DR SLOBODAN MILISAVLJEVIĆ: SPREČITI TAKOZVANO HORIZONTALNO ŠIRENJE VIRUSA

Doba korone Društvo Video

 U Kliničkom centru Kragujevac trenutno se leči 78 pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija kovidom 19, od čega je 11 na respiratorima, rekao je načelnik Odeljenja pulmologije KC Kragujevac Slobodan Milisavljević.
Prema njegovim rečima, u poslednja 24 sata je primljeno  još 11 kovid pozitivnih pacijenata, a  otpušteno devetoro.
Milisavljević je dodao da 30  hospitalizovanih pacijenata čeka na rezultate PCR testa, dok je kod  30 potvrđen negativan nalaz na korona virus.
On je objasnio da su pacijenti koji su negativni na virus korona,  najpre bili pozitivni na brzom ili na PCR testu, ali su tokom hospitalizacije postali negativni.
Kaže i da njihovo zdravstveno stanje zahteva neki oblik ventilacije tako da nisu u stanju da budu otpušteni kući ili da pređu na drugo odeljenje već ostaju u kovid centrima i nastavljaju  lečenje.
Milisavljević je rekao da u drugom piku prvog talasa većinu čine mladi ljudi sa kovid infekcijom, ali da sada ima i pacijenata svih godišta.

  • Ono što je karakteristično da ima mnogo više mladih ljudi i da se pacijenti javljaju sa težim kliničkim slikama nego što je bilo u prvom talasu

On je rekao da se na odeljenju pedijatrije leči jedno dete koje je pozitivno na korona virus, jedno je sa sumnjom na kovid, dok je dvoje negativno na kovid-19.
Milisavljević je kazao da deca imaju blagu kliničku sliku tako da su deca praktično, kako kaže, na neki način imunija na virus korona.
Milisavljević je ocenio da budući da u Kragujevcu ima mnogo ljudi u kućnoj izolaciji,  neophodno je formiranje privremene kovid bolnice, da bi se tu smestili oni sa asimptomatskom i  najblažom kliničkom slikom infekcije.
Tako bi se, dodaje, sprečilo tzv. horizontalno širenje virusa, odnosno prenos na članove porodice i presekao put infekcije kojoj smo svi podložni.
U KC Kragujevac prima pacijente sa sumnjom na kovid u trijažnom centru Infektivne klinike i u zavisnosti od kliničke slike oni se upućuju na druga kovid odeljenja.

  • Mi trenutno imamo dva kovid centra gde se leče najteži pacijenti, jedan je na odeljenju pulmologije, a drugi u bivšem Urgentnom centru. Pored toga, u kovid sistem su uključeni, od juče odeljenje neurologije, RH centar, pedijatrija. U poreĐeni sa prvim talasom imamo veći broj jedinica koje su pretvorene u kovid bolnice s obzirom na težinu kliničke slike pacijenata i da je veći broj nego u prvom talasu, rekao je Milisavljević.

Dr Milisavljević je i koordinator Ministarstva zdravlja za Kovid 19 i kaže da je u Novom Pazaru osmoro pacijenata na respiratorima.

Milisavljević je rekao da u Novom Pazaru ima još uvek kragujevačkih lekara i medicinskih tehničara koji su medju prvima pritekli u pomoć kolegama u Opštoj bolnici.

Dodao je da u poredjenju sa prethodnom nedeljom kada su bili samo zdravstveni radnici iz Kragujevca i Kraljeva, sada se sve veći broj lekara i tehničara iz Srbije prijavljuje da volontira u Novom Pazaru.

  • Sa druge strane, naredbom ministra Lončara, svi lekari i medicinski tehničari koji su bili na birou za zapošljavanje su primljeni u Opštu bolnicu Novi Pazar, tako da je kadrovska situacija, kada se dodaju i vojni lekari, sada mnogo bolja, rekao je Milisavljević u razgovoru za portal Glas Šumadije.

On je najavio da će se danas ili najkasnije sutra i Dom zdravlja sa stacionarom u Sjenici uključiti u aktivno lečenje kovid pacijenata.

  • Danas jedna ekipa iz Ministarstva zdravlja u saradnji sa Vojskom Srbije odlazi u Tutin kako bi sagledala situaciju i poboljšala uslove za lečenje pacijenata, po istom obrascu kao što je uradjeno u Novom Pazaru i Sjenici, rekao je Milisavljević.
Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.