DR MILAN MATIJEVIĆ: COVID 69 – ŠIFRA BOLESTI OD KOJE MORAMO SPASITI SRPSKO DRUŠTVO

Doba korone Društvo Komentar

KOVID 69 je šifra bolesti koja povezuje mnogo simptoma društvene patologije, a među najprepoznatljivijima: nepravdu, nepristojnost, nestručnost i neznanje, ali baš na pozicijama autoriteta zaduženih da zastupaju i obezbede pravdu, pristojnost, obrazovanje, stručnost, kompetentnu upravu, kulturni i ekonomski prosperitet.

KOVID 69 napada svest i savest individue. Efekti se jasno vide tek kada postanu društveno karikaturalni. I to se dešava kada se masovno zarazi populacija na pozicijama. Slepa sebičnost, nezasitost, i bahatost, počinju da rastu nekontrolisano. KOVID 69 se posebno dobro širi u uslovima represivne društvene digitalizacije. Model je isključivo digitalna ponuda: ili ste za ”ovo”, ili za ”ono”. Ili – Ili! Treće nema! Ili ste za ”Staljina”, ili za ”Tita”. Ili za ”Đilasa”, ili za ”Vučića”! Oštro i digitalno! Nula ili 1, crno ili belo! I nemojte da neko nije čuo da je ”Đilas teška bitanga i veliki lopov”. Mi smo se dogovorili da to tako jeste. A institucije za merenje zemaljske
pravde su u karantinu dok ne prođe KOVID 69. I bez komplikovanja.

Ili ste ”prijatelj”, ili ”neprijatelj”. A ako ste ”prijatelj”, onda ćete bar prećutno pomagati protiv ”neprijatelja”. A ako ste ”neprijatelj”, ne nadajte se. KOVID 69 nismo izmislili mi. Uostalom, dobija se čak i gledanjem televizije.

KOVID 69 bolno utiče na socijalni model društva – koji postaje suprotan bogatim društvima slobode, istine, nauke, pravde, stvaralaštva, i građanskih vrednosti. KOVID 69 je virus daleko opasniji od KOVID 19, jer okreće i ljude jedne protiv drugih. KOVID 69 blokira savest društva i dovodi do bezbožnog ignorisanja standarda ispod kojih se ne ide. A te standarde su već definisali i zakoni, i vekovna iskustva moralnog i pristojnog, i narodna baština o ljubavi, čojstvu, herojstvu, brizi i saosećanju prema sopstvenom rodu i narodu.

KOVID 69 zna da napravi i sporne informativne sadržaje, pa i samopromocije nepostojećih izuma, naučnih metoda ili rezultata. Pohlepno izjeda savest, akademsku i građansku čestitost. Zna da iz usta i autoriteta profesije prezentuje spektakularne zaboravljene ili novootkrivene ”istine”, ali bez napomene da svaka priča bez dokaza ostaje ili samo pretpostavka, ili samo priča iz žanra fantastike, ili samo verovanje.

KOVID 69 utiče da se privremeno zaboravi da velika laž, izrečena sa pozicije autoriteta informisanja, obrazovanja, nauke ili profesije, može biti tretirana i kao veliko etičko nedelo. KOVID 69 je virus koji stvara paučinu nasilja i laži. Ta paučina guši Srbiju polako i dugo. A lek i vakcina se odavno znaju. Slobodni i otvoreni mediji! Najjednostavnija preventivna terapija za ovu opaku bolest jeste negovanje kvalitetnog obrazovanja, naučnog načina mišljenja, tolerancije i slobode da se javno ukrste najrazličitija mišljenja. Čak i u odmaklim fazama epidemije od KOVID 69 otvaranje medijskog prostora će pružiti spasonosne efekte.

Tek po suzbijanju KOVID 69 opasnosti Srbiju čekaju bolji dani. Mnogo se odužilo. Mora se ozdraviti da bi se preživelo. Ne bojte se, proći će, ako se preduzmu adekvatne mere!

Na dan izbora OSTANI KOD KUĆE jer to je – ključna nedelja za Srbiju!

Autor je redovni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu
Tagovi:

2 komentara

  1. Promena drustva otpocece kada se prociste fakulteti od kriminalaca, neznalica i politikanata. Pohvalno je sto se pojedinci zrtvuju u ime ostlih koji nemo cute na degradaciju obrazovanja. Sticajem okolnosti upoznat sam sa situacijom na kragujevackom univerzitetu. Tek kada se akteri afere Index izbace trajno i preispitaju neke odluke o prijemu novih kadrova, tek data ce se promeniti obrazovni sistem i konsekventno drustvo. Podrska svima kojima je do toga stalo.

  2. Nemam šta da kažem , kad je tekst sve rekao .
    Imam samo jedno zapažanje i to vrlo presudno , da je potrebna najšira zaraza da bi se bolest i zaraza oslabila .
    Ali lek će doċ sam i to od neprijatelja otadžbine i čestitog sveta , tako što će se slkboda sve više bližito , što zatvori budu punili .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.