DA LI PAMETNI GRADOVI OLAKŠAVAJU ŽIVOT GRAĐANA KOJI U NJIMA ŽIVE

Društvo Grad Istraživanje

Pametan grad je koncept koji započinje svoj razvoj i u Srbiji u većim gradovima a znači digitalno upravljanje lokalnim komunalnim servisima poput gradskog prevoza, vodosnabdevanja, uličnog osvetljenja i grejanja. Cilj je da se stanovništvu u velikim urbanim sredinama olakša svakodnevni život kroz korišćenje odgovarajućih mobilnih aplikacija.

21. vek je vek digitalne tehnologije a razvoj takozvanih pametnih rešenja baziran je na analizi velikog broja podataka. Koncept pametnih gradova sve više se razvija u Srbiji kako bi se život stanovnika u većim urbanim sredinama olakšao.

„Jedan dobar koncept je i za zdravlje građana gde kroz senzorski sistem može da se ispita stanje alergena u određenom trenutku. Parking je veliki problem svakog dana zbog sve većeg broja vozila a senzorski sistem kroz povezivanje sa aplikacijom treba da omogući da vozači mogu da pravovremeno vide na kojoj lokaciji mogu da nađu parking mesto“, kaže za RTV Zoran Đorović, direktor Biznis inovacionog centra u Kragujevcu.

Grad Kragujevac već ubrzano razvija koncept pametnog grada i zbog izgradnje dva DATA centra, državnog i gradskog. Šest izraelskih kompanija već je zainteresovano za poslovnu saradnju.

„Pojedine gradske institucije već primenjuju alate pametnog grada. Mi u narednoj godini očekujemo da softveri i sva ona rešenja koja ove kompanije već nude i rade u Beogradu primenimo i ovde u Kragujevcu. Trenutno koncept pametnog grada koristi gradski prevoz i mi ćemo naravno to kroz javno komunalno preduzeće Šumadija implementirati na sve ostale komunalne usluge“, izjavio je Aleksandar Štajn- pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

„Ove kompanije imaju iskustva u različitim oblastima IT sektora, digitalne komunikacije i rada na konceptu pametnih gradova i u drugim mestima. Sve više ovakvih izraelskih kompanija je zainteresovano za neki vid poslovne saradnje u Srbiji“, potvrdila je Majan Bent, zamenica ambasadorke Izraela. 

Upotrebom informacionih tehnologija, povećanjem mreže podataka i uključivanjem DATA centra dobiće se jedan skup servisa koji će biti na usluzi upravo građanima.

Izvor: RTV

3 komentara

  1. Kragujevac nema nikakve šanse da bude proglašen ili da krene putem proglašenja pametnog grada. Za to bi prvo trebalo da na njegovom čelu i oko njega budu pameti ljudi . Ili mislite da treba da postavite senzore i da merite rupe u asvaltu i da tako uz pomoć IT tehnologije unapred znate da će nekom da otpadne točak, ili će samo da stradaju ramena i zglobovi ili u najbezbolnijem slučaju amortizer. Stavite senzore i izmerite prvo dubinu rupe na pešačkom prelazu kod Suda na izlasku iz parkinga, odokativno ima oko pola metra sram vas bilo senzori i nesenzorki većnici i gradonačelniče. Drugi senzor postavite u Zorana Dđinđića ispod SBB i Trnave kod nove zgrade tu je rupa nešto manja odokativno oko 40cm, a ove tercijalne od 30cm i manje ima po celom centru i za to bi trebala malo veća investicija u senzore pa za početak lopate u šake i pametno izlupajte te rupe pa onda prodajte priču kolko ste pametni gradjanima koji će sačuvati svoja kola. Što ne merite zagadjenje od uglja sa senzorima za poslednjih 5 godina jer niste bili u stanju da rešite najveće problem a to je Energetika i Deponija u Jovanovcu neznalice jedne bezsenzorske. Stavite aplikaciju na kojoj se vidi da umesto zelenila u stambenim blokovima pravite garaže. Merite senzorima koliko će se gradjana razboleti od 200 automobila u okolnim zgradama u bloku kod Srca. Primitivci jedni senzori se stavljaju tek kad radite pametno i pametni gradovi ne idu sa garažama u stambenim blokovima i rupama nego sa pametnim ljudima koji vode grad. Postavite senzore koji će dnevno prikazivati količinu gluposti kojima obasipate ovaj grad i gradjani će sami da vas zaobidju na glasanju u proleće 2022. Jasno je da samo radite na proviziju za uvodjenje novih poslovnih partnera a da ne rešavate osnovne stvari. Ali senzori gradjana kažu da tako možete da se vozite al samo do marta naredne godine !

  2. Pametni gradonačelnici i oni koje Beograd poštuje i pomaže dobijaju autoputeve http://rs.n1info.com/Biznis/a545165/Potpisan-ugovor-za-auto-put-Ruma-Sabac.html a mi senzore . Pa bre ni jedan metar autoputa ne napraviste za 5 godina bruke jedne. Neki poslovi mogu da se ugovaraju i odradjuju preko interneta ali za fabrike i zapošljavanje su potrebne obilaznice i auto put ka Čačku ili mislite da će stanovnici Erdeča, Korman Polja, Ilićeva, Beloševca, Trmbasa i ostalih naselja na periferiji svi da se zaposle u IT kompanijama. Koji ste Vi proizvođači promaje brale !!!

  3. Kupite Program za detaljnu detekciju rupa koji pokazuje broj i dubinu rupa u asvaltu . Tako će Kragujevac prvi imati popisane sve rupe u centru grada. Pomoću posebnih senzora možete okružiti rupe i obavestiti gradjane preko aplikacije kako da ih preskoče ! Glasam za Kragujevac grad nejakog Raleta, pametan grad sa obeleženim rupama na internetu radi njihovog lakšeg izbegavanja. Bravo za Kragujevac grad sa najviše rupa u centralnim gradskim ulicam. Mapirane rupe biće tehnološka inovacija nejakog Raleta za buduću pomoć svim nesposobnim gradonačelnicima, koji će umesto asvalta rupe moći da popunjavaju sa senzorima radi bolje servisne usluge za gradjane Kragujevca !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.