Energetika Kragujevac

DIREKTOR ENERGETIKE: NISMO PREPRODAVCI STRUJE

Društvo Grad

Direktor kragujevačke Energetike Milan Ćirović demantovao je danas navode pojedinih šumadijskih energetskih stručnjaka da je ta firma “preprodavac struje”, te da cenom električne energije koju  “sama utvrđuje” nanosi  finansijsku štetu potrošačima u fabričkom krugu nekadašnje Grupe Zastava. Priznaje, međutim, da Energetika, kao poreski dužnik, nema  “licencu za struju”, ali da je zbog specifičnosti situacije “očekuje uskoro”.

  • Energetika je zatvoreni distributivni sistem, jedan od retkih u Srbiji, i potrošači unutar Zastave ne mogu struju da kupuju od EPS-a, na primer, već  od nas. Mi smo,međutim,  hteli da se to promeni, i nismo želeli licencu za struju, čime bi  potrošači u Zastavi struju mogli da kupuju od EPS-a. Nadležni su smatrali drugačije i mi smo poslali zahtev za licencu, ali nismo mogli da je dobijemo do sada, pošto je Energetika  poreski dužnik, što je stanje  koje sam zatekao kad sam došao na direktorsku funkciju. Sada se, ipak, radi na tome da, uprkos dugu, dobijemo licencu, ali samo za mrežu (distributivni sistem –prim. Z.R.), čime će potročačima u Zastavi biti  omogućeno da struju visokog napona kupuju od EPS-a, kaže Ćirović za list DANAS I Glas Šumadije, napominjući da licencu očekuje uskoro, “za koji dan”.

Ističe da je elektroenergetski inspektorat Ministarstva energetike utvrdio da je Energetika “posluje po propisima”, te da je ustanovio da bi potrošači u Zastavi, da Energetika ima licencu, struju koju im ona isporučuje plaćali za 30 odsto više nego sada.  Navodi i da su Zastava oružje i ostali potrošači u   Zastavi, osim Kovačnice, priznali dugove za struju. Ćirović kaže i da komisija koja  se u vezi sa Energetikom pominje u javnosti, a čiji je član i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, treba da napravi plan i program restrukturiranja tog preduzeća, čime bi bio rešen i problem njegovih dugova.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.