DR ALEKSANDRA JANKOVIĆ: ČARŠIJSKE PRIČE KOJE LANSIRA GRUPICA LJUDI

Društvo

Povodom teksta koji je Glas Šumadije objavio o situaciji na Univerzitetu u Kragujevcu i činjenici da dr Nenad Filipović, kao jedini kandidat, nije izabran za rektora, pod nazivom “Novi skandal na kragujevačkom univerzitetu u režiji vlasti”, oglasila se dr Aleksandra Janković, čije pismo prenosimo:

  • Nije prvi put da objavljujete neproverene čaršijske priče koje lansira grupica ljudi. Moje ime se pominje u kontekstu rušenja prof. dr Nenada Filipovića sa funkcije vd rektora, što je uvredliva laž. Ja sam do juče radila na tom fakultetu i istinski sam ga podržala kada se kao jedini kandidat pojavio za ovu funkciju, jer ga znam još iz vremena kada je   bio student. Odskakao je od drugih i odskočio, što mnogi „intelektualci“ ne praštaju.

Ja nikada nisam kontrolisala ničije ponašanje niti imam taj poriv da maniplišem ljudima, naprotiv.  Novinar Zoran Radovanović je mogao, kao pravi novinar, da uzme izjavu ako je već hteo da događaje vezuje za imena.

Kroz tekstove se uvek stiče utisak da je već pronašao krivce za događaje o kojima izveštava, pa iznosi optužnice. Da me je pitao, rekla bih da je prof. dr Nenad Filipović i kao čovek i kao naučnik i profesor, respektabilna ličnost i  da, pored nesumnjivih intelektualnih kapaciteta, ima i hrabrosti. Ovakve ruše oni koji te vrline nemaju, a vole da budu vlast, pa izmišljaju svašta i na taj način se „uzdižu“. Ja se uvek, baš kao i sada,  identifikujem kada nešto preduzimam ili izjavljujem, jer bi me bilo sramota da svoje odmereno i na činjenicama zasnovano delovanje, radim  kao anonimus.

Verujem da razumete moju potrebu da se na ovaj način oglasim, jer nikada ne radim „izpod žita“ i stidela bih se sebe, da sam ikada bila strašljivi intelektualac.

S poštovanjem,

Prof. dr Aleksandra Janković, redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka u penziji

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *