DRGAN VASILJEVIĆ: UPOREDO SE U BEOGRADSKIM LABORATORIJAMA ANALIZIRAJU STARI I NOVI UZORCI IZ KRAGUJEVCA

Doba korone Društvo

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac građani mogu da se testiraju na Korona virus na lični zahtev, ali prethodno je potrebno da se zakaže termin, a nakon toga i dostavi dokaz o uplati na podračun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. To je za InfoKG potvrdio direktor ovdašnjeg Instituta Dragan Vasiljević i dodao da se trenutno uzorci šalju u Beograd na analizu, a rezultati stižu za dva do tri dana. Naglašava da će PCR aparat u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje biti servisiran najkasnije do kraja nedelje i da bi tada trebalo da rezultati stižu i brže, ali da će sve to zavisiti od gužve. 

Zbog servisiranja PCR aparata u COVID laboratoriji “Kraguj” i kašnjenja rezultata poslatih uzoraka na analizu u Beograd, mnogi građani, ali i strani državljani, su u nedoumici da li i dalje mogu da se testiraju na lični zahtev u Institutu za javno zdravlje Kragujevac i koliko dugo čekaju na rezultate. Prvenstveno je testiranje na lični zahtev neophodno stranim državljanima, jer kada se vraćaju u zemlju u kojoj žive, na granici je obavezan negativan PCR test na Korona virus.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević izjavio je za InfoKG da je moguće testirati se na lični zahtev na Korona virus u ovoj ustanovi, kao i da se uzorci trenutno šalju za Beograd na analizu. Dodaje da će PCR aparat u ovoj ustanovi, koji se trenutno servisira i zbog čega se šalju uzorci na analizu u Beograd, biti ponovo u funkciji najkasnije do kraja nedelje, pa bi trebalo da samim tim i čekanje na rezultate bude smanjeno, ali da će sve to zavisiti od gužve.  

  • Problem oko kašnjenja rezultata iz Beograda se rešava. Uporedo se u laboratorijama u Beogradu analiziraju i “stari” i “novi” uzorci iz Kragujevca.  Još uvek nisu svi ti “stari” uzorci analizirani, ali kolege iz Beograda ulažu napore da što pre to završe. Kada je reč o uzorcima koji se uzimaju poslednjih dana, rezultati stižu za dva do tri dana, kaže Vasiljević i podsetio je da će ovdašnji Institut dobiti novu opremu, pa će moći da analizira veći broj uzoraka.
Piše: InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.