DESETI PROTEST U KRAGUJEVCU: NE DOZVOLIMO DA NAS UTERAJU U AUTOBUSE

Društvo Politika Video

Vlast pokušava ceo narod da utera u autobuse, ali da uprkos tome i svim njihovim ucenama, 60 gradova u Srbiji korača i svojim protestima „saopštava da želi slobodnu Srbiju“ rekao je večeras u Kragujevcu Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti. On je naglasio da građani ne protestuju samo za sebe, već i za Mariju Lukić iz Brusa, novinara Milana Jovanovića iz Vrčina i Miroslava Jovanovića iz Kragujevca, kao i za onih 100 najhrabrijih koji protestuju u Severnoj Mitrovici.

  • Onaj ko misli da će novac koji su pokrali, autobusi, sendviči, tetovirani kriminalci pobediti žar slobode u vašim očima, duh pravde i hrabrost u vašim srcima, taj ne zna ne ništa o Srbiji, Šumadiji i slobodi“, kazao je Manojlović.

Sociolog Jovo Bakić je sa protesta održanog na Đačkom trgu u Kragujevcu pozvao građane Srbije da masovno izađu na ulice.

  • Naši preci su znali da se bore protiv stranih dahija i kabadahija. Ali, nikada nisu znali da se suprotstave domaćim. Ako je kod predaka bilo kuraži da se osmanlijama suprotstave, pa valjda ima građanske kuraži da se danas suprotstavimo i Radomiru Nikoliću ovde u Kragujevcu i Milutinu Jeličiću Jutki u Brusu i svim ostalim nasilnicima bilo koje vrste, rekao je Bakić.

Govoreći o odnosu vlasti prema građanima, Bakić je istakao da građane Srbije niko ne sme da smatra podanicima, naglašavajući da ni građani Srbije ne smeju da prihvate da budu podanici.

  • Moramo da znamo da sloboda može i da košta i moramo da budemo spremni i na to. Moramo se držati zajedno i biti solidarni, rekao je Bakić.

Novinarka Gordana Jocić  rekla je da je izašla na ulicu zbog sopstvenog i nezadovoljstva njenih sugrađana.

  • Naravno da ulica nije mesto za rešavanje problema u državi, ali mi izlazimo na ulice zbog toga što ne funkcionišu institucije u kojima bi trebalo da se rešavaju ti problemi. Viče se onda kada vas onaj drugi ne čuje ili kada vas ne sluša, rekla je Jocić.

Ona se osvrnula na sudsku presudu po kojoj poznati kragujevački novinar Miroslav Jovanović treba da isplati 1,5 miliona dinara odštete nedeljniku „Svetlost“ u kome je radio 32 godine i koji je posle propale privatizacije ugašen, rekavši da on trpi strukturno nasilje i da je žrtva propale privatizacije, korumpiranog sudstva i upropašćene medijske delatnosti.

Obraćajući se sugrađanima na Đačkom trgu kod Prve kragujevačke gimnazije, osuđeni novinar Miroslav Jovanović je rekao da je kazna koju treba da plati rezultat njegovog profesionalnog rada i istraživačkih tekstova novinara sa kojima je radio.

  • Ta enormna kazna je delo jedne udružene osvetničke grupe. Poznato je da u ovom gradu ima dosta onih koje su novinari sa kojima sam radio proteklih decenija argumentima razobličili i slikali u bojama kakve su zaslužili. Oni nas i danas čekaju na različitim ćoškovima, rekao je Jovanović.

Organizatori protesta postavili su na Đačkom trgu kutije u koje su građani mogli da stavljaju novac i na taj način započeli akciju prikupljanja sredstava za isplatu Jovanovićevog duga zbog kojeg mu kuća može otići na doboš.

Na predlog organizatora, građani su usvojili listu zahteva upućenih vlasti i opoziciji kako bi „smisao protesta podigli na viši nivo i napravili ključni iskorak ka postizanju cilja“.

Između ostalog, građani su od Aleksandra Vučića zahtevali „da se odmah vrati u okvire ustava i zakona i oslobodi državne institucije političkog uticaja, da u skladu sa ustavnim obavezama i položenom zakletvom, prestane da stvara podele u društvu na građane prvog i drugog reda i da oslobodi sve medije koje je zarobio“.

Istovremeno, od opozicije je poručeno da među opoziciono orijentisanim građanima postoji opravdana sumnja u njihove dobre namere bazirana na ranije izneverenim očekivanjima.

  • Zahtevamo izričit otklon, odnosno čišćenje sopstvenih redova od pojedinaca, stranaka i pokreta koji su sarađivali ili sarađuju sa SNS, na bilo kom nivou vlasti i jedinstvo u zajedničkom delovanju do svrgavanja aktuelnog režima, poručili su organizatori.

Uvek subotom – Kragujevac

Publicerat av Glas Šumadije Lördag 9 mars 2019

Fotografije: Zoran Petrović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.