DODELJENE SVETOSAVSKE NAGRADE NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU

Grad

Povodom obeležavanja Svetog Save – Dana duhovnosti u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu održana je Svetosavska akademija Univerziteta u Kragujevcu.

Sveti Sava je prvi put u Srbiji obeležen kao školska slava na Liceju Knjažestva Serbskog, prvoj visokoškolskoj instituciji u modernoj Srbiji, na čijim temeljima je nastao i Univerzitet u Kragujevcu.

Ovogodišnjoj svečanosti povodom obeležavanja Svetog Save, koja je održana u Univerzitetskoj galeriji, prisustvovali su predstavnici akademske zajednice Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Grada Kragujevca, profesori, saradnici i studenti Univerziteta u Kragujevcu, kao i mnogobrojni gosti.

Univerzitetu u Kragujevcu je pripala čast da se u prethodnoj godini tri profesora sa Univerziteta nađu na listi najcitiranijih naučnika sveta. Tim povodom, svečanu besedu održao je Mihajlo Jakovljević, profesor Fakulteta medicinskih nauka.

Prema odluci Senata Univerziteta u Kragujevcu, Univerzitet u Kragujevcu dodelio je Svetosavsku nagradu za životno delo akademiku dr Milošu Kojiću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, u penziji, dok je Svetosavsku nagradu za izuzetna postignuća Univerzitet u Kragujevcu dodelio dr Maji Anđelković, vanrednom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Svetosavsku nagradu za izuzetna postignuća dr Maji Anđelković uručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović. Svetosavska nagrada za životno delo akademiku Milošu Kojiću biće uručena naknadno.

Zbor sprečenosti da lično prisustvuje Akademiji, akademik Kojić je uputio tekst zahvalnosti Univerzitetu u Kragujevcu, koji je pročitan na Svetosavskoj akademiji.

Prisutnima se obratila i nagrađena dr Maja Anđelković, vanredni profesor Filološko-umetničkog fakulteta.

I ove godine uručene su Stipendije najboljim studentima Univerziteta u Kragujevcu.

Stipendirano je trinaest najboljih studenata Univerziteta.

Ugovore o dodeli stipendija najboljim studentima uručila je prof. dr Snežana Soković, upravitelj Fondacije za stipendiranje najboljih studenata Univerziteta u Kragujevcu, dok je akademik Miloš Đuran, upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu studentima uručio knjigu Život, delo vreme Mihajla Petrovića Alasa.

Nagrađeni studenti:

Anita Todorović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Opšta agronomija, na Agronomskom fakultetu u Čačku, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,93

Luka Stojanović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Poslovna ekonomija i menadžment, modul Marketing na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 10,00.

Nikola Radovanović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Računarska tehnika i softversko inženjerstvo na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,90.

Dragana Stanojević, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Građevinsko inženjerstvo na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,17.

Željko Ivošević, student VI godine integrisanih akademskih studija, studijski program IAS Medicine na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,88.

Mihailo Knežević, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo na Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,80.

Anđela Milovanović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Učitelj na Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,69.

Saša Tucaković, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Pravo, na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,88.

Katarina Postolović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Hemija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 10,00.

Marijana Martinović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Učitelj na Pedagoškom fakultetu u Užicu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,71.

Marko Milošević, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Srpski jezik i književnost na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,92.

Danica Konatar, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Izvođačke umetnosti, modul harmonika, na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9, 83.

Tamara Aleksić, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Hotelijerstvo i turizam na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 10,00.

U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratio Luka Stojanović, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

U muzičkom delu programa nastupili su Kragujevačko pevačko društvo, pod upravom horovođe Đorđa Catića, kao i ovogodišnji dobitnik Stipendije Univerziteta u Kragujevcu Saša Tucaković, student Pravnog fakulteta i Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Izvor: Univerzitet u Kragujevcu
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.