DECA U PRVOM PLANU

Društvo Grad

Završena obuka hraniteljskih porodica na teritoriji Gornjeg Milanovca. Sve je više mališana koji odrastaju izvan bioloških porodica

CENTAR za socijalni rad iz Gornjeg Milanovca i Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca su završili obuku šest hraniteljskih porodica u srcu rudničko-takovskog kraja.

Na teritoriji Gornjeg Milanovca je na ovaj način zbrinuto osmoro mališana, a petoro dece iz ovog kraja je smešteno u hraniteljske porodice na teritoriji Kragujevca. Zato u narednom periodu planiramo i održavanje tribina zarad promocije hraniteljstva – kaže psiholog i supervizor milanovačkog centra Jelena Sarić.

I realizator edukativnih programa za stručne radnike u kragujevačkom Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu psiholog Verica Novčić Petrić smatra da će broj hraniteljskih porodica u Milanovcu biti veći.

– Zaposleni u našem centru se svakodnevno suočavaju sa velikim brojem zahteva za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Iako je potreba za dobrim hraniteljskim porodicama sve veća, one koje već godinama otvaraju vrata svojih domova za ove mališane svake dve godine moraju da obnavljaju licencu koja je najbolji način provere kvaliteta njihovog angažovanja. Inače, svaka hraniteljska porodica ima svog savetnika koji kontinuirano prati odvijanje ovog procesa – zaključuje Verica Novčić Petrić.

PLEMENITA MISIJA

HRANITELjSTVO je privremeni oblik zaštite deteta i traje do razrešenja krizne situacije u biološkoj porodici, mada se može produžiti i do njegovog potpunog osamostaljivanja. U ovakvom okruženju, detetu bez roditeljskog staranja se obezbeđuju uslovi u kojima će imati iste šanse kao i mališani koji odrastaju u regularnim uslovima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.