DEKAN FMN JAKOVLJEVIĆ: POZICIONIRANJE NA ŠANGAJSKOJ LISTI IZ OBLASTI KLINIČKE MEDICINE – NAJVAŽNIJA VEST

Društvo

Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević organizovao je, povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika, koktel za zaposlene, nastavnike i saradnike, nenastovno osoblje i predstavnike medija. Bila je to prilika da se, uz čestitike povodom praznika koji su iza nas , sumiraju rezultati prošle godine i predstave planovi za 2020.godinu.

Profesor Jakovljević podsetio je da je vest broj jedan, kako je rekao, u 2019.godini bila je pozicioniranje kragujevačkog Univerziteta na šangajskoj listi iz oblasti kliničke medicine, i to vrlo visoko za startnu poziciju između 201. i 300- mesta. ‘

  • To je, kao što smo pričali i krajem juna kada se to desilo, rezultat dugogogodišnjeg rada ali i stvar koja obavezuje jer taj rezultat moramo da održimo. Mi ćemo preuzeti sve mere da se što više nastavnika i saradnika, jer ovo je jedna velika intelektualan snaga, aktivno uključi u naučno istraživači rad Fakulteta. Uspeli smo da se u prethodnoj godini vratimo radu i da iz nekih tubrulentnih struja uplovimo u neke mirne vode. To nas obavezuje da ova godina bude nastavak svega onoga što je u 2019.godini bilo dobro ali i početak nekih novih aktivnost, rekao je Jakovljević.

Jakovljević je naglasio je da je krajem prošle godine Fakultet predao dokumentaciju za akreditaciju tri nova studijska programa –jednog programa na doktorskim studijama i dva master programa.

  • Kada je reč o master programima u procesu akreditacije su master iz regenerativne medicine, koji je obaveza Fakulteta u okviru Erazmus programa, a drugi je ishrana i suplementacija, za koji postoji veliko interesovanje i van granica naše zemlje jer je atraktivan kako za lekare tako i za farmaceute, profesore fizičke kulture, fizioterapeute i ljude koji rade u sportu. To je prilično neistraženo područje i niko do sada nije napravio program i diplomu koja će nekome verifikovati da može da se bavi ovom problematikom.U oblasti doktorskih studija radimo na uvođenju zajedničkog programa sa Ekonomsim fakultetom u Kragujevcu za menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. Inicijalna kapisla je uspešana realizacija programa master menadžment u sistemu zdravstvene zaštite koji se već dve godine realizuje na našem Fakuletu i koji je dobro prihvaćen i posećen’, rekao je dekan.

Atraktivni smo, kako je rekao Jakovljević, za studente iz inostranstva,pre svega za studente postdiplomskih studija a u planu je uvođenje studija na engleskom jeziku na osnovnim studijama, pre svega medicine jer je interesovanje stranih studenata veliko. Dekan je, u razgovoru sa predstavnicima medija, podsetio da FMN ima devet studijskih programa i još tri u procesu akreditacije, i da je sa dve hiljade studenata na osnovnim studijama, preko 500 uspešno odbranjenih doktorskih disertacija , prepoznat kao lider u oblasti doktorskih studija. ‘

  • FMN je institucija koja se prilagodila novim trendovima u evropskom obrazovanju i nadam se da će tako i ostati, zaključio je Jakovljević.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.