DNEVNIK U DOBA KORONE

Doba korone Društvo
Dan prvi – 14.03.2020

Dakle, počelo je. Mesecima je kružilo oko nas, ali sad ne vredi, tu je. Juče, u petak 13. (de, baš taj baksuzan dan) u Kragujevcu je registrovan prvi pacijent u Kliničkom centru. Čovek iz Rekovca što je odmah izazvalo naše tradicionalne rasprave tipa: „Pa, to i nije Kragujevac…” ili „Oni administrativno pripadaju Jagodini”… što je u ovom slučaju presudno. Lokalpatriotizam ne izdiše ni pred udarima KOVID-19. Da zlo bude veće, neki tvrde da je nesrećni čovek izgleda pokupio koronu od nekih kontakata iz Hrvatske. I, ’de baš Hravtska. Da je barem Rusija (matuška) ili Kina (bratuška) nekako bi lakše pala pandemija. U ovom istorijskom trenutku jedino bi bilo gore da mu ju je preneo neki Crnogorac i to onaj što „nije za litije”…

Sve velike pošasti imale su svoje, ništa manje povesničare i hroničare, pa je ovo skroman doprinos „Glasa Šumadije” da i „Doba korone” u nas, sada i ovde ne ostane „neopevano” za generacije koje dolaze, pogotovo ako se pređe na „onlajn školovanje”.

I bez kulture za sada

A, „valjalo” se danima. Takozvane „društvene mreže” pokazale su se većim „izvorom zaraze” od same korone. Sve to „provereno”, „iz prve ruke”, „sigurno”… U odnosu na današnja „pripovedenja” po „mrežama” ono nekadašnje „Reče mi jedan čo’ek” deluje kao zvanično priopćenje Vlade Republike Srbije u 20 sati uveče i 8 sati izjutra.

Kad smo kod iste, brže od preletanja stranačko-partijskih poslenika i trudbenika posle izbora se prešlo sa duhovitih pošalica i zlojebica tipa: „Slobodno idite u šoping u Milano” i „Kilavi su žabari, a mi imalo lavlju krv” do empatičnih izjava da se polagacko „pripremimo da prevremeno izgubimo svoje najbliže” (nije citat Borisa Džonsona, al’ bi mogao glat da bude).   

Već nedeljama su upozoravali oni upućeniji da se naša tradicionalna nazočnost i briga za zdravlje nacije sa tradicionalnog protokola „Ma, neće grom u koprive” lagano apgrejduje u viši level prevencije tipa: „U, pomeri se s mesta”… ali, nije imao ko da sluša… Ili jeste… što kaže ona reklama za bezbednost na internetu sa baka Jelom „kojoj možete da verujete ili možda ne”…

USA neepidemiolozi na sajtu Teatra

Već juče u petak (da, taj, 13.) penzioneri upadaju u apoteke i traže od zatečenih farmaceuta „onaj, Vučićev sapun protiv korone”… Mlađi, pak, drsko kako to samo mladost može, kad ih mrzi da čekaju u redu samo se „suvo zakašlju”… i obave posao… Društvne mreže su „se klele” da je „još juče u ’Plazi’ uhapšena (pazi „uhapšena!”) žena sa korona virusom i da je tržni centar odmah zatvoren. Naravno, nije.

Kad smo već kod penzionera, pripadnika četiri stuba na kojima počiva temelj naše države (SPS, JUL, PUPS i potonji SNS), posle preventivnih mera sa vrha A. Vučić „jedna rakijica”, vrha vrhova Željko Pink Mitrović „fantin maneken” šnjur ipak (od)nosi pripadnica penzionerskih redova iz našeg kraja sa (sa nikom „Ljujaj ga Darinka”) proverenim recopisom tajvanskih stručnjaka (sa sve onim stručnim izrazima fibrotično ili gušelje umesto gušenje) po kome koronicu samo zalijete gutljajčićem vode i gotovo… Priroda se putem želudačnih kiselina za to sama pobrine. Pet bambija!

Vlast situaciju sa koronom poredi sa ratom i bombardovanjem 1999. godine. Nekima je zaparao uši i izraz „zdravstvene vlasti” (ko kod Orvela, Zamjatina, R. Domanovića)… Ali, voli Srbin kad vlast po(d)vikne pa makar i zdravstvena… To kod nas ne manjka (mislim na urlanje), ma kakvi… U svetu to nekako drugačije, njihovi „izabrani predstavnici” se makar trude da izgledaju smireno, civilizovano, ozbiljno… Al’ šta oni znaju kako je kad proradi „lavlja krv” makar u zvaničnim saopštenjima i obraćanjima novinarima na ovim prostorima osvedočenim izdajnicima i (pro)nosiocima panike kojima fali samo još titula „nultih pacijenata korone”.

SKC – kreativno mladalački dvosmisleno na rados’

U svetu, kada su barem čelnici u pitanju bolest (demokratski, ravopravno) ne bira: obolela je prva dama Kanade, brazilski predsednik (njegov sin demantuje) oboleo posle susreta sa Trampom, ovaj potonji uveo ratno stanje i obećava da će da se testira, žurnalistiam u Rusiji se savetuje da ne prilaze blizu Putinu (u, on baš delovao kao „pristupačan za medije” pogotovo nezavisne i opozicione za koje je njegova stroga ali pravedna ruka bila pogubnija od KOVID-19)… Rodno senzibilisane posebno je zabolela činjenica da je juče u Grčkoj prva žena predsednik (predsednica) u istoriji te zemlje morala da bude inaugurisna pred praznom salom…

Što se tiče obećanja i penzionera i NATO bombardovanja, eminentni (a, ima li drugih) vojni stručanjaci i analitičari odgovorno tvrde da im je svojedobno Milošević ponudio po četiri somića rastrgli bi golim rukama severnoatlansku Alijansu i od nje ne bi danas postojala ni uspomena poput Kartagine, SSSR-a, Jugoslavije, Atlantide, drevnih kontinenata i civilizacija Mu i Lemurije. Ali, nije. Štedeli smo, što reče Misirac u „Povratku otpisanih”.

Najavljuje se da će se predsednik Vučić susreti sa Angelom Merkel ali putem video linka. Kada smo već kod popularnih TV formata i relacije Srbija – Nemačka ovo podseća na „Video jela, zelan bor” i familijarnu razmenu VHS kaseta na toj destinaciji.  

Zabranjene su i posete domovima za stare ali, što kažu zluradi, ako smo išta naučili gledajući Simpsonove, njih ionako niko i ne posećuje. Šta tu menja korona?

Poljuljalo i političare. Na primer „Zdrava Srbija” (ko god i šta to bilo) traži odlaganje izbora zbog bolesti. To podseća na onu situaciju iz doba socijalizma ONO i DSZ kada se vežba „Ništa nas ne sme iznenaditi” odlaze zbog kiše. U Kragujevcu Boris Kovačević od (pre)dizbornog drveća ipak sagledava Šumu i predajući izbornu listu „Kragujevačka priča i Tolerancija” tvrdi da ima nešto važnije i od toga”. Ima li života posle korone i bez izbora pitanje je koje muči mnoge naučnike.

Samo juče, kako javljaju, vrednost kriptovaluta pala je za 93,5 milijardi dolara što je prosečnog žitelja ovdašnjeg baš pogodilo. A, baš se pitao šta će sa svim tim virtuelno-kripto valutama i bitkoinima u pseudo slamarici. On, ne zna ni sa ovim „ril” monetama a kamoli uštekovanim: lajtkoinima, riplima, itirijuma…

Još sad kad krene šljaka od kuće. Pa, da, večina ovde angažovana u Aj Ti sektoru. Digitalno, lako, ovako, onako…

O tehničkoj opremljenosti naše nacije i aktuelne zdravstvene situacije najbolje govori onaj vic: Srbin više slavi kad prođe tehnički nego lekarski pregled.

A, u brat(kov)skoj Bugarskoj sve zatvoreno, vrtići, škole, univerziteti, ugostiteljski objekti… Kod nas u „danasu” čovek se pita kako su škole bile zatvorene zimus zbog običnog gripa a nisu sada zbog korone?! Ipak se i to lagano najavljuje, biće preko TV-a i neta. Pa, klinci su ionako stalno „onlajn”. Možda nakljucnu i nešto iz gradiva.

Provereni izvri sa društvenih mreža (koji su se nekada u ono nesenzibilisano vreme mizogino krstili kao „Radio Mileva” i „baba Kurana” javljaju da samo „deca zdravstvenih radnika ne dolaze u škole”. Aha, možda ona imaju jaači net i već prešli na virtuelno skulovanje. Predsednik insistira da pitanje (ne)zatvranja škola zavisi od starijih. Što, ’oće sada na brzinu da se doškolovavaju, pa kod nas nikad nije bila frka za diplome i bez pandemije. A, i kako će da uvedu „onlajn klečanje na kukuruzu” i „magareću klupu”. 

Pak, čovek na B92 se žali kako će bez sporta. Stala NBA, Lige šampiona i Evrope, izgleda da je i Premier odzvonilo, olimpijada u pitanju, sa masterisma se već oprostili… Kod nas, za sladokusce na „Areni” – „TSC” – „Radnik”, „Voždovac – Partizan”, „Zvezda – Napredak”… No, igleda da i „Linglongu” odzvanja, što je možda i neka viša pravda. Realno, odatle je i krenulo… mislim na koronu.

Potvrđeno je da je prvi čovek srpskog fudbala Kokeza dobio Korona virus i to prilikom posete sajmu Mode u Milanu. I, bre gde ide vrhunska moda i fuzbal. To su stručnjaci upozoravali još sa pojavom Dejvida Bekama ali niko nije slušao.

Kao prva žrtva korone kod nas padaju „orlovi” jer je otkazan baraž sa reprezentacijom Norveške. Ovo vreme, samo za dopisni šah pogoduje.

Advokatska komora preporučuje da se suđenje svedu na minimum (do jednom ne smrke, drugom ne svane) a po svetu se zatvraju i Diznilendi. U dobro je, barem nas je to mimoišlo. Da je otvoren onaj naš, kragujevački, što ga je gradonačelnik Nikolić još pre pet godina najvljivao (kao realu stranu investiciju) sad bi morali da mu cepimo katanac. Ovako nit Miki jeo nit Paja mirisao. Šta li je sa Šiljom?

KST al nije posle polednje premijere

I kod nas sve polako „ne radi”. Na sajtovima kulturnih ustanova i institucija stoji „otkazano” ili „odloženo”. Meni lično najdraže (grafičko) rešenje SKC-a. Mladalački i stilski lepo upakovano, kao sapunče jer moramo se pridržavati propisanih higijenskih i zdravstvenih mera, mada po nekima „vuče” na jedan drugi „Pfizerov” produktić za „sreću”. Dobro i trebaće nam.

U vezi sa tim zloglasng petka, 13. sajt Teatra (hakovan ili šta) preuzeli su američki zdravstveni radnici ali ne epidemiolozi već oni eksperti za „očvršćavanje, povećavanje i podebljavanje (kažu da je to najvažnije)… i stoji sedeća najava repertoara: $ 4.95 Pill That Kills Erectile Dysfunction Gets Biggest Deal In Shark Tank History. Vesela lica, samo firca… Fali samo još slogan: Joakim i to si doček’o, od sad samo tvrdo, nikad više meko. Vesela lica, samo firca… E, zato su Italijani (sad zdravstvene ili medijske vlasti) kao nacija drevne kulture Rim, renesansa… u borbi protiv KOVID-19 rešili odlučili da sajt PORNHAB bude u toku pandemije besplatan i dostupan. To su prave, i dogovorne vlasti ma koje provencije bile. da se zaokupe i milsli i dlanovi.

Korona virusu dobija i svoju (ne)zvaničnu himnu prepevanu legendarnu pesmu Sajmona i Grafankla „The sound of silence” gde je stih „Hello darkness, my old friend ” prepravljeno na „Hello virus from Wuhan” i tako shodno situaciji u svetu.

Noć i korona se spuštaju polako nad Srbijom. Mrak pada lagano i na broj respiratora (ja se izvinjavam ako je tokom pisanja ovog teksta ova numera postala „držana tajna” i dobila oznaku „top secret!”) ali ima i lepih vesti, onih koje mogu da nas okuraže i obodre. Na primer u Erdeču su asfaltirane čak dve ulice. KG sa oko (cirka) 300 metara asfalta uszvraća udarac koroni.

Piše: Zoran Mišić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.