Dašić pokrenuo inicijativu za izgradnju Vatrogasnog doma

Grad

Grad Kragujevac spreman je da za potrebe izgradnje novog Vatrogasnog doma i poslovnog prostora za vanredne situacije, ustupi zemlјište odnosno bez naknade prenese pravo svojine Republici Srbiji. O toj nameri gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić obavestio je Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je dalo saglasnost na taj predlog. Sledeći korak je pokretanje postupka razmene građevinskog zemlјišta između grada Kragujevca i Republike Srbije, a na osnovu odluke Gradskog veća, donetoj na sednici 17. septembra.

Naime, grad Kragujevac za izgradnju Vatrogasnog doma ustupiće novu parcelu površine 80,33 ara u neposrednoj blizini Šumadija sajma, uz obavezu Republike Srbije da gradu vrati zemlјište koje je ranije namenski opredelјeno za izgradnju tog objekta.

Izgradnja Vatogasnog doma predviđena je Kapitalnim projektom „Izgradnja i adaptacija objekta Sektora za vanredne situacije 2020 – 22“. Resorno Ministarstvo obratiće se gradu Kragujevcu za dobijanje podrške za obezbeđenje projektne dokumentacije, a Sektor za vanredne situacije preuzeće dalјe korake na rešavanju imovinsko pravnog statusa nove parcele kako bi se stekli neophodni uslovi za izgradnju planiranog objekta.

Inače, zgrada Vatrogasni dom u Kragujevcu izgrađena je 1933. godine, kao zadužbina porodice Radojković. Dobrovolјnoj vatrogasnoj družini predat je na korišćenje 1936. godine, a odlukom Vlade Srbije iz 2001. godine proglašen je spomenikom kulture. I pored modernog arhitektonskog izraza, sa podrumom, prizemlјem i petospratnom osmatračkom kulom sa terasom, zgrada je odavno prerasla potrebe Vatrogasno – spasilačke brigade i grada, koji danas ima 180 000 stanovnika. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.