi bio uvod u njenu dokapitalizaciju, odnosno delimičnu privatizaciju, koju omogućava lane usvojeni Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.  Taj zakon, podsetimo, omogućava inostranim i domaćim investitorima da postanu vlasnici do 49 posto kapitala Zastave i ostalih domaćih vodećih vojnih fabrika iz grupacije Odrambene industrije Srbije (OIS), s time što nijedan pojedinačno ne može da ima više od 15 odsto vlasništva u najznačajnim preduzećima OIS.

Da li je smena Đorđa Nestorovića, uvod u, kako se špekuliše,  dokapitalizaciju i privatizaciju Zastave oružja, pouzdano još uvek ne može da se dozna. Nedavno je, odlukom direktora Mladena Petkovića, s posla bio isteran predsednik Sindikata Zastave orzžja Dragan Ilić, koji je prošle godine predvodio višenedeljne proteste oružara protiv najavljene privatizacije fabrike. Ilić  je, inače, na posao vraćen tek nakon žestokog pritiska domaćih i inostranih sindikata.

Indikativno je i da država i dalje, i uprkos zakonu koji joj to omogućava, ne prediuzima ništa da konvertuje neizmirene poreske obaveze Zastave oružja u  ulog u kapitralu te fabrike, već dozvoljava da  tone u “dužničko ropstvo”, koje  sve ozbiljnije ugrožava poslovanje  kompanije. Poreski i ostali dugovi, te gubici, koje zidaju kamate na dugove, Zastave oružja, prema najnovijim informacija, premašile su 16 milijardi dinara.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

 

Tagovi:

5 komentara

 1. Nikako ne mogu da budem iznenadjen ovakvim tekstom. Nazovi novinar, sada nam saopštava, od prilike da su onaj bivši direktor, inače penzioner Brzaković i ovaj nesretni Nestorović, zaštitinici interesa Namenske. Da se čovek prekrsti.
  Da se razumemo, sadašnje rukovodstvo Namenske je dno, ali slaviti Brzakovića, penzionera, koji blage veze sa životom nije imao i uzdizati Nestorovića, koji je čitav vek gledao samo kako da se dodvori kojoj vladajućoj partiji (SPS,DSS,SNS), je za rubriku -verovali ili ne.
  Namenska se neće oporaviti. Preuzeli su je nesposobni ljudi koji samo gledaju svoju korist.Ništa bolji od ovih što sada čine rukovodstvo Namenske nije bio ni taj penzioner Brzaković.Kao da u ovom gradu u Namenskoj nije bilo ili uopšte nema stručnih i sposobnih kadrova, već to mora da bude neko ko je u penziji. Zaposleni u strahu, podeljeni, u sindikat ubačeni razni likovi da razvodnjavaju snagu i sve to vodi ka potpunom rušenju Namenske.
  Ali, utisak ostaje ovaj novinar. Koliko on nema pojma.Kritikuje vlast, a nije svestan da veliki broj radnika Namenske o Nestoroviću ima veoma loše mišljenje.I šta bi sad trebalo da radimo? Da se traži povratak Nestorovića? Pa on je njihov kadar. Alooo, novinar. Zašto se ne oglašava? Zato što će mu naći mesto i dati pristojnu apanažu i sve ok. Baš njega briga za sudbinu Namenske. Strašno. E to je novinarstvo u našem gradu. Bruka

 2. Smena ili priprema da zasedne na vrh i da onda prodje vojna kao i kamioni. Ni kamen na kamenu nije ostao…. e tu je Djokica expert…

 3. Pitam se da li je ovo naruceni tekst. Veoma dobro poznajuci situiacju u Zastava oruzju pitam se da li uvazeni novinar nakon toliko iznesenih kontradiktornih informacija zna sta pise. Ili pokusava da nam suza krene za Nestorovicem a ceo Kragujevac vrlo dobro zna ko je i sta je i da mu nije supruge odavno bi bio tamo gde mu je i mesto…. ili nam pokazuje i otvara ljubavni trougao Milojko, Ilic, Nestorovic?
  Muka mi je od ovakvih tekstova….

 4. E novinar, fali ti i vest da idu izbori u Sindikatu pa panika gospon Ilica. Pa taj Ilic je skorije isterao Djordja Nestorovica iz sindikata“ a sad kuka za njim. Da se nije preracunao?! O kakva zabrinutost sindikalaca da su morali odmah da zovu novinare. Jel zna ovaj novinar da su ovog Nestorovica u kontejneru izbacivali iz fabrike nekad jer je naneo milionske stete. E bruka si novinar ako si iz Kragujevca a neznas ko je Djordje. Slobodno pprosetaj do Grosnice i nadji ijednog coveka koji ce nesto lepo reci o tom Nestorovicu ja ti placam gajbu piva odmaaaaa

 5. Mislim da je smena Nestorovica pokusaj da Zastava oruzje ne bude uspesna kao i Zastava kamioni, gde se sada jure tri kuceta i dva maceta. Toliko o legendi Nestorovicu….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.