DANAS OTVARANJE DATA CENTRA U KRAGUJEVCU

Društvo

U Kragujevcu sutra (sreda) počinje izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine deset hiljada kvadratnih metara, u čiju gradnju i opremanje će, kako je ranije najavljeno, biti uloženo oko 30 miliona dolara. Svečanosti povodom početka izgradnje, na lokaciji iza upravne zgrade Centra za strna žita, pored ostalih, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i predstavnici  gradske uprave..

  • Izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu je infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Takođe, biće regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima. Ovom prilikom biće potpisana i tri Memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica, koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u ovom centru, navodi se u informaciji  Kancelatrije za informacione tehnologije..

Nadležni u gradskoj upravi ističu  da je reč o projektu od ogromnog značaja za Kragujevac, te da je ideja da se cela zona oko Data centra širi kao smart city i da će, otuda, sve što se dalje bude radilo na tom prostoru biti u znaku informaciono-komunikacionih tehnologija.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.