DNEVNIK U DOBA KORONE: OD 1. MAJA „POČETAK JE KRAJA” A „FINIŠ” VANREDNOG STANJA LIČNO VUČIĆ „GANJA”

Doba korone Društvo
Dan četrdeset i osmi – 30.04.2020

Uz gromoglasnu (nikad veću, ali biće) larmu i galamu (u krajnjoj liniji njemu i posvećenu) A.V. svež i odmoran stupi na scenu RTS-a i obznani kako i koliko (za)čudno će se obeležavati ovaj 1. maj i kako i koliko neće, kao i kako će izgledati (polu)karantinski praznični vikend koji ne samo što je poslednji (nadamo se) nego je i „najzanimljivije” koncipiran po principu toplo-hladno. Doduše, to pitanje odmah negde iza početka „izvuče” iz „NJEGA” voditelj (iskusno) jer je većina ljudi mahom to čekala ali i onih ostalih sat vremena cirka imao je on još jašta da kaže (Vučić, ne voditelj) i nije propustio „priliku”. Sam voditelj kulturan, vaspitan čoveka (pa, dolazi iz „Kulturnog dnevnika”) nije baš od onih na koje je sam A.V. lično (mada je pretekao i onu pandemoniju na TV „Ružičastoj”) već ga prekida kad predsednik negde „odluta” i čak postavlja i pitanja. Sam A.V. lično htede odmah da raspali sa neverovatnim ekonomskim merama ali ga čovek „vraća” na ono što počne pa nedoreče i slično. Vučić mu se familijarno obraća sa Zorane (ajd nije baš sa Zoki k’o da su na pivu ispred prodavnice) želeći time da pokaže da je dobar sa njim ili možda čak sa sadržajem koji uređuje. Hm… već zamišljamo A.V.-a kako na kraju svog radnog dana koji nema kraja kaže: „Samo da napravim pauzu sad će ’Kulturni dnevnik’. To ne propuštam!”… Možda je i tako.

No, pošto ipak „izdade” raspored za predstojećih tri i po dana (tu dok se pohvataš kad se sme a kad ne sme – i prođe tih stotinak sati) sa naznakom da je to samo njegov predloga struka… Da, da znamo… Sluša se, sluša… samo u obrnutom smeru. Elem poče prezident sa nakanom da u uvodnim borbama prvo informiše vaskoliko javnost šta su on, vlada i njegovi (to je isto, nerazdeljivo trojstvo objedinjeno u njemu samom) ali gosn Zoran to iskusno prebaci (što bi trebalo da je u opisu radnog mesta svakog voditelja, ali nije) na teren odgovaranja na konkretna pitanja u čemu se sam A.V. lično ne snalazi baš najbolje (ma, uopšte) jer on smatra da je isprekidan i isprovociran čim ga neko opomene da je (pre)odmak’o u svojoj logorereičnoj samopohvali sebe i sopstvenog SNS-a. Ipak, (iz)bori se da u nepovezanom jednosatnom izlaganju se dotakne (Vučić, ne voditelj) sledećeg potpurija tema i ideja: „švedskog modela”, čuvanja života naših roditelja, komfora života u nas (nije bilo tuča u prodavnicama – komfor sa pet zvezdica), proizvodnje kvasca, onoga što se zove kao „hlorokin”, da zna brojeve unapred (znao ih je videće se sutra) i da je održao svoje obećanje da se neće baviti politikom dok „ovo traje već 42 dana (43, 44, 45… kako koji put to pomene uvek doda po dan – A.V.-u vreme stvarno leti)…

Kad voditelj ponovi njegove reči on odgovori: „A, to je izvanredno pitanje i zaista ste njim pogodili suštinu”… I tako. Pa, ponovi da su kod nas svi bili stručnjaci za politiku i fudbal a sada su za koronu, pa de jure, pa de fakto, pa de forma, pa de suštinski… Uze u odbranu svoju trenutno najveću protojurišnicu Anu B. da joj se podmeću falsifikati (to je obično njen fah u obračunu sa „mislećim” medijima), pa opet brojevi, datumi, sve izmeša… ali sve je u pravu i jednom čak i naglasi „čini me se da ima logike u ovome o čemu pričam” (il u san se varaš)… i reče da će snositi odgovornost ako je bilo grešaka (ma, ’de?!) i ako je vanredno stanje bilo neustavno (ma, kak’i) jer, zamisli ti to pred ustavnim sudom stoje na stotine žalbi (ala bi Ana B. odbrusila tim „bednicima što se žale na svoju zemlju”) građana koji se (usudili) da se (po)žale na (ne)ustavnost i legitimitet istog.

Na svako gosn Zoranovo (sam i mi malo k’o sam A.V. lično) suvislo pitanje dade ne bujicu, već lavu nesuvislih odgovora i tako ostade nejasno barem što se njega tiče: šta on (A.V. ne voditelj) ’oće sa onih 100 evra koji čas idu svima a čas samo ponekima, kako sad smrtna opasnost a mere popuštaju, kako se tako čudno sprovode čas zabrana čas nije, kako se pušta saobraćaj a još važe sabrane kretanja, pa da se on ne poredi sa velikim svetskim liderima ali ipak (šta? oni se porede sa njim), pa da je Angela Merkel ozbiljna i odgovorna žena jer njena milicija šiba demonstrante a naše ne (koje? gde? mada mu se vidi da bi i on voleo da se malo „uozbilji”) i da je ponosan na tri stvari koje će ostati i izučavati se u povjesnicama… ali tu ga gosn Zoran tako kul „iseče” i vrati u realnost da on posle i zaboravi na to (a, nije nas ni interesovalo)…

Behu tu i važne informacije od kojih promptno izdvajamo „da on zna da voditelj Zoran ima veću platu od njega”, što je nama lično drago a i ne sumnjamo u taj podatak jer se pokazalo da „izvor” ima uvid u „sve brojeve”.

Pa opet red respiratora, red „sudova (ali ne onih u koje mu lupaju već onih koji preko linka zasedaju) historije”, rezultati, skorovi, skrinovi, skeneri, izgradnje kliničkih centara i bolnica (a svaka k’o „spejs šatl”), pa da je naša zemlja (neotkriveni dragulj), demagogija prethodnika (tu ne slaga) o 1.000 evra po građaninu pokornom, priznade da ipak ne kupuje sve i uvek samo domaće već da obraduje sebe i (po)nečim „stranim”, ekskluzivno izvesti (stari novinar saradnik) da će isplata minimalca biti od 7. maja, najveći rastu Evropi, da gleda kako da udene slobodne umetnike u „onih 100 evra”, da kad se sve završi ostaje još 38 dana za (pred)izbornu kampanju ali on prvih 15 dana „pass” ima druga posla oko post-korone, i da će međunarodni odnosi u svetu posle ovoga biti „pod lupom”… Dotače se on i ko lupa u šerpe i zbog čega (čak i reče da među njima glasača SNS-a?! al, ON bolje zna)… a zaključi da njemu „najviše nije stalo do vanrednog stanja” i (pro)javi njegovo ukidanje možda već krajem naredne nedelje. Lepo. I, tako… Klasičan A.V. galimatijas. Ne cenimo nešto RTS al kod njih se neki red zna „upakovaše” i „uobročiše” el prezidentea u cirka čuku vremena i doviđorno.

A, sinoćna buka, baš, onako reprezentativna – vredi svakog decibela. Trube, pištaljke, duvaljke, poneka navijačka vuvuzelica pretekla sa mundijala u JAR, muzikica, petarde, lonci i šerpe… i odjekuje iz svih delova grada. U nas nema onih podvižnika SNS-a koji kontrašerpuju. Ipak u BG-u i Nišu (žarišta SNS-a) ima. Vlast je tamo i to u vreme policijskog časa pustila s lanca svoj podmladak i nešto (pot)plaćenih navijača bez ograničenja kretanja, koji em što zagadiše ulice i krovove nego i umal ne izazvaše požar u jednoj piljarnici u Nišu. Tu bi onaj V. Đukanović (Crnogorci su bolje prošli kad se „delilo” to prezime) koji je i jedan od inspiratora i organizatora ovog patetičnog kontrašerpanja. On je još juče u onome što samo SNS-ovci još uvek zovu Narodna skupština to i (ob)javio kao vid svoje građanske (kontra)reakcije. On? Građanski? Sa tom kanibalističkom lubanjom (D. Dugouško), ma ajte molim vas… Lično cenimo da nije loše što se SNS-ovi p(l)aćenici laćaju tog kontraefekta buke, jer koja god se ovde vlast do(h)vatila „kontra” nečega brzo je odsvirala svoje. Vi sad možete da mi verujete ili ne verujete ali pitajte S. Miloševića.

Kad smo kod tog, njihovog, nazovi „parlamenta” Ana B. potpuno iskočila iz vinkle neki bi rekli da je njeno „ludilo ozbiljno napredovalo” i predložili joj „da se leči”… na svaku zamerku upućenu njoj i toj (ne)vladinoj organizaciji Ana B. i 240 razbojnika (cirka) ona reaguje sa kvalifikacijama „bednici”, „lažovi”, „izdajnici”… k’o da ju je lopta opalila u vugla kada je bila porodično na onoj tekmi sa Luksemburgom. Bio i njihov premijer tada (femily too) al izgleda njega fuzbal „promašio”. Idu izbori pa predviđamo da njena jurišničkojastrebovska karijera tek predstoji.

I dok se čeka da struka potvrdi i aminuje kao i uvek do sada A.V.-ove praznično-katantin-vikend smernice javnost se i dalje pita čemu to sve vodi i gde a jasno je u glasačku kutiju. Ovo zatezanje – popuštanje – zatezanje većina tumači (aj na stranu i politički interes i samopromociju) kao čistu šizofreniju. Liči. Po ocenama zdravorazumskog dela nacije mesto da je epidemija smrtonosnog virusa barem na trenutak zaustavila (pred)izbornu kampanju u nas ona je čak dala A.V.-u i SNS-u vetar u leđa da „inspirišu” (kakav sofisticirani izraz ovo ludilo u kojem bitišemo) nove raskole, podele i naravno, što da ne, obračune…  Virus je i dalje među nama, upozoravaju svi (struka, pre svega i to ona prava) ali se niko više tako ne ponaša. Po mišljenju glavnog urednika NIN-a mi smo „udavljeni” i „preopterećeni” i nedeljama „verbalno maltretirani” pitanjem i pripovedanjima o broju respiratora koje je sam A.V. lično nabavio na volšebne načine svojim super moćima. Po njemu (uredniku NIN-a, a ne A.V.-a) Vučiću se žuri u izbore kako bi kapitalizovao sadašnju prednost koju ima zbog nenormalnog favorizovanja medija tokom pandemije koju je do balčaka (zlo)upotrebio. On, kao i svi mi ne libi se da kaže da kod nas vlada ustvari i ne postoji već je celokupna i apsolutna vlast skoncentrisana u samo jednom čoveku A.V.-u lično.

Ali ni opozicija se nije baš proslavila i sam Sergej T. priznaje da se u ovom stanju (a, kao u onom prethodnom jesu) nisu baš najbolje snašli, evo on prvi (al ne i jedini) mada, ruku na srce i nisu imali (pre)veliki manevarski prostor ali ipak… neko bi domišljatiji umeo da iskoristi ove okeane i svemire gluposti i (po)grešaka aktuelne vlasti bar malo. Ovi, ič. Za danas najavljuju proteste posle početka policijskog časa (ne pozivaju građane) da vide kako će vlast da reaguje i hoće li im to dozvoliti kao što je omogućila svojim simpatizerima i plaćenicima sinoć sa sve pirotehnikom i „muzičkom podlogom”. Bi i taj protest, okupili se svi (tako oni rekoše) opozicionari (ima ih nekoliko desetina cirka) ispred Doma narodne skupštine (o, kako to gordo zvuči) i mediji, naravno, bogami i grupa najhrabrijih građana, (o)čekujući da se nešto desi.

Nije se desilo, govor tipa: „ponižavanje građana Srbije”,

„šoping Milano”, „izrada vakcine za dva dana”, borba protiv „ludila, pogubljenosti, terora i diktature” i „borba do pobede”, „skupština samo puko sredstvo vladavine Aleksandra Vučića”, „uzeta nam sva ljudska prva”, „uzeta nam i sloboda”, „struku treba poštovati a ne mistifikovati”, „suspendovana sloboda”, „da li imamo pravo na još neku bolest osim korone”, „protest protiv ludila u kome živimo”, „da budemo srećni ako nas neko ne zatvori 100 sati nego samo šezdesetak”, „sabrani iako različiti”, „dupli standardi i nepravde”,… Onako, sve je to potpuno istinito ali i sve isto i odavno i više puta rečeno. Ostavismo ih da tamo sede do 20 sati kada će se (ako ih murija ne skemba kad se sklone televizije) priključiti građanskom audio-protestu „bukom protiv diktature”. Par penzionera zloupotrebi svoje pravo na šetnju (ej, u šetnju nose državnu zastavu, zlu ne trebalo jer stara je narodna: „gde god pođeš zastavu ponesi, protest opozicije mož’ da te zadesi!”) i pokuša da kontramitinguje (pa, ti kukaj posle stariji građani zatvoreni dva meseca, jadni oni, nehumano…a?) ali ih iskuliraše a oni zbog poodmakle životne dobi (ostari se a pamt ne steče) ne uspeše da snagom (više nemoć zbog godine proizvodnje) svojih „grla i dlanova” dobace do kamera i mikrofona koji su „beležili” opozicionu skalinadu.

U Negotinu još četvoro obolelih u onom domu koji može da promeni ime u „Žalost”. Raste broj obolelih u Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu (čitava porodica) i Čačku koji gravitiraju našem Kliničkom centru u kome se trenutno nalazi 70 pacijenata (izvor Gojković ali ne Maja već Zoran). Institut za javno zdravlje javlja da ni danas nema ni jedan novi pacijent u KG i Šumadiji (nema, uverili se na licu mesta, čitaćete u „Sa prve linije”) a stiglo i pet kontejnera kao pomoć od EU (u okviru akcije #EU za tebe) koji su raspodeljeni u K.C. (komada dva) i po jedan u Institut, Hitnu pomoć i Dom zdravlja. Hvala .

Međutim porast obolelih u Beogradu ponovo, samo danas 90 novih što je sam A.V. lično najavio u svom podnevnom obraćanju poručivši: „Nema opuštanja!” a mi dodajemo samo zbog izbora ima malo „mera popuštanja”.

A, (pro)vladini mediji smaraju od ranog jutra ono: „najdraži penzioneri obavili bezbedno kupovinu” bla, bla… a dr Darija K.T. pojašnjava „know how” upotrebe vozila gradskog prevoza. Stručno i svojeručno. Milicija javlja da je mere zabrane kretanja prekršilo 7.100 građana od toga tisuću seniora „over 65” i šest hiljada drugih punoletnih građana a malodobnici samo onu nekolicinu prekršaja resto. Raport podnosi i Privredna komora izvestivši nas da je tokom pandemije u nas skočila prodaja tehnike a opala (što smo prvi i pisali, eh šta ti je reportersko oko za detalj) prodaja alkohola za 90 posto. To moramo kol’ko od ponedeljka promptno da počnemo da „nadoknađujemo”. Žarišta se pojavila i u četiri opštine u Banatu al to je sada sve pod kontrolom tvrdi Gojković (Zoran ne Maja – ona se bavi kancerogenošću oštećenih rekvizita za lupanje protiv Vučića).

Član zdravstvenog Kriznog štaba p.p.P.Kon objavi da je kao struka „apsolutno nezadovoljan” blaženjem mera glede ovog vikenda o kome se po njemu vodila „preterana rasprava” što čini da se on ne oseća dobro zbog toga. Žao nam je, iskreno. U Nišu otpuštaju radnike masovno a broj nezaposlenih, uprkos čestom gostovanju samog A.V.-a lično i onog malog sa velikim Em u emisijama tipa „Helikopter manu veselo veče” trude iz svih snaga da ignorišu i zatrpavaju floskulama „najmanji pad BDP-a”, „MMF procenio”, „među ri, ma u dve najjače privrede u Evropi”… i slično.

I u svetu „šareno”. Švajcarci dopustili da mališani viđaju deke i bake i da im odnesu vina i kolača (Š. Pero) a kod nas imunolog S. Janković (iz)reče da se to nikako neće skoro desiti. Blaže ga i Ugri, lično V. Orban batica od A.V,-a (ista je to škola) i to prvo u Budimpešti „da mogu da ulaze i izlaze iz nje” ali Viktor O. ostavi sebi odstupnicu tako što će na svake dve nedelje naknadno razmatrati da li ih treba još (o)puštati ili vraćati na „strože”. Italija preko 28.000 mrtvih i ozbiljno razmišlja o povratku oštrijih mera, Francuska 24.000 a Britanija „prešla” 26.000 mrtvih i sada je druga po broju preminulih u Evropi odmah iza Italije. U Rusiji samo za jedan dan preko 7.000 novih bolesnika, mrtvih ukupno više od hiljadu a broj zaraženih premašio 100  hiljada. U Španiji vlada priznala greške (naša nam svoje nabija na nos kao neviđene zasluge) a kod njih nastupilo ludilo otopljavanja pa u jednom mestu dezinfikovali čitavu plažu izbeljivačem kao da će Tramp da letuje u njemu. Tek posle uvideli (objasnili im eko aktivisti) da je plaža živ ekosistem koji su oni iz cuga „ubili”. I oni priznadoše svoju „grešku” (šta su ti Hispanci, lepo to vaspitano) pa ako može vlada… Brazil juče pređe Kinu po broju obolelih a danas po broju mrtvih. Njihov predsednik priznade „da nije mesija” dok našem pak, to ni ne pada na pamet. Veliki bum novoobolelih u Južnoafričkoj republici koja već imala najveći broj zaraženih na tom kontinentu. Holandija (ili beše sada Nizozemska – evo oba) „duplira” brojeve novoobolelih iz dana u dan a u Švedskoj epidemiolozi zadovoljni jer smatraju da se do sada prokužilo već 26 posto nacije cirka koji nisu ni osetili da su imali virus, ali se članovi porodica koji oplakuju onih 2.500 „rezultata” tog strukovnog eksperimenta ne slažu baš do kraja na tu konstatciju. U Iranu više od šest hiljada mrtvih. Ko ih pita ali tamo ih barem „njihove Ane B.” ne „opominju” da se „samo bednici žale na svoju zemlju” (sorry Ana B.)… Pandemija korone ugrozila je po sadašnjim podacima egzistenciju milijardu i po ljudi koji su ostali od posla a od početka zaraze dve milijarde zaposlenih dobija samo 60 posto od plate. najugroženiji su u celom svetu (ravnopravno u svakoj zemlji): maloprodajni sektor, proizvodnja i prehrambena produkcija (čuj u svetu seljake zovu „prehrambena produkcija” – kupljeno).

Nemačka ozbiljno preporučila svojim građanima da je ne napuštaju najmanje do 14. juna i ne idu na letovanje u inostranstvo. Njihova vlada napomenu da je od početka pandemije po svetu „prikupila” 24.000 dojč-turista (oni još malo k’o Dačić) i još ozbiljnije im napomenu da to „više neće raditi”. Povodom toga u Berilu protestovaše turistički radnici ali, štono reče A.V. u svom svesinoćnom obraćanju, milicija A. Merkel ih sasvim „uozbilji” na licu mesta. Kod Dodika se 1. maj obeležava isto k’o kod nas trodnevno i trodelno red zabrana red ne, samo on ima manje smisla za dramatizaciju pa to objavio brže i samo onako bez višednevnog „zagrevanja”, „priprema”, „petinga”, (pre)ubeđivanja struke i slično. Samo javiš i gotovo… SZO upozorava da broj obolelih u Zapadnoj Evropi polako opada ali da u Istočnoj rapidno raste.

Kod nas po gradu nema neke gužve ali to nije rezultat nekog povećanja individualne svesti i odgovornosti već em je vreme više nego odvratno, kiša, čas ladno, čas sunce, pa kiša, grmi (o, da nije neki znak kao u „Buni na dahije”?)… a i u višednevnom iščekivanju A.V.-ovog skeniranja biračkog tela i šatro konsultovanja sa strukom izgubili živce i (pre)snabdeli se na vreme za još nekoliko vezanih vikend-praznik-total-karantina. Cenimo da mogu sada, da kućne zalihice ne osete, izdrže do izbora o Vidovu dne cirka. E, pojavili se ponovo i prosjaci. Kako je bilo braćo – bilo je zabranjeno kažu oni. Pa, kako izdržaste – jedva, pocrkasmo, iskreni su opet oni. I, mi, isto (ne iskreni, nego pocrkasmo). Ali, drago nam je da su tu. To je dokaz da grad oživljava pa i preko ovog najugroženijeg elementa svog folklora.

Struka u svom podnevnom obraćanju samo potvrdi ono što je Vučić već najavio i objavio dodavši ipak da oni nisu bili za to ali da je Vlada to izmenila. Stvarno?! Ma, nije moguće. Samo ubaciše šminkersku izmenu da se ne sme okupiti više od dvoje ljudi u onim Vučićevim karantin-pauzama.

Gojković (Zoran ne Maja al ’oće ih mikrofon) objavi da je danas u Srbiji preminulo šest ljudi (dva muškarca i četiri žene) a do sada u Srbiji ukupno 179 ljudi. Novooblelih je čak 285 i do sada je od korne korone kod nas obolelo više od devet hiljada pacijenata (9.009) i da je u hospitalima 2.497 bolesnika a na respiratorima 71 pacijent. Danas je „oboren rekord” u testiranju (skoro 6.800) a do sada je testirano tu negde oko 85.000 ljudi i ozdravilo 1.343 njih.

Iminulog S. Janković podseti na samog sebe kada je o vaskršnjim praznicima isticao da je briga za drugog najveća hrišćanska vrlina sada prigodno 1. maju napomenu da trebamo da budemo solidarni jer su ljudi kojima je posvećen praznik rada tog dana solidarno ginuli za sve nas, hm… ili tako nešto… Stefanović potvrdi A.V.-ove prognoze i „blagi” porast novih pacijenata u BG (beše 90) ali to je sada sve pod kontrolom. Struka nas izvesti da je među njima bilo i onih liberalnijih po pitanju popuštanja mera (aj se kladimo ko?) ali rekoše da su kliničari svi listom bili protiv toga jer oni svakodnevno gledaju obolele na svom poslu za razliku od drugih koji to više onako, teoretski razmatraju… A u svrhu popuštanja mera navedoše kao razlog i našu „kulturnu situaciju” mada dodavši da su oni i dalje rigidni i zamoliše da zaista svako ko ne mora ne izlazi ni ovaj vikend. No, ne imadoše neke naročite komentare na A.V.-ove nahuškane bakljaše (ili se kaže sumanute bakljadžije) i kontrašerpadžije ali Gojković (Zoran ne Maja, ona to podržava zdušno) ipak primoran da to izrekne, na kraju reče da svako ko izlazi za vreme policijskog časa je: neodgovora, neozbiljan, neprimeren i još „hiljadu sinonima za besmislen”… Ma, hvala mu i na tome, bez aspekta politizacije a potvrdi i pisanje medija da je korona ušla i u zatvore i da je trenutno u Zabeli obolelo 22 osuđenika, al sad je to sve pod kontrolom.

Oni odurni (pro)vladini mediji, među kojima ima i neki što se zovu (bak)lava ili tako nešto… nastaviše sa svojim patetičnim ulizivanjem A.V.-u kao i raspinjanjem samomislećih i kritičkih medija kao braneći integritet struke i njihove (nad)čovečanske napore dok bdiju nad svima nama a eto, pojedini im tako uzvraćaju prekidajući bukom aplauze njima namenjene (Gojković, Zoran ne Maja reče da je to „tužno”) a struka im odgovori, već po navici, uniformisanom demagogijom.

Dosta je bilo stiže 20 i 05 vreme je za buku. Kragujevac odjekuje kao nikad do sad… I tek će. Počelo je, počelo…

Piše: Zoran Mišić
Nalovna fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.