DNEVNIK U DOBA KORONE: PROTOKOL (NI)JE ISTI ZA SVE? NEKI U KAMPANJI, DRUGI U KARANTINU!

Doba korone Društvo
Dan dvadeset i sedmi – 09.04.2020

Nema predaha u doba pandemije. Taman (po)mislismo da smo za sinoć završili i odložili maske i rukavice u soške kad stiže vest da je oboleo najstariji sin predsednika Vučića. Provereno, jer je objavljeno od strane samog oca. To nije stvar za šalu (svaka bi bila neukusna), naprotiv, veoma je ozbiljna pa Danilu želimo brz oporavak.

Već kad smo tu, bacnusmo pogled i šta ostalo mediji „javljaju” u toku noći. Oni, (pro)vladini mahom političko EPP iz svih oruđa i oružja. Pa, pošto smo kod oružane sile, red je da obletimo i A. Vulina koji dočeka onu Erdoganovu (država to je on, i ne samo on, i ne samo u toj državi) i tom prilikom nam se (pri)kaza u novom pilotsko-avijatičarskom komplet-kombninezonu. Mislim da bi u vojnim časopisima i magazinima ovdašnjim mogla da se pokrene ona rubrika kao nekad u „Politikinom zabavniku” (stariji čitaoce će se dosetiti) – „Obucite Vulina”. Prosto je, iseče se njegova fotka sa sve torzom i onda ga obleknete u razne dizajne vojnih postrojbi iz sadašnjice i negdašnjice. I on sam ne zaostaje na tom polju ali bi se ovako i vi igrali vojnika.

O, tu je i Ana B. koja, ko bi rek’o, brani A. V.-a (ne Vulina, Vučića) objašnjavajući protekcionistički što on špara neumorno diljem otadžbine, da to nije kampanja (nikako, nikako) a još manje mogućnost zaraze (ma, gde, ustanovili smo da je sam susret sa njim ne samo preventivan već lekovit) već da samo radi svoj posao. Apelovala je javnost da ga i on (svoj posao) šljaka iz gajbe k’o sav ostali normalan svet ali, priznaćete da nije lako biti iz doma svog obavljati sve te poslove: vrhovnokomandujuće, glavnolekarsko-imunološke, nadagrarnoekonomsko stočarsko-ratarske, kampanjo-globtroterske… Ma, mala je ovo zemlja i epidemija za njegove kapacitete.

Ima i lokalnih vesti. Portal „Info KG” sinoć javlja da se u kragujevačkom Kliničkom centru trenutno leči 57 pacijenata pozitivnih na Korona virus, a od toga njih 10 je na respiratoru. U pitanju su oboleli iz šest okruga, a od početka krize do juče je u KC-u ovdašnjem ozdravilo sedam pacijenata, a preminulo je njih petoro. Starosna dob preminulih bila je iznad 60 godina i svi oni su imali pridružene bolesti. Hvala „Info KG-u” što je ovu dojavu podelio sa svima nama.

Testovi na KOVID-19 počeće da se obavljaju i u kragujevačkom Domu zdravlja. Mediji beleže i još jedan napad na zdravstvene radnike u Kliničkom centru Kragujevac ali ovaj (nekako se zaboravio i onaj prvi, k’o da ga nije ni bilo) nema nikakve veze sa koronom. Ovom prilikom se ne oglasi ni Vulin a još manje i sam KC. Ako je u pitanju zaštita prava i podataka napadače, onda korektno. (Dobro, danas u toku dana su se „javili” i objasnili o kakvom „napadaču” je reč).

Sa lokala vrnusmo se na global a tamo već tradicionalno „uspešan” lov na Beograđane koji ne poštuju policijski čas i sami uleću u ruke policiji koja ih dočekuje sa krivičnim i prekršajnim prijavama. Lepo. I, kod nas po’vatali u Šumaricama neke sportske ribolovce (?) i naravno nešto najvatrenijih brzohodača i bajsera. Na ove potonje smo i sami više puta skretali nazočnost javnosti ali su nam oni prvi promakli. Dobro, dokonost je neiscrpna a i niko nije svevideć osim samog A. V.-a ali to je u njemu u opisu posla.

Doktorka Darija K. T. pokazuje da je polivalentna jer uspeva da „pomiri” gostovanje struke i na N1 i RTS-u, dok je njen kolega Kon, koji je na početku epidemije odavao naciji utisak gospodina i stručnjaka sa integritetom da bi posle ovih nekoliko nedelja već dobio (vox populi vox dei) od te iste javnosti „titulu dvorskog epidemiologa”. Možda je u pitanju samo najstarija igra u dvoje „dobrog i lošeg pandura”. Onda je Dariji K. T. zapala uloga „dobrog”. Ipak mesto „dvorskog epidemiologa” bi bilo, da se poslužimo njegovom stručnom terminologijom „blaga klinička slika” u odnosu na Anu B. i njene (sa)borce koje kritički mediji „časte” izrazom „gebelsovskom mašinerijom”. Ona im uzvraća da su „antidržavni” (kad je teško socrealističke fraze deluju opet taze) i najavljuje 24/7 čini nam se ponekad samo da bi se osvetila onima koji dok pišu i izveštavaju nisu svesni A.V.-ove i njene veličine i napora koje ulažu u (sve)narodno zdravlje i opstanak. Šalu na stranu, novinari i mediji (oni pravi) ne vole vanredna stanja u nas? Zašto? Pitajte Ćuruviju. Juče je bilo 26 godina od smrti Dade Vujasinović a istraga još nije odmakla od početka. zagrevaju se. Još dodajemo da u poslednjih tri decenije na teritoriji Srbije nije (raz)rešeno ni jedno jedino ubistvo novinara. Svesni smo i mi koliko je ovo antidržavno i izdajnički, koliko ne volimo svoju zemlju i iznošenjem ove činjenice radimo protiv nje, al’ je nekako bilo jače od nas.

I R. Ljajić nastavlja beskompromisno borbu za odbranu A. V.-ovog lika i dela, uma i tela… Tvrdi da je blagovremeno sprečeno da Novi Pazar postane Novi Vuhan (Bogu hvala) ali i apeluje da se političke borbe ostave za kasnije. Pa, ostavi je Rasime, majstore! E, kad ovi iz vlasti udaraju recke i po(j)ene onda je to briga za narodno zdravlje a ne predizborni marketing. Čim neko drugi nešto zucne da kaže onda je to odmah udar u same temelje vaskolikog narodnog zdravstva, domovinu i zloupotreba krize. Ma, zna to dobro i sam R. Ljajić, nije on glup, samo, gde ste ikada videli političara da ga je stid.

A, juče u starom Vuhanu ukinut karantin. Za sat vremena napusti ga 65.000 zatečenih, putnika namernika koji su tamo odboravili stotinak dana. No, za njih karantin nije još završen, čeka ih novi dvonedeljni svakog u svom gradu. U Japanu se virus otima kontroli a oni tek sada razmišljaju o zatvaranju lokala. U Rusiji 1.500 obolelih za da. U SAD (koji su izbili na drugo mesto po smrtnosti iza Italije sa 15.000 žrtava) samo u Kaliforniji 17.000 zaraženih. SZO iznosi podatak da je svaki treći oboleli (a, ima ih mnogo više od pola miliona) Amerikanac. O kolikoj razmeri epidemije je reč dovoljan je podatak da tamošnji zdravstveni radnici ne mogu da ode na bolovanje i ako su oboleli od KOVID-19?! Iz USA stižu i neki novi podaci. Korona koju su u Njujorku nazvali „virusom jednakosti” je mnogo više žrtava (u Luizijani je taj odnos 70 prema 30) odnela u populaciji afroamerikaca. Uzeli su u obzir da je zdravstvena nega mnogo lošija u njihovim i latinoameričkim kvartovima i da manje crnaca radi od kuće nego belaca ali ni to nije odgovor. Za sada upisuju ove podatke u svoje baze u hodu a posle, kada sve prođe videće se šta sa tim.

U Velikoj Britaniji medicinske sestre i tehničari prave zaštitne uniforme od kesa za đubre, dok je broj obolelih u toj zemlji prešao 60.000 a mrtvih mnogo više od sedam hiljada. Nemačka beleži više od 115.000 pacijenata i dve i po hiljade preminulih. U Španiji je korona odnela već više od 15.000 a u Italiji koja je prva po broju preminulih od korone je izgubilo život i 100 lekara. Raste broj mrtvih i u Holandiji uprkos liberalnijem pristupu pandemiji a Kinezi iako spremaju onu proslavu upozoravaju na opsanost od drugog talasa korone.

Za to vreme u Belorusiji se stiglo do polufinala fudbalskog kupa. Iako su navijači (ovo nigde nema) odustali da idu na gostovanja i prestali da dolaze na stadione Lukašenko i dalje tera loptu. Tamo su se na tribinama pojavile kartonske figure navijača obleknute u dresove. Oni imaju kartonske navijače a mi kartonskog gradonačelnika ako se sećate one akcije KG novinara tik pred premijeru korone.

U Slovačkoj juče Svetski dan Roma obeležiše totalnim karantinom u pet njihovih naselja, a znajući svetonazore istočnoevropljana mogu da se (op)kladim da nisu samo u pitanju pandemijski razlozi. Kad smo kod Roma, baš sinoć, na njihov dan javlja nam čitalac-saradnik iz Niša kontra foru. Kod njih (a, žarište su) su KOVID-19 doneli stranci (ili tamošnji iz inostranstva) preko zajedničkih kulturnih, poslovnih i političkih projekata. Bilo je onih što su je pokupili po svetskim zimovalištima i skijalištima ili doneli iz inozemstva i teslimili po V.I.P. žurkama. Ako bi se moglo reći zarazila se gradska elita. Kad su niški Romi (a, nema ih mali broj) videli koji sloj stanovništva je u’vatio kornu samo im poručiše: „Ej, vi zaraženi džatara iz naše male”. Pošteno, toliko o ovdašnjem aspektu „virusa jednakosti”.

Današnji dan je 100. dan korone u svetu i ja mogu da vam čestitam ili ne a samoj koroni je svejedno ona samo radi svoj posao i, videli smo, nije jedina. Kod nas su seljaci kivni i na državu i hipermarkete ali njima nisu bili zadovoljni ni pre kovida. Epidemiolog Tiodorović podseća da nailazi udarni talas pandemije te stoga nije „vreme za demokratiju” ali znamo da kod nas nikad i nije. Sa pandemijom ili bez. Kvasac je toliko nakvas’o da je ukinuta zabrana njegovog izvoza. Kao i oila, ali onog jestivog ne naftnog. Na to ćemo morati da pričekamo, u zavisnosti kako će se odvijati zahuktala (pred)izborna kampanja vlasti.

Kad smo kod toga, sutra se najavljuje isplata penzija u koje će biti integrisano i onih A.V.-ovim četiri soma. taman da im se ukrti do sledećeg petka kad mogu da ih spiče od 4 do 7 ali, polako, razumno, potrošački mentalitet je poguban kao i virus. Ne divljajte s tolikom parama najdraži penzioneri najbolje da ih (su)uštekate sa onih 100 evra. A, kad pomenusmo tu sumu, ima i duhovitih. Javlja se čitalac-saradnik „Dnevnika” i pita: „Je l ste čuli da Vučić daje 100 evra za one iznad 18”, kažemo: „Čuli”, a on kao iz topa:„E, meni fali santimetar do 18”. Lepo, dugovito, obdareno…

Kragujevački Institut za Javno zdravlje javlja da su u Šumadiji još dva žitelja obolela jedan iz Kragujevca i drugi iz Topole što broj pacijenata podiže na 48 – 33 Kragujevčana, 12 iz Aranđelovca i dvojicu iz Topole. za to vreme na BG Sajmu 164 pacijenta, niškom „Čairu” 229 a novosadskom sajmištu 48 obolelih. U toku dana pade i transfer i 50 njih napusti (busom) „Čair” i „zaigra” za Sajam u prestonici. U našem KC-u broj porastao za tri obolela.

Jutros sleteli (Er Dačićem) đaci i studenti iz SAD (šta li je sa Bangalorom?) i nešto lekara koji se stavljaju na raspolaganje otadžbini. Mediji javljaju da je Vučić obolele od korone lično zvao telefonom (nije im dosta bio onaj „strašni” SMS) da ih pita: „A, vi kako te?” Oni ne(pro)vladini mediji se „pitaju” koliko je to „legalno” (sigurno nije normalno) a u odbranu A.V-a stade generalisimus. Ne Staljin već istoincijalnik A. V. ali Vulin. Sad umeo je i Josif Visarionovič da se telefonskim putem lično „raspita za zdravlje” pojedinih (ne)srećnika. Savremenici kažu da ishod bio stopostotan i prosek mnogo veći od koroninog.

I mediji u susednoj Mađarskoj javljaju da i tamošnji A. V. Orban epidemiju koristi da ojača svoje vlastodržačke pozicije i da se obračuna sa opozicijom ali da čak ni on ne „zida” kult ličnosti kao „Orban ovdašnji”. Poredeći ova dva sistema poznavaoci oba se slažu da je Ugarima ipak lakše (i bolje) jer nemaju „Pink” i „Informer”. Blago njima.

Kod nas struka (psihijatrijsko-psihološka) upozorava da ova kolektivna psihoza traži očinsku figuru a Vučić se sam nameće. Mi se borimo, branimo, odupiremo, begamo… ali nema vajde ne možeš da mu dokažeš. Sad, ja kao laik, čuo sam za izraz „neželjeno dete” ali za ne(po)željni otac još nisam. Svejedno ima da mi zapadne.

Takođe oni „antidržavni” novinari podsećaju da je već 17 dana u Zabeli studentkinja Jovana Popović, koja je optužena za kršenje mera karantina iako smo odavno svi (pogotovo ovde) apsolvirali da joj je to urađeno kao osveta vlasti kao autorki pesme „Bagra” posvećenoj našom aktuelnim vlastima. Pa posle što Ana B. ima pik i pizmu na „Danas” i N1 (i stigmatizuje ih, stigmatizuje), a? Oni pak nastaviše da nas izveštavaju da smo negde u borbi sa koronom izgubili usput (zaturila se) pravnu državu, da se pitaju „da li ratujemo sa koronom ili političarima” i da sa „naši životi vrte trenutno oko nje a ne A.V.-a ma koliko bi to on želeo” i to potkrepljuju naslovima tipa „Korona u srcu ludila”. Priključuju im se aktivisti pokreta „Ne davimo Beograd” sa konstatacijom da je „Vučić u političkoj kampanji a građani i opozicija u karantinu”. Zvuči realno.

Kod nas nema gužvi a ja baš pomislio da će ljudi da požure da se snabdeju dan pre pred početak najdužeg vikenda. Biće, čim sunce odskoči. Građanin danas, ustane kad on hoće, pa ponosno stupi u red a ne da rano rani i dve rolne grabi. Neki se čak, malo i pogordili, ono „čekao sam tri sata!”, ali i to je lepo da se ljudi nečim zanimaju. Mediji iz Beograda raportiraju da tamo nema graška (šta je više sa tim odvratnim zelenim kuglicama koje su me oduvek podsećale na naftalinske), tunjevine, i kvasca… Pa, jel čitaju oni one Vladine komnikee da mi kvasac, bre, izvozimo. Kod nas to ima sve (za grašak ne znam nije me interesovalo) iz čega zaključujem da glavni grad nema „trnavu promet” i slične dućane. Zadovoljni potrošači ovdašnji po redovima pevuše: „Džaba tebe Beograde slava, ’Trnava’ je snabdevenost prava”! I svi se naoružaše do zuba jajima i toalet papira. Da li će 60 satni karantin smanjiti broj zaraženih kada zbog njega na ulice izlegne sve što može da mrda i stane u red biće pitanje koje će docnije biti postavljeno i struci samoj u 15 h ali naravno oni će ga (kao i sva ostala koja ne idu u prilog njima i A. V.-u) jednostavno „prečuti”.

Pred piljarnicama se već okupljaju građani da obezbede zalihe rotkvica i zelene salate za duge karantinske sate a klinci se u zaklonjenim naseljaškim terenčićima latili basketa. Ova igrališta su poslednje oaze „otpora” samo da ne postanu i prva „žarišta”. Kod nas basket ima veliku tradiciju ali samo nam fali i njegov „klaster”.

Grad onako, pred smirenje i smirivanje a pohod nastavljamo ne kao nekad od kafane do kafane, već od apoteke do apoteke. U državne stigle maske a redovi samo pred prodavnicama, nikog tamo gde se plaća struja. Alo, bre građanine kako ćeš sutra da gledaš el prezidenteov putujuće-predizborni cirkus ako ti je iseku?! Ma, u pravu je Ana B., samo stroža super(mera) Srbina spasava. Ali ima i onih odgovornih građana. Jedan baš kupio nov TV. E, gde baš sad da crkne u vreme kampanje i epidemije. Šta će Vučić, Ana i Vlada (misli se na republičku a ne tamo nekog iz SNS-a) da ti kažu što si propustio 24/7 gledanja njihovih nadnaravnih briga za tvoje i vaskoliko narodno zdravlje i opću dobrobit. Premotaj u hodu. I on premota promptno na A.V..a kako grli i miluje respiratore u Nju Marketu dok u pozadini Rasim Lj. jezikom znakova apeluje da se ljudi ostave političke borbe. Ma, zezam se. Premotao je na prezidentoreovo (samo)gostovanje u (prek)jučerašnjem RTS-ovom „?”. Dobro, daljinac šljaka.

U centru, standardno ludilo. Pred bankama koje su i ovako (uz pošte) prednjačile oredile kao nikad do sada. Banka „Inteza” red se baš proteza a „Rajfajzen”, vid’d čuda skroz iza „Labuda”. Kutak za poetski trenutak u srcu pandemije.

Priča se da u Beogradu mušterije u radnjama primaju samo sa maskama a kod nas nismo uočili tu tendenciju. Kod nas barem ima tunjevine. Za Šumarice nemamo podataka, jer iako je zaljubljenika i bilo makar se nisu fotkali. A, ako jesu onda makar to nisu „kačili” na društvene mreže. Valjda su bar nešto naučili, ako ne o virusu, ono o policiji, do sada. Po BG ne posustaje što se tiče Ade, Košutnjaka i Savskog keja… direktno će da odšetkaju u 24/7.

Obraćanje struke u 15 sati ne okasni mnogo. Darija K. T. nam reče da je u toku 24 sata u Srbiji preminuo jedan muškarac (66. pacijent do sada) a da je novoobolelih 201 i da je njihov ukupan broj 2.867 pacijenata. U bolnicama je 1.907 bolesnika na respiratorima 127 ljudi. Prosečna starost preminulih je bila 64,3 godine, stepen smrtnosti je za sada 2,3 % a odnos muško ženskih žrtava je 49 prema 17 u „korist” muškaraca, koji po doktoru Stevanoviću više i obolevaju. Struka nema odgovor zbog čega je to tako i razrešenje ovog letalnog fenomena čeka da pandemija prođe, za sada se samo prati, evidentira i u hodu unosi u baze podataka.

Behu i pitanja, prvo ono, već pominjano i (ne)odgovoreno kako ovoliki redovi pred 60. satni „vikend” pomažu (od)umiranju zaraze ali, na primer gde je ministar Lončar. Struke objasni da nema pojma (za Lončara, ne za ogromne redove) a, i koga to stvarno interesuje. Kon objasni da do zagušenja prilikom testiranja dolazi zbog toga i što nemamo kadrova i da su se neki „precenili” obećavajući da mogu da obave tri puta više posla nego što realno znaju i umeju, što samo po sebi dovoljno govori o tretmanu ove grane medicine i zdravstvene prevencije. Da li je pod tim „precenama” mislio na političare koji su zborili „u ime struke” videće se isto kad ovo zamakne. Padoše i izrazi „stabilno ili lagani pad” kao i „hodamo po ivici krivulje” i „ozbiljno zaravnjenje” a o pooštravanju mera struka će (po)razmisliti kada sagleda brojeve od ovog vikenda. U svakom slučaju i sledećeg nas čeka 60 sati „kvalitetnog programa”.

Onda banku uze Vučićević iz „Informera” ne da pita već da on objasni i konstatuje ko su hejteri, nepatriote i odvratni mediji iako od „onog” njegovog čak ni braća Grim ne bi mogla da izmaštaju odvratniji. Je l postoji (ima za penzionere, kućne ljubimce ’čelare…) neka peticija da se zabrani tabloidima da se opšte obraćaju naciji na ovim priopćenjima i da zlo koje printaju makar ne plasiraju u etru. Ajde ona moderatorka, zna se koje i čija je ali i lekari pokazuju svoje (ne)stručno lice pošto ga već oni sami ne saseku u hospitalizuju, za početak u Toponicu pa onda još dalje.

On i postavi pitanje na kraju posle višeminutne tirade sebi i vlastima i napada ne sve one koji ne vole A.V.-a a njih ne voli A. B. ali čak ni u napadu malarično-epileptičnog ludila ne želimo da njega dovedemo u vezu sa najvećim hrišćanskim praznikom.

Struka ali novinarska (oni pravi i normalni) postaviše pitanje da li će sada predsednik Vučić, pošto je njegov sin obolelo morati da ide u izolaciju kao i svi kontakti zaraženih i obustaviti svoj leteći (pred)izborni cirkus po svim meridijanima otadžbine a druga struka (zdravstvena) odgovori da je protokol isti za sve. Čekaćemo, pratićemo, opservirati, beležiti i upunjavati u hodu to u svoju bazu podataka. Vučić već najavljuje svoje sutrašnje gostovanje u Nišu. Videćemo konačno da li pravila struke (ne)važe za sve. Lepo je Orvel u svom kultnom delu zapazio „da smo svi jednaki” samo su „neki jednakiji”.

Od mojih favoritnih frikova kojima Vlada izdaje sertifikat da su „novinari i mediji” javi se pitanjem i „Rado, bela Rado” iz KiM-ovskog „Junajteda” da postavi najultimativnije pitanje svih dokonjaša svih zemalja (ujedinite se) o letovanju.

Kon, (pri)dvorski ili (ne)dvorski odgovori ali čak ne ni kao struka nego kao normalan čovek kako nego uopšte može da ima presiju oko holideja i letovanja u ovom trenutku. Ovoj mudrosti odista se nema šta dodati i dopuštamo P. Konu da umesto nas okonča (ako ne epidemiju i dobije onaj orden od a. V.-a) ovaj današnji tekst.     

Piše: Zoran Mišić

Naslovna fotografija: Lazar Novaković

Tagovi:

1 komentar

  1. Ko nekad u devet, (nije zbog rime nego zarad preciznosti) dok gledam u beli papir i smisljam prvu recenicu, koja nikako da zalici na nesto smisleno, Misic i u doba korone spasava situaciju. Citam ovaj dnevnik (a necete verovati radim to redovno)na malo cudan nacin, jer pisca stvarno cujem kako nepogresivo precizno, duhovito i preopsorno iznosi svoja zapazanja, stavove, kritike i sarkasticne pohvale nase svakodnevice. A posto ja razumem njegov humor, volim brzinu kojim misli, cenim sto poseduje zavi nivo onoga sto zovu opste obrazovanje i nadsve mu zavidim na energiji i motivima koji ga, uprkos svemu, drze u kondiciji neophodnoj da se u svim vremenima radi i ostane svoj, ovaj dnevnik mi pomaze da verujem da ce i posle korone bar nesto ostati isto. Misic svakako hoce. Do tada citam devnik i mislim na bastu Balkana, na drage ljude i cujem Misica koji utorkom ujutru, dok ja mucim muku sa prvom recenicom, ne ptestaje da nas zasipa svojim duhovotim komentarima svega i svacega. I u cudu primecinem da mi mozak jos nije toliko ispran, da mi nisu ulili dovoljnu dozu straha, da nisam presla granicu ludila u koje me guraju, da jos nisam u stanju da mrzim tudju decu i sejace otrovnih teza o novinarima koji ruse javno zdravstvo. To znam jer mi ovaj dnevnik otkriva da jos imam snage da se smejem. Hvala ti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.